SifoDyas Napisano 7 Listopada 2010 Napisano 7 Listopada 2010 Witam, muszę zmienić manetki w moim rowerze, gdyż planuję zmianę hamulca przedniego z v'ki na hydrauliczny. Obecnie mam połączone klamki+manetki Shimano EZ-fire, więc pozostaje mi wymiana albo samej manetki albo manetki wraz z przerzutką. Obecna przednia przerzutka to Shimano Acera. Wymiana obojętnie czy na shmiano, czy sram (o ile będzie działać z tylną deorką). Inna opcja to wymiana obu manetek + zakup najtańszej klamki do tylnej v'ki LX. W tym wypadku w grę wchodzi chyba tylko shimano no i mogą to już być droższe modele gdyż odpada koszt przerzutki. Kwota - trudno powiedzieć, ale chyba max 200zł. Będę wdzięczny za wszystkie propozycje.
SifoDyas Napisano 7 Listopada 2010 Autor Napisano 7 Listopada 2010 8, właśnie zapomniałem dopisać. Jeżeli wymieniłbym obie manetki i ta tylna byłaby na 9 biegów, a przerzutka tylko na 8, to czy będą współpracować bez przechodzenia na pierwszy/ostatni bieg?
Mod Team Pixon Napisano 7 Listopada 2010 Mod Team Napisano 7 Listopada 2010 Nie, manetka na 9rz. ma zupełnie inny skok linki, w związku z tym to nie będzie dobrze działało z kasetą 8rz.
Rulez Napisano 7 Listopada 2010 Napisano 7 Listopada 2010 Możesz kupić takie : http://allegro.pl/manetki-shimano-alivio-sl-m410-3x8-linki-centrum-i1295942366.html
SifoDyas Napisano 7 Listopada 2010 Autor Napisano 7 Listopada 2010 Czyli przez ograniczenie do 8 biegów mogę wziąć maksymalnie alvio. Właściwie to dobrze, że zamknę się w 80zł. Rozumiem, że nie będzie żadnych problemów w połączeniu z przodem acera i tyłem deore?
Rulez Napisano 7 Listopada 2010 Napisano 7 Listopada 2010 Nie będzie problemów nawet jak tyłu założysz XTR a z przodu TY10
Mod Team Pixon Napisano 7 Listopada 2010 Mod Team Napisano 7 Listopada 2010 Nie, możesz brać Alivio. Niby przeznaczenie turystyczne, ale u mnie chodziły bezproblemowo przez wiele tysięcy kilometrów, a bynajmniej nie jeżdżę turystycznie
SifoDyas Napisano 26 Listopada 2010 Autor Napisano 26 Listopada 2010 Chciałem tylko dodać, że zmieniłem na Alivio 2011 czyli 9-cio biegowe. W sklepie zostały od razu wyregulowane i nie ma żadnych problemów z piastą na 8 biegów.
Mod Team bogus Napisano 27 Listopada 2010 Mod Team Napisano 27 Listopada 2010 Nie ma piast na 8 biegów, co najwyżej kaseta. Ciesz się, że manetka na 9 działa u ciebie poprawnie z kasetą 8. biegową.
SifoDyas Napisano 27 Listopada 2010 Autor Napisano 27 Listopada 2010 Oj, zbyt późna pora na pisanie postów, myślałem o jednym, a pisałem co innego.
TocaS Napisano 28 Listopada 2010 Napisano 28 Listopada 2010 Ciesz się, że manetka na 9 działa u ciebie poprawnie z kasetą 8. biegową. ...a mi się wydaję, że niepoprawnie. Jestem pewien - co wynika z mojej autopsji, że przerzucając biegi z góry na dół opuszcza mu 4 lub 5 koronkę. Czyli miast z rzucić z 3 na 4 łańcuch przechodzi od razu na 5 i dalej działa ok. Taki napęd wymaga dokładniejszej regulacji.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.