oggylwiatko Napisano 3 Września 2010 Napisano 3 Września 2010 Kilka dni temu porządnie zmoczył mnie deszcz. Ponieważ to mój nowy rower i jeszcze nie był przeze mnie smarowany to wykorzystałem okazję (ponoć łańcuch trzeba smarować po każdym deszczu) i spryskałem łańcuch i zębatki Bronuxem Bike Fit. O ile przed spryskaniem rowerek chodził cichutko i gładko (również po deszczu, ale przed smarowaniem) o tyle po spryskaniu ciągle się coś mieli, a w pedałach czuję takie lekkie wibrowanie (znaczy się czuję jak się coś mieli). No i chciałem dobrze, a wyszło źle. I teraz nie wiem, czy to ten preparat się nie nadaje do smarowania łańcucha ? Może służy tylko do czyszczenia z brudu a smarować trzeba czymś innym ? Trochę mnie to przeraża bo nie wiem co robić, a nie chce zniszczyć mojego nowego nabytku.
lukaszs Napisano 3 Września 2010 Napisano 3 Września 2010 ten preparat czyści i odtłuszcza......... więc tera powinieneś wziąć jakiś dobry olej i naoliwić cały napęd. proponuję roloffa
oggylwiatko Napisano 4 Września 2010 Autor Napisano 4 Września 2010 A może być smar w sprayu ? A tak przy okazji, czy używanie Brunox Duo wystarczy aby prawidłowo nasmarować amortyzator czy też należy używać najpierw Brunoxa, a potem jeszcze czegoś ?
Mod Team bogus Napisano 4 Września 2010 Mod Team Napisano 4 Września 2010 Brunox Deo wystarczy, przed popsikaniem przetrzyj czystą szmatką golenie, następnie psiknij Brunoxa na uszczelki amortyzatora, ugnij kilka razy amortyzator i wytrzyj z nadmiaru. Łańcuch przed smarowaniem również należy dobrze wyczyścić, dopiero później nasmarować metodą kropla na ogniwo. Gdy przesmarujesz już całość poczekaj kilka godzin, najlepiej całą noc i wytrzyj nadmiar smaru szmatką.
oggylwiatko Napisano 4 Września 2010 Autor Napisano 4 Września 2010 Wczoraj wieczorem spryskałem łańcuch Brunoxem Bike Fit drugi raz, więc dzisiaj elegancko wyczyszczę go szczoteczką do zębów i nasmaruje smarem w sprayu (czy może lepiej czymś innym ?). Tak będzie dobrze ? W ogóle to myślałem, że ten Brunox Bike Fit to czyści i smaruje, a nie tylko czyści
lukaszs Napisano 4 Września 2010 Napisano 4 Września 2010 Wczoraj wieczorem spryskałem łańcuch Brunoxem Bike Fit drugi raz, więc dzisiaj elegancko wyczyszczę go szczoteczką do zębów i nasmaruje smarem w sprayu (czy może lepiej czymś innym ?). Tak będzie dobrze ? W ogóle to myślałem, że ten Brunox Bike Fit to czyści i smaruje, a nie tylko czyści a jak się dobrze postarasz to robi kawę i przynosi kapcie jak wracasz z pracy:-) jak to się mówi "jak coś jest do wszystkiego - to jest do niczego" Brunox Duo jest bardzo dobry do amorków ja prawie po każdej jeździe pryskałem na brut bezpośrednio potem kilka ugięć i wycierka głównie przy uszczelkach moim zdaniem lepiej nie wycierać szmatką przed psikaniem bo można uszkodzić golenie (jakieś ziarno piasku porysuje i kupa)
Fenthin Napisano 4 Września 2010 Napisano 4 Września 2010 Olej ma spenetrować jego wnętrze, a nie leżeć na nim, więc lepszy jest normalny olej - po kropelce na sworzeń, zostawić na kilka godzin, aby wszystko ładnie spenetrował i wytrzeć łańcuch z jego nadmiaru. Po użyciu takiego w sprayu, olej będzie leżał na całej zewnętrznej powierzchni łańcucha zamiast tam, gdzie faktycznie powinno być smarowanie, czyli wewnątrz. Oczywiście do wnętrza też trochę wcieknie, ale lepiej korzystać z typowego oleju.
oggylwiatko Napisano 4 Września 2010 Autor Napisano 4 Września 2010 Zaszalałem i kupiłem olej Finish Line'a. Teraz czekam aż łańcuch wyschnie z Brunoxa, a potem nasmaruje go olejem. Tylko nie wiem ile go użyć. Sprzedawca mówił, że 10 kropli starczy, natomiast w internecie czytałem że po jednej kropli na każde ogniwo.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.