Skocz do zawartości

[dzwiek] Windows xp

Desperados

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czesc wszystkim!

Mam taki problem z ktorym nie moge sobie jak na razie poradzic. Wgrywalem nowy system ostatnio i od tamtej pory nie dziala mi dzwiek, wgrywalem sterowniki z oryginalnej plyty ale nadal nic, probowalem juz innych sterownikow ale nic z tego, wczesniej udawalo sie to za pierwszym razem z tej samej plyty, teraz sie nie da, macie jakies pomysly? jak odpalam np winampa to wyskakuje "bad directly output" czy jakos tak, pewnie chodzi o sterowniki, tylko gdzie je znalezc?

pozdrawiam

• Mod Team
Napisano

Spróbuj zainstalować sterownik ręcznie. Wejdź do Menadżera urządzeń, wyszukaj kartę w "kontrolery dźwięku wideo i gier" (jak nie ma do niej zainstalowanych sterowników powinien obok niej być żółty trójkąt z wykrzyknikiem), klikasz dwa razy, wybierasz zakładkę "sterownik" i "aktualizuj sterownik", wskaż lokalizację sterowników na płytce.

Napisano

Przede wszystkim podaj konfig tej machiny...:)

Masz wejścia tylko z tyłu, czy przód i tył ? W niektórych dźwiękówkach trzeba się pobawić konfgiruacją żeby odpowiedni panel zaczął reagować, gdy ma ich do wyboru kilka rzecz jasna :)

Napisano

Wejdź do panelu sterowania i tam kliknij na 'Dźwięki i urządzenia audio' i u góry masz zakładkę audio, wybierz z tych rozwijanych list swoją kartę jeśli jest coś innego ustawione.

Napisano

Instalowalem zwyklego XP z jakas nakladka Crystal, troszke to dziwne. Jak to dokladnie sprawdzic czy mam wlaczona karte w biosie? i czy moglaby ona sie tak samoczynnie wylaczyc?

• Mod Team
Napisano

Wchodzisz do biosa (prawdopodobnie przez "Del" albo "F8"), w zakładce "Integrated Perpherials" wyszukujesz kartę (AC'97, HD Audio, coś w tym stylu) i sprawdzasz czy jest na "On" czy "Off".

O Crystalu nie wiem, ale wiem że z MX7 jest problem z HDAudio i trzeba łatkę instalować. Jeśli w biosie masz kartę włączoną zainstaluj zwykłego XP.

Napisano

Jest to zwykly XP, sciagalem sterowniki te co mialem wczesniej, zaczyna sie instalacja, wyskakuje jakis error ze nie ma HD czy cos takiego i przelatuje do 100% i moge tylko wcisnac finish i tak tego nie ma.

• Mod Team
Napisano

Czyli wygląda na to że nie wykrywają sterowniki karty. Sprawdź w biosie. To raz. Dwa zobacz w Menadżerze urządzeń czy karta jest na liście (jak nie ma do niej sterowników powinna być ikonka żółtego trójkąta z wykrzyknikiem). Jeśli na liście nie ma, a biosie jest włączona, to cóż... może być zepsuta (spalona) karta. Zdarza się.

Napisano

Może to głupie, ale zainstalowałeś Service Packi? Razem z 3. Miałem podobny problem (moja karta to jakiś Realtek zintegrowany) i zawsze, po reinstalacji systemu męczyłem się z pół godziny zanim sterowniki w końcu zaskakiwały, a od czasu kiedy dokładam po reinstalce też SP3, to karta zaskakuje od razu automatycznie.

Napisano

Wlasnie przed chwila zainstalowalem Xp razem z Servicem Packiem 3. Zainstalowalem sterowniki z plyty, i jest to samo, instaluje sie ale w jednym momencie wyskakuje error: we can't find Audio hd i po tym moge zakonczyc tylko, w panelu sterowania nie wykrywa nic, wyglada to tak:

http://img84.imageshack.us/img84/5430/beztytuuon.png

A instalowales ta latke, ktora Ci napisalem wczesniej ? Jesli nie, to zrob to.

Napisano

Naprawilem :) troche mnie to kosztowalo ale najwazniejsze ze smiga :icon_mrgreen:

Musialem sciagnac service packa od nowa zainstalowac ta latke o ktorej mowil devilek i jest ok.

Najlepsze jest to, ze jak zawsze mam problem niezwiazany z rowerami i pisze to na tym forum to szybciej dostaje odpowiedzi tutaj niz na specjalistycznym forum :icon_mrgreen:

Dzieki Chlopaki!

Napisano

Najlepsze jest to, ze jak zawsze mam problem niezwiazany z rowerami i pisze to na tym forum to szybciej dostaje odpowiedzi tutaj niz na specjalistycznym forum :)

Dzieki Chlopaki!

Mało to informatyków siedzi :) heh...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...