gajon15 Napisano 14 Października 2010 Napisano 14 Października 2010 Witam , posiadam pewien problem a raczej dylemat ... Chcę wymienić amortyzator przedni jednak jestem łysy w tym temacie . Rura sterowa mojego dotychczasowego amorka ma 15 cm wysokości - w tym 5 cm gwint . Interesuje mnie amorek o wysokości 18 cm - w tym 5 gwint . Nie wiem jednak czy o tyle większy amorek będzie pasował proszę was o szybką odpowiedź . Chcę również wiedzieć czy na o tyle większy amorek bez problemu założę mostek ... Liczę na szybką pomoc z waszej strony . Pozdrawiam
Mod Team mrmorty Napisano 14 Października 2010 Mod Team Napisano 14 Października 2010 Witam , posiadam pewien problem a raczej dylemat ... Chcę wymienić amortyzator przedni jednak jestem łysy w tym temacie . Rura sterowa mojego dotychczasowego amorka ma 15 cm wysokości - w tym 5 cm gwint . Interesuje mnie amorek o wysokości 18 cm - w tym 5 gwint . Nie wiem jednak czy o tyle większy amorek będzie pasował proszę was o szybką odpowiedź . Chcę również wiedzieć czy na o tyle większy amorek bez problemu założę mostek ... Liczę na szybką pomoc z waszej strony . Pozdrawiam a niby gdzie chcesz te 3 centymetry zmieścic? Często sprzedawcy sami oferują przycinanie i gwintowanie wg potrzeby zamawiającego - podaj sprzedawcy długośc obecnej rury i gwintu i zapytaj o ewentualne docięcie plus gwint. Jeśli nie ma takiej opcji to zapytaj w okolicznych serwisach rowerowych o przycięcie i nagwintowanie(ale zanim kupisz )
Mod Team safian Napisano 15 Października 2010 Mod Team Napisano 15 Października 2010 założyć założysz, nad mostek na rurze musiałbyś dać podkładki lub przyciąć kilka milimetrów poniżej górnej krawędzi mostka.
gajon15 Napisano 15 Października 2010 Autor Napisano 15 Października 2010 a jeżeli zakupiłbym ten większy amortyzator i go równo zciął z góry ? Wtedy wielkość gwintu wynosiła by tylko 2 cm czy to czemuś by przeszkadzało ? A mógłby mi ktoś dokładnie wytłumaczyć co muszę wszytko kupić aby na ten amorek zamontować mostek , bo w starym amorku była tzw "fajka" . Chciałbym zakupić nową kierownicę , mostek - a co dalej sory za głupie pytanko ale jestem łysy w tym temacie ... A na czym polega ten system z rurą sterową ahead ? Jest to rura bez gwintu tak ? A co trzeba wtedy kupić żeby ja zamontować i czy pasowała by do roweru w którym był zwykły amorek ... ?
Mod Team safian Napisano 15 Października 2010 Mod Team Napisano 15 Października 2010 Woot, jaka fajka? Kupujesz amortyzator z rura sterowa o srednicy glowki w ramie, wkladasz, zakladasz sobie mostek (ew pod/nad mostek dajesz podkładki) zaznaczasz na rurze sterowej nad mostkiem ile uciac i tniesz kilka mm nizej. Jak utniesz powyzej mostka to moze mostek chodzic gora-dol (top cup nie bedzie mogl dociskac mostka), jak utniesz nizej to top cup dociska mostek i nie masz luzow.
gajon15 Napisano 15 Października 2010 Autor Napisano 15 Października 2010 tak ale chodzi mi o to czy nie będzie przeszkadzać to , że jak utnę tą rurę sterową to będzie tylko około 2 cm gwintu w ramie ... ? a jak jest z mostkiem jego się wkręca na gwint czy jak to idzie , sorki wlk ale nie jestem w temacie xd ...
Damiano Napisano 15 Października 2010 Napisano 15 Października 2010 Kolega ma mostek wpuszczany w główkę ramy, przypuszczam,że o średnicy 1 cal. Ten gwint na rurze steroweaj jest potrzebny, jeżeli chcesz nadal mieć zwykłe stery. Jeżeli chcesz zmienić na ahead, to nie wiem, czy sterów nie musisz wymienić. W ahead gwint na rurze sterowej jest niepotrzebny, nawet niepożądany.
Mod Team mrmorty Napisano 15 Października 2010 Mod Team Napisano 15 Października 2010 Jeśli chcesz sprawę rozwiązac budżetowo i pozostac przy obecnych sterach to robisz tak jak pisałem Ci wczesniej - piszesz do sprzedawcy czy nie przyciąłby Ci rurę do żądanej długości i naciął jeszcze 3 cm gwintu - często (chocby na allegro) sprzedawcy takie coś oferują (wiem bo wymieniłem w tym roku 23 amortyzatory w firmowych rowerach) a jak nie, to pytasz w pobliskich serwisach rowerowych. W przypadku sterów A-head można dac dwie, lub trzy podkładki ale w przypadku gwintu to Możesz też przerobic na A-head(1 cal) ale na razie nie chcę Ci mieszac w głowie zwłaszcza że tu będzie trochę wydatków. Proponuję rozwiązanie nr 1 bo nr 2 to trochę kosztów
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.