Skocz do zawartości

[przerzutka przednia] jaka wybrac?

porsche123456

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, chcialbym sie zapytac odnosnie przerzutki przedniej: SHIMANO ACERA M360, jakie ma prowadzenie? (Gorne)??.

oraz jaka przezutke mi polecacie do 100,- do roweru Unibike Fusion 2010r.???

Jezdze mtb, mtb xc.

Z gory bardzo dziekuje za odpowiedzi: )

Napisano

A ja tak z boczku: jak to wogóle idzie w jakości przerzutek schimano? np: Altus, Acera, Alivio, Deore, Deore xt itd ? Pomieszałam? Od najsłabszej:) do naj-wypaśniejszej? i połączenie przedniej z tylną też poproszę- kombinacje.

Napisano

Altus/Acera

Alivio

Deore

Deore LX

SLX

XT

XTR

Altus i Acera to w zasadzie to samo. Różni się nazwą. Acera jest dla mężczyzn a Altus dla kobiet. "Mój ty altusiku" brzmi w ustach faceta trochę gejowsko:P

A jeśli chodzi o połączenia, to Altus z przodu z Deore z tyłu sprawuje się świetnie. Spodziewać się też można że komponenty jednej grupy będą ze sobą współpracowały. Co do innych nie wypowiadam się bo nie wiem:)

Pozdrawiam

Napisano
A jeśli chodzi o połączenia, to Altus z przodu z Deore z tyłu sprawuje się świetnie.

No właśnie, ja mam takie połączenie i coś mi nie gra. Gdy mam wyregulowaną przednią przerzutkę, żeby wszystkie biegi ładnie wchodziły, to gdy z przodu mam środkowy 'bieg' a z tyłu najmniejszy ( czyli 8 ) to łańcuch bardzo ociera o przerzutkę i nie mogę tego wyregulować. Gdy przykręcę śrubkę przy przerzutce ( są dwie obok siebie, wkręcam górną ), tak żeby łańcuch nie obcierał, to nie mogę wrzucić pierwszego biegu z przodu i nie wiem ocb. Ta śrubka tak jakby blokowała przerzutkę, że nie może zejść niżej.

Napisano

unibikera, a mogłabyś pstryknąć fotkę przerzutki przedniej( od góry pod skosem, zeby bylo widac też wystającą linkę ) ponieważ chciałbym sobie porównać, ok ? I wyślij mi na PM albo tutaj, proszę.

Napisano

to oznacza czy czy linke masz od spodu czy z góry

czyli nie możesz wybierać tylko musisz wziąć taką jaka będzie pasować do Twojego roweru

• Mod Team
Napisano

Kolega powyżej chyba troszkę namieszał.

Oczywiście top swing oznacza, że zacisk mocujący przerzutkę znajduje się nad prowadnicą, dzięki temu zmiana biegów ponoć jest łatwiejsza, ale przerzutka może szybciej złapać luzy i ogólnie szybciej się zużywa.

Down swing oznacza, że obejma znajduje się poniżejej prowadnicy, podobno do zmiany biegów potrzebna jest większa siła, aczkolwiek takie przerzutki wolniej łapią luzy etc.

Używam Deore XT top-swing i jak na razie nie ma żadnych luzów a przerzutka działa jak w zegarku, nie stwierdzam dużych różnic w działaniu w porównaniu z down-swingiem :wallbash:

Zaś top pull to prowadzenie linki z góry, down pull - z dołu a bottom umożliwia zamocowanie linki od dołu jak i od góry. Musisz zobaczyć w jaki sposób linka jest mocowana do przerzutki (chyba, że kupujesz bottom-pull)

Napisano

unibikera, a mogłabyś pstryknąć fotkę przerzutki przedniej( od góry pod skosem, zeby bylo widac też wystającą linkę ) ponieważ chciałbym sobie porównać, ok ? I wyślij mi na PM albo tutaj, proszę.

o taką fotę ci chodzi?

post-133168-1283697019,45_thumb.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...