Skocz do zawartości

[tarczowe] Rower sam zwalnia zjeżdżając z górki

powwer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

witam, taki dziwny mam problem, że nie wiem czy w tym dziale nadaje się ten temat

więc chodzi o to, że jak się rozpędzę z górki, to rower zaczyna zwalniać, nie ważne jaka to górka by była, nawet jak się rozpędzę bardzo mocno, to po krótkim czasie rower zwalnia, nie wiem od czego to zależy...on nie hamuje, używając hamulców [chyba] tylko po prostu zwalnia, tak jakby się zatrzymywał, nawet na hamulce nie naciskam

to bardzo jest denerwujące, tak więc jadąc po prostej muszę więcej siły zużyć na pedałowanie i pod górkę tak samo.

Napisano

Jeżeli klocki nie ocierają o tarcze to powodem może być zbyt mocno skręcona piasta/y. Podnieś rower i zakręć na luzie kołami. Sprawdź ile wykonają obrotów.

Napisano

Najszybszym zjazdowcem może nie zostaniesz, ale za to dostaniesz nobla za odkrycie antygrawitacji :D

Ocierają klocki albo koło jest za mocno skręcone.

Napisano

Ocierają klocki albo koło jest za mocno skręcone.

to mam odkręcić koło/a [tylnie czy przednie ? a może oba] i co zakręcić mam czy poluzować śrubki ?

bo nie za bardzo wiem gdzie do której śrubki mam się dotknąć :P

Napisano

Zobacz czy ci tarcza nie trze z przodu i z tyłu.

Jak nie to wina za mocno skręconej piasty.

Będziesz widział której po tym jak się będzie kręcić koło.

Napisano

Heh, na początek odwróć rower do góry kołami i sprawdź czy kręcą się swobodnie. Jeżeli stwierdzisz, że któreś obraca się z oporem, to na początek ściągnij hamulec z tego koła i sprawdź jak będzie się obracać bez hamulca.

Jeżeli będzie ok, to znak, że musisz poprawie ustawić hamulec.

Mam wrażenie, że nie poradzisz sobie z tym i sugeruję, że lepiej zrobisz idąć z tym do serwisu.

Napisano

sprawdziłem, ta srebrna tarcza szoruje o te czarne ściskacze, z tyłu i z przodu

chyba powinien być lekki luz między ścianą a tarczą, można powiedzieć, że tarcza na boki kiwa się, zakręciłem kołem i tarcza na boki kiwała się no i dotykała się do czarnej ścianki

zakręciłem jedną śrubkę, tą srebrną od strony piasty to koło jeszcze mocniej się blokowało, i za kręciłem w drugą stronę i nic nie dało, tak jak było tak jest

więc nie wiem co mam zakręcić czy poluzować

Napisano

sprawdziłem, ta srebrna tarcza szoruje o te czarne ściskacze, z tyłu i z przodu

chyba powinien być lekki luz między ścianą a tarczą, można powiedzieć, że tarcza na boki kiwa się, zakręciłem kołem i tarcza na boki kiwała się no i dotykała się do czarnej ścianki

zakręciłem jedną śrubkę, tą srebrną od strony piasty to koło jeszcze mocniej się blokowało, i za kręciłem w drugą stronę i nic nie dało, tak jak było tak jest

więc nie wiem co mam zakręcić czy poluzować

Dosc ciazko cie zrozumiec...

Najlepsza rada dla ciebie - nic nie odkrecaj/przykrecaj, idz do serwisu rowerowego...

Napisano

Dosc ciazko cie zrozumiec...

Najlepsza rada dla ciebie - nic nie odkrecaj/przykrecaj, idz do serwisu rowerowego...

może jednak coś sam zdziałam, żebym wiedział, co należy uczynić, aby ta tarcza nie ocierała o klocki

Napisano

Zeby tarcza nie ocierala musisz wyeliminowac dwa problemy - 1. skrzywiona tarcza 2. skrzywiona os piasty.

Jesli jestes pewien ze tarcza i piasta sa ok, wtedy tarcza po ustawieniu hamulca nie ociera.

Idz do serwisu!

Napisano

idź do serwisu.

i tak zrobiłem i lipa, nic specjalnego nie zrobili, tylko starali się wyprostować tarczę od hamulca ręcznie i dalej spowalnia zjeżdżając z górki, czy na prostej :036:

Napisano

Prostowali ci tarczę ? ;) Skoro jest krzywa to chyba już tylko kupno nowej, bo ta nie wykrzywiła się bez powodu (no chyba że zaliczyłeś dzwona). Ale ja przypuszczam że przegrzała się i odkształciła.

Napisano
Ale ja przypuszczam że przegrzała się i odkształciła.

To musiał ładnie hamować tarcze wytrzymują temperaturę nawet powyżej 600 *C :confused: ale z drugiej strony jak cały czas o tarcze odzierały mu klocki jest to możliwe.

Napisano

tarcze odkształca się nie od temp ale od nagłego schłodzenia po rozgrzaniu mógł wjechać w kałużę i po sprawie tarcza się wichruje

Napisano

tarcze odkształca się nie od temp ale od nagłego schłodzenia po rozgrzaniu mógł wjechać w kałużę i po sprawie tarcza się wichruje

Jak to nie. Masz źle ustawiony zacisk bądź pracuje tylko jeden tłoczek, na zjeździe mocno rozgrzewasz tarcze a po zjeździe stoisz z zacisniętymi klamki. Im dłużej i  bardziej krzywo jest zacisk/tłoczek źle pracuje tym większa szansa na trwałe odkształcenie tarczy :) Nie twierdzę, ze nie potrzeba do tego odrobiny talentu/pecha ale na luzie jest do osiągnięcia :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...