nalesnik Napisano 17 Października 2010 Napisano 17 Października 2010 Witam, Kupuje jutro avid elixiry 5 , w zwiazku z tym bede zmuszony wymienic klamki, ze starych na linki, na nowe hydualiczne avidowskie. Mam otoz takie cudenko : http://allegro.pl/shimano-klamkomanetki-acera-st-m360-3x8-xtrabike-i1273342659.html Probowalem pogmerac i nie widze, abym mogl jakos rozebrac na dwie polowki ta parke klamke+manetke przerzutki Moja obowa jest taka , ze bede zmuczony zainwestowac w brzydkie acery/alivio na 8 rzedowa kasete jedynie. Nic nie zyskam, stace tylko kaske. Moje pytanie brzmi. Czy da sie jakos to rozebrac, zeby byly same przerzutki i abym sobie zamontowal klampki avidowe osobno ? Czy bede zmuczony kupywac nowe manetki ? czy moze lepiej zainwestowac w 9-10 rzedowa kasete i nowe manetki lpeszej jakosci, zeby tez nie wymieniac na to samo niestety ; (
Shelbyboy Napisano 17 Października 2010 Napisano 17 Października 2010 Wątpie żeby się dało, właściwie jest to niemożliwe chyba że z użyciem BOSCHA. Nie musisz kupować akurat Alivio ja mam u siebie manetki Xt na 8 chyba z 1994 roku i chodzą wyśmienicie razem z XT shadow Oczywiście są jeszcze manetki Srama
Niedzwiedz1 Napisano 17 Października 2010 Napisano 17 Października 2010 Tak, musisz kupić nowe manetki.
M333 Napisano 17 Października 2010 Napisano 17 Października 2010 Wątpie żeby się dało, właściwie jest to niemożliwe chyba że z użyciem BOSCHA. Nie musisz kupować akurat Alivio ja mam u siebie manetki Xt na 8 chyba z 1994 roku i chodzą wyśmienicie razem z XT shadow Oczywiście są jeszcze manetki Srama Takie xt to prawdziwy "biały kruk". Na swoje sl-m739 polowałem chyba z rok, to tak tytułem dostępności tego typu rzeczy. Co do autora posta: taka modyfikacja nie jest możliwa. Sugeruje sprzedać stare klamkomanetki (na giełdzie na przykład), a kupić same manetki- w przypadku używanych być może nic nie będziesz musiał dopłacać. Albo zmienić producenta- sramowskie triggery podobno całkiem sympatycznie chodzą i niektóre grupy współpracują z shimano. Jeżeli chcesz coś z shimano wyższej grupy to chyba najprościej wyjdzie kupić drugą kasetę i łańcuch pod 9rz. i do tego manetki takie jak potrzebujesz (grupy od alivio po xtr). Twoje pieniądze i wybór.
Mod Team Puklus Napisano 31 Października 2010 Mod Team Napisano 31 Października 2010 jest to niemożliwe chyba że z użyciem BOSCHA. NO moj kolega tak wlasnie zrobil po prostu z klamkomanetki zrobił manetke
nalesnik Napisano 12 Listopada 2010 Autor Napisano 12 Listopada 2010 Zakupilem manetki deore 9 biegowe, po kilku probach przod ustawilem niemal idealnie, lecz z tylem byl problem. Mniejsza z tym. Zauwazylem ze na manetce stracilem jeden bieg. Klikam 8 razy, a za 9 czuje opor, a na wyswietlaczu widac ze jest jeszcze jedno wolno miejsce aby strzaleczka sie poruszyla. Na pewno jest to 9 wiadka. Nie moge wbic najwyszego biegu nawet odlaczajac linke od tylniej przerzutki. Kompletnie osiwialem i nie wiem co robic.
Mod Team Puklus Napisano 12 Listopada 2010 Mod Team Napisano 12 Listopada 2010 Zważ na to że manetka 8 i 9 różnią sie skokiem. O ile 7 i 8 maja taki sam skok z czym 8 ma jeden skok wiecej (skok czyli przerzucenie o jeden bieg) to 9 nie dość ze ma jeden skok wiecej to jeszcze skoki są mniejsze niż przy 8. Reasumując jeżeli faktycznie masz manetki 9 rzędowe musisz wymienić kasetę z 8 na 9 bądź manetkę na 8. Innego wyjścia nie ma.
nalesnik Napisano 12 Listopada 2010 Autor Napisano 12 Listopada 2010 OCzywiscie, ze te rzeczy orzewidzialem, kasete na deore wymienilem tak samo lanuch. CHodzi mi o to , ze cos manetka sie zapsula, ze zrobilo sie 8 biegow z 9. Nawet jak odlaczam od przerzutki to gdy chce wbic na 9 bieg cos blakuje cholipka.
M333 Napisano 12 Listopada 2010 Napisano 12 Listopada 2010 Zakupilem manetki deore 9 biegowe, po kilku probach przod ustawilem niemal idealnie, lecz z tylem byl problem. Mniejsza z tym. Zauwazylem ze na manetce stracilem jeden bieg. Klikam 8 razy, a za 9 czuje opor, a na wyswietlaczu widac ze jest jeszcze jedno wolno miejsce aby strzaleczka sie poruszyla. Na pewno jest to 9 wiadka. Nie moge wbic najwyszego biegu nawet odlaczajac linke od tylniej przerzutki. Zwróć uwagę, że liczba kliknięć (k) to k=x-1, gdzie x to liczba biegów (zębatek w kasecie), czyli manetka 8biegowa mieć będzie 7kliknięć, lewa trzybiegowa 2 kliknięcia, a 9biegowa 8 kliknięć itp. Niby banał, ale weź też to pod uwagę
Mod Team Puklus Napisano 14 Listopada 2010 Mod Team Napisano 14 Listopada 2010 NO banał banałem ale jak mu jeden bieg nie wchodzi i jest sprawdzone empirycznie to faktycznie coś z manetką nie teges.
M333 Napisano 14 Listopada 2010 Napisano 14 Listopada 2010 Szkoda, że sam zainteresowany do tej pory się nie wypowiedział. Ja podtrzymuje tylko twierdzenie, że manetka 9biegowa nie może mieć 9 kliknięć.
Megan23 Napisano 14 Listopada 2010 Napisano 14 Listopada 2010 Wiem,że nie na temat ale z takiej drobnostki nie ma sensu robić nowego tematu. Mając manetki i kasetę 8-rzędową mogę kupić przerzutkę tylną Deore XT? Czy muszę wymieniać kasetę i manetki- 9 biegów mi nie jest specjalnie potrzebne
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.