Skocz do zawartości

[damper] X-Fushion O2RC

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy posiada ktoś z Was, tabele ciśnień do tego dampera?

Na stronie producenta jest tylko manual, a nie ma tabeli do jakiej wagi jakie ciśnienie powinno się pompować.

Z góry dziekuję

Napisano

witaj

miałem rower z takim damperem, przy wadze 82 kg ładowałem 12 psi, szczególnie na bardziej wyboiste trasy - a na krótsze wyścigi, typu XC 14-15 psi.

tabeli cisnień tez nie miałem...

pzdr

Napisano

12 psi do powietrzniaka?? a nie przypadkiem za mało o jedno zero podałeś?

zastanawiam się dlaczego ludziska z uporem maniaka domagają sie tabel ciśnień do amortyzatorów powietrznych, tym bardziej że dziś nie istnieje zdefiniowana wartość, bo zależy ona od stylu jazdy; do tego inny sag ustawić można dla ram 4zawiasowych inny do virtuali.

proponowałbym napompować wartość psi w postaci dwukrotności twojej wagi, testuj i notuj sobie odczucia, koryguj ciśnienia; do tego sprawdz zakres ugięcia oringiem na tłoku.

Napisano

Tabeli ciśnień jako takiej nie podaje żaden producent dampera, może ją podać jedynie producent roweru i to do konkretnego typu ramy (a nawet gdy podaje ciśnienie to i tak zaznacza, że trzeba skorygować wg. upodobań).

Tak jak napisał "Tobo" - metoda prób jest jedyną rozsądną i skuteczną.

Napisano

Tabeli ciśnień jako takiej nie podaje żaden producent dampera, może ją podać jedynie producent roweru i to do konkretnego typu ramy (a nawet gdy podaje ciśnienie to i tak zaznacza, że trzeba skorygować wg. upodobań).

Tak jak napisał "Tobo" - metoda prób jest jedyną rozsądną i skuteczną.

i za tą odpowiedź Ci dziękuję. Już napompowałem i ustawiam.

12 psi do powietrzniaka?? a nie przypadkiem za mało o jedno zero podałeś?

zastanawiam się dlaczego ludziska z uporem maniaka domagają sie tabel ciśnień do amortyzatorów powietrznych,

odpowiem Ci. Z niewiedzy

Napisano

Zazwyczaj jest podane min oraz max PSI tak aby nie przegiąć ani w jedną ani w drugą. Niestety X-fusion mają a właściwie to NIE mają żadnego wsparcia dla swoich produktów. Miałem ten sam problem z Vectorem PVA - ZERO manuali firmowych. Widzę, że podobnie to wygląda z Twoim damperem. Na siłę znalazłem manuala na stronie do o2RCX  UWAGA: 18 MB a ma 7 stron! Sugerują żeby ustawiać ciśnienia po SAGu. Wsparcie mają badziewne IMO.

Napisano

Zeby go napompowac i ustawic to chyba nie trzeba manuala do zadnego dampera-pompujesz i sprawdzasz sag,ewentualnie bierzesz poprawki pod swoje widzi mi sie.Zeby zrobic podstawowy serwis komory powietrznej bierzesz manuala RSa czy Foxa i tak masz praktycznie to samo.Zeby zrobic serwis komory jak niektorzy okreslaja negatywnej ,to tez posluzysz sie manualem wspomnianym,a reszta wyjdzie Ci z pracy nad nim.Troche samozaparcia,troche sprzetu do tego,troche wiedzy i robisz.

Napisano
Troche samozaparcia,troche sprzetu do tego,troche wiedzy i robisz.

Najpierw proponuje obejrzeć filmy na YT użytkownika SRAM TECH a póżniej brać się za robienie dampera powietrznego. Niby wszystko jest takie proste, ale w życiu różnie bywa. O uszkodzenie elementów tez wcale się nie trzeba mocno starać. Ludziom, którzy po raz pierwszy się za to biorą polecam duża dawkę pokory wobec własnych umiejętności i dostępnych narzędzi.

Napisano

Ktos kto robi to 1 raz,to niech sie ewentualnie skupi na komorze powietrznej a i tu moze miec problem z odkreceniem.Bawic sie z tym trzeba posiadac troche doswiadczenia i sporo narzedzi.O komorze negatywnej i specjalnej przejsciowce do RSa czy koncowce iglowej do Foxow i X-Fusionow.Przy okazji nigy nie korzystam z YT,jakos do lba nie przyszlo.

Napisano

odpowiedź jaką uzyskałem z suportu X-Fushion email wysłany 24 h temu więc można przyjąć, że odpowiedź jest natychmiastowa

cytuję

" Hello Tomasz,

Air pressure setup on your O2RC shock goes by sag percentage. Every bike has a different linkage ratio. Contact your frame manufacture to acquire that number. Typically rule of thumb is 10 -15% for xc bikes, 20-35% on all mtn bikes. Max pressure on the O2RC air shock is 290 psi.

Hope that helped!!!

John Valera

X-fusion-shox usa

USA Sales/Service Manager

475 W. Sunnyoaks Avenue

Campbell, CA 95008

Direct: 408.866.0188

Fax: 408.866.0100

Cell: 408.505.2836

jvalera@x-fusion-shox.com

dzieki Rulez, enduroriderPL

Napisano

No to uzyskales to co pisane bylo wyzej+stwierdzenie o max cisnieniu,ktore masz na korpusie dampera.Moze napisz do nich,bo nigdzie nie ma tych wiadomosci ,ile pompuje sie do komory negatywnej.Jak znam zycie odpisze,ze wysyla sie do serwisu...

Napisano

rakers ja 3 lata temu wysłałem prośbę o tech manuala do Vectora PVA i do tej pory cisza ;D BTW: masks 290 PSI jest spoko dla cięższych osób bo dosyć często granicą jest 250 PSI. Czasami chciałbym, żeby UE wprowadziła nakaz umieszczania max/min PSI na każdym damperze sprzedwanym w Europie, który ma jakąkolwiek możliwość regulacji ciśnienia.

Napisano

rakers ja 3 lata temu wysłałem prośbę o tech manuala do Vectora PVA i do tej pory cisza ;D BTW: masks 290 PSI jest spoko dla cięższych osób bo dosyć często granicą jest 250 PSI. Czasami chciałbym, żeby UE wprowadziła nakaz umieszczania max/min PSI na każdym damperze sprzedwanym w Europie, który ma jakąkolwiek możliwość regulacji ciśnienia.

właśnie o to chodzi, takie widełki min-max

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...