Skocz do zawartości

[Amortyzator] Reba. Jak u was działa poktętło foodgate ?

13kisiel13

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Pytanie głównie do właścicieli Reby. Jak działa u was pokrętło Floodgate? Tzn u mnie jest mniej więcej tak: pół obrotu nie zmienia nic a regulacja działa dopiero w 2 połowie obrotu- dopiero wtedy zaczyna działać płynna zmiana twardości i na samym końcu obrotu jest zablokowany . Czy u was jest tak samo czy przez cały obrót macie do dyspozycji płynną regulację twardości wstępnej.

PS. Amortyzator dziś odebrałem z serwisu.

Napisano

Motion Control to jest nazwa tłumika, systemu tłumienia. Jego samego w sobie się nie ustawia. Floodgate jest w sumie jednym z jego elementów.

Co do samych jego ustawień to aż tak płynnie się nie bawiłem, pokręciłem parę razy i w miarę dobrałem pod siebie. Bardzo możliwe, że trzeba trochę więcej nim pokręcić niż opisujesz, zresztą w manualu napisali, że wystarczą dwa obroty w lewo, aby go ustawić w najbardziej "miękkiej" pozycji. BTW najpierw amor trzeba zablokować, a później ustawiać floodgate,

Napisano

floodgate jest regulacją przełamania blokady (blowout), a nie twardości.

'twardość' regulujesz odpowiednio pompując komory + i -.

regulacja tłumienia kompresji działa płynnie, aż do pełnej blokady (pełny/końcowy ruch manetką)

Napisano

Z tego co zrozumiałem to chodziło o "twardość" floodgate, zresztą można to tak nawet interpretować. Wyższy próg otwarcia = większa siłą potrzebna do przełamania jego = bardziej twardo na zablokowanym :(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...