Marcell80 Napisano 2 Października 2010 Napisano 2 Października 2010 Witam! Mam problem z hamulcem tarczowym hydraulicznym tylnym (SHIMANO M486 Hydraulic Disc) Objawia się on ze po przejechaniu około 50 km w zróżnicowanym terenie hamulec się „kończy”... Wygląda to tak ze wszystko działa ładnie do dojechania do domu.Problem zaczyna się następnego dnia tzn. klamka dociska się do samej kierownicy a efekt hamowania jest minimalny,koło nie zatrzymuje się w miejscu. Byłem w serwisie,hamulec odpowietrzyli,przelali wszytko było ok ale problem pojawił się ponownie.(i tak w kółko). Zna ktoś przyczynę? Może ja nieświadomie go zapowietrzam w jakiś sposób
1415chris Napisano 2 Października 2010 Napisano 2 Października 2010 Przechowujac rower obracasz go kolami do gory?
Marcell80 Napisano 2 Października 2010 Autor Napisano 2 Października 2010 Przechowujac rower obracasz go kolami do gory? podczas czyszczenia i smarowania tak robię...
1415chris Napisano 2 Października 2010 Napisano 2 Października 2010 To moze byc przyczyna zapowietrzania sie, tak mi sie dzialo z xtr-ami trzymajac rower pionowo na scianie. Powietrze ze zbiorniczka przemieszcza sie do wyzej polozonych czesci ukladu i w rezultacie klamka miekknie. Pomagalo mi pompowanie klamka, wystarczalo (prawie zawsze).
Marcell80 Napisano 2 Października 2010 Autor Napisano 2 Października 2010 Pomagalo mi pompowanie klamka, wystarczalo (prawie zawsze) Mi pompowanie nie pomogło... No nic,kolejna wizyta w serwisie się kłania...
jasskulainen Napisano 2 Października 2010 Napisano 2 Października 2010 jak obracasz rower do gory kolami to dobra praktyka jest odczekac chwile po postawieniu go na kola i dopiero potem naciskasz klamki tez tak kiedys zapowietrzylem hample
Andrew Napisano 2 Października 2010 Napisano 2 Października 2010 Obracanie do góry kołami nie ma tu nic do rzeczy. Jeżeli kolega wyjeżdża z domu ze sprawnym hamulcem, to znaczy, że nie jest zapowietrzony. Są 2 opcje: serwis źle odpowietrza - zostawia powietrze w zbiorniczku i podczas jazdy dostaje się ono do cylindra, albo uszkodzona jest uszczelka na tłoczku.
kantele Napisano 2 Października 2010 Napisano 2 Października 2010 Mam Avid Juicy 3,5 , dokładnie ten sam objaw. Podobno to uszkodzenie membrany (uszczelki). Ale raz mi już ją wymienili i po wymianie po około miesiącu objaw powrócił. Teraz hamulec jest znów w serwisie...
Damiano Napisano 2 Października 2010 Napisano 2 Października 2010 Mam BR M485, bardzo podobne do BR M486. Odpowietrzam je sam i nic takiego nie występuje. Myślę, że w serwisie tym bardziej zrobili to prawidłowo. Takie zapowietrzanie pojawiało się u mnie tylko po długiej jeździe w błocie, kiedy klocki były mocno zużyte. Po odwróceniu roweru kołami do góry hamulce zapowietrzają się, ale tylko, gdy nacisnę na klamki. W takim przypadku, jak już wcześniej wspomniano, wystarczy kilka razy podpompować klamką, gdy rower stoi na kołach. Może to faktycznie problem z uszczelką. Sprawdź, czy na zacisku nie pojawia się gdzieś olej.
Marcell80 Napisano 3 Października 2010 Autor Napisano 3 Października 2010 Odkręciłem tą „blaszkę” przy klamce hamulca i śruby były w oleju i w tej komorze tez były ślady oleju,to normalne? Na pewno sam się odpowietrzeniem nie będę zajmował(cena oleju shimano równa jest cenie usługi),powiedzcie koledzy co mam powiedzieć w serwisie ,żeby na co uwagę zwrócili?
