Skocz do zawartości

[Kaseta] 9-rzędowa z najwyższą koronką 36

Witek3

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

wiecie może, czy istnieją i są sprzedawane kasety 9rz. które maja na największej koronce 36 zębów? Jeżeli tak, to czy moglibyście dać jakiegoś linka. Będę bardzo wdzięczny.thumbsup.gif

pozdrawiam Witek

• 3 tygodnie później...
Napisano

Kupiłem sobie w końcu tą kasetę, ale jest problem, bo mój wózek nie obsłuży tych najwyższych koronek.wallbash.gif Czy muszę teraz kupić całą przerzutkę, czy tylko wózek? Jeżeli tak to jaką długość, jak o to pytać? Proszę o pomoc

• Mod Team
Napisano

Moim zdaniem jeśli masz długi wózek to bez problemu powinna przerzutka to obsłużyć.

Śmiem twierdzić, że nawet średni wózek da radę.

Przecież Deore nie ma Dyna-Sys, więc Shimano powinno wiedzieć co robi i również przerzutki Deore powinny to obsłużyć.

Napisano

Pytanie też dlaczego 36 ?? Chyba, że wybierasz się w góry dla mnie 32 po wielkopolsce jest za duże.

Wygląda na to, że masz średni wózek.

Wózek przerzutki można wymienić.

Napisano

Czy jak będę chciał go kupić, to po prostu mam pytać o długi wózek do XTR'a, czy powinienem zwrócić uwagę na jeszcze jakieś szczegóły?

Napisano

971gs czy sgs (krotki/dlugi) wozek

Co do wozka jezeli masz gs, krotki to teoretycznie powinienes miec tylko problem z pojemnoscia, a sama przerzutka powinna obsluzyc 36t. Chociaz shimano podaje max wielkosc 34t ale roznica jest na tyle mala ze nie powinno to stanowic zadnego problemu. Np dura ace max 28t a spokojnie obsluguje 32t.

Zakladajac 971sg max 33t, to z twoja korba wszystko powinno dzialac dobrze na kasecie od 21t a juz na pewno od 24t w gore tzn. do 36t.

Ponizej krotki wozek nie wybierze lancucha i ten bedzie zwisal.

Mozesz opisac dokladniej co sie dzieje?

• 3 tygodnie później...
Napisano

Ta kaseta powinna przyjść w tym tygodniu. Jak tylko ją założę od razu dam znać.

i jak otrzymałeś już tę kasetę? założyłeś ja już?

Napisano

38!?!? Są takie w ogóle? ohmy.gif Kaseta przyszła, ale jeszcze jej nie zakładałem z braku czasu, poza tym na razie mój rower jest w częściach pierwszych (po wypadku). Jutro jadę przyciąć rurę sterową i nabić gwiazdkę i bieżnie. Wieczorem powinno być wszystko złożone.

Napisano

Kupowanie takich dużych koronek na tylko sens w dwurzędowym napędzie, bo tak to 32 spokojnie w górach wystarcza :) Moim zdaniem to za krótki łańcuch, a nie wózek.

Napisano

skoro sredni wozek ogarnia 38T, to watpie w problemy z 36T :) chyba, ze ktos lubi przekosy, to ostatecznie niech sobie z 3 lancuchow zrobi 2 :)

Heh to wówczas w drugą stronę łańuch będzie wisiał, a wózek przerzutki złoży się na maxa.

Napisano

To może zapytam tak teoretycznie:

Czy nie lepiej by było, zamiast kasety o 12-36, dać młynek o ilości 21 lub 20 zębów ??

Osobiście, dużo śmigam po górach, kasetę mam 11-32 a niebawem zamówię młynek 21z :)

Napisano

Ja mam w tej chwili 22 na najmniejszej koronce wiec będzie większa różnica jak dam o 4 więcej z tyłu niż o 2 mniej z przodu thumbsup.gif. Ale to ciekawe zagadnienie, czy gdyby, np. dodać z tyłu więcej o 4, albo z przodu mniej o 4 to czy kręciło by się tak samo. W sumie kwestia przełorzenia zależy od średnicy a nie ilości zębów, a przecież średnica zmieni się inaczej, gdy zabierzemy np. 2 zeby z 32 a 2 gdy z 12.

Napisano

Ja tak tylko teoretyzuję ale podobno zębatka z przodu o ilości 21 zębów odpowiada kasecie między 34 a 35 zębów.

Te zagadnienia możesz znaleźć na forum EMTB.pl, tak są osoby które stosują takie zębatki.

Przy zejściu do 20 ząbków, trzeba lekko podpiłować miejsca wkręcania śrub.

Napisano

Na wspomnianym wyżej forum, jest typek uzurpator, to on robi takie koronki :)

Pozwolę sobie wkleić OFERTĘ

Zaznaczam, że nie jestem w żaden sposób związany z tą osobą, nie wiem też, czy obecnie ma te koronki.

Daje tylko informację, bo z mojego punktu widzenia lepiej dać taką koronkę niż brać kasetę 36z. Jak wiadomo, można wtedy zastosować krótszy łańcuch i nie trzeba się martwić o wózek przerzutki.

Dla tych co liczą gramy, taka opcja też jest dobra.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...