Damiano Napisano 3 Października 2010 Napisano 3 Października 2010 W tej komorze - masz pewnie na myśli zbiorniczek wyrównawczy - powinien być olej i to nie tylko ślady, praktycznie zbiorniczek powinien być cały napełniony, jeżeli miałeś tylko "ślady" oleju, wówczas powietrze ze zbiorniczka łatwo dostawało się do układu i hamulec zapowietrzał się.
Marcell80 Napisano 3 Października 2010 Autor Napisano 3 Października 2010 a powiedzcie mi koledzy ile czasu zajmuje odpowietrzenie,przelanie hamulca.
Marcell80 Napisano 3 Października 2010 Autor Napisano 3 Października 2010 a skubańcy z serwisu zabierają mi rower na 24 h! (wiem,wiem pewnie dużo zleceń )
Damiano Napisano 3 Października 2010 Napisano 3 Października 2010 Zawsze można samemu powalczyć. Może na początku zajmuje to trochę więcej niż dziesięć minut, ale można.
Earl Napisano 3 Października 2010 Napisano 3 Października 2010 Dokładnie tak jak mówi Damiano, ja jutro jadę po olej LHM (mam hamulec shimano BR M-485) i sam zaleję i odpowietrzę, a 1L w sklepie z częściami do Citroena kosztuje 20-30 zł.
enduroriderPL Napisano 4 Października 2010 Napisano 4 Października 2010 LHM+ jest dobry do nauki odpowietrzania. Po tym etapie proponuję wrócić do oleju shimano poniewaz na nim hamulce działają najlepiej - nie to nie jest przytyk do kolejnej dyskusji i nabijania postów. Po prostu moja opinia
Andrew Napisano 4 Października 2010 Napisano 4 Października 2010 Faktycznie - najtrudniej jest odpowietrzyć LHMem, bo jest bardziej lepki i pęcherzyki nie bardzo chcą z niego wychodzić. Ale jak już ktoś to dobrze zrobi, to nie będzie musiał marnować drogiego oleju Shimano czy Finish line.
Marcell80 Napisano 7 Października 2010 Autor Napisano 7 Października 2010 Byłem w serwisie... Serwisant stwierdził ze te hamulce nie sa zapowietrzone(podobno model który posiadam odpowietrza sie sam przez kilkukrotne naciśniecie klamki),dotknął tarcze i stwierdził ze jest zatłuszczona i nadaje się do szlifowania i wymienić trzeba te blaszki w szczęce hamulca... no ok. wszystko pan zrobił co trzeba,prosil zebym na początku ostro nie hamował bo coś tam się osadzi i będzie lipa. powiedział ze sprawdzi olej itp itd ,i jak trzeba będzie to przeleje je. odebrałem rower z serwisu i pojechałem w długą... po kilku kilometrach zacząłem mieć tłustą rękę,okazalo sie ze podczas hamowania przez tą mini dziurkę,wycieka olej...robią się mini bańki ... ale hamulec działa OK! I co sadzicie o tym?
Damiano Napisano 8 Października 2010 Napisano 8 Października 2010 Jeżeli klamka delikatnie się "poci", to bym się tym zbytnio nie przejmował, u mnie po odpowietrzaniu też coś takiego się dzieje, ale po jakimś czasie ustaje i jest ok. Fakt, że bąbelki się nie robiły. Pod pokrywą zbiorniczka wyrównawczego jest jeszcze taka membrana/uszczelka, przynajmniej ja mam. Nie wiem, czy u Ciebie też jest, ale skoro wcześniej pisałeś, że w zbiorniczku były tylko ślady oleju, to jedyne co przychodzi mi do głowy to brak tej uszczelki, jednak serwisant pewnie by to zauważył.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.