Skocz do zawartości

[cały napęd] Wymieniac czy zostawic ?

Pymyn

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Zastanawiam sie nad wymiana napedu ( kaseta, lancuch, przednia i tylna przerzutka, korba ) w moim rowerze. Mysle o komplecie Alivio. Na biezacym napedzie mam przejechane okolo 3500-4000 km. Po wymianie przerzutki na nowa ( Alivio ) zmiana przelozen nastepuje dosc dobrze, lecz nadal przejscia na niektore biegi czasami ida z oporem. Ogladajac stan zebatek mam wrazenie, ze nie sa jeszcze dostatecznie zuzyte. Dodaje ponizej zdjecia i prosze o wasze opinie bo sam juz nie jestem pewien, a szkoda byloby mi wydawac 500 zl na wymiane w miare sprawnego napedu.

korba.jpg

kaseta2.jpg

kaseta1.jpg

Tu jeszcze fota calego roweru (obecnie: amortyzator wymieniony na Suntoura Epicona i tylna przerzutka z Acery na Alivio ).

DSC00283.jpg

Napisano

Ten napęd wygląda jeszcze dosyć dobrze jak na taki przebieg. Imo nie ma sensu jeszcze wymieniać. Jak napisał kolega wyżej - zjeździj go do oporu :)

Napisano

Hej.

Tak jak przedmówcy jeździj dalej na tym co masz. Jeśli przyjdzie czas na wymianę i wymienisz napęd to zacznij o niego dbać a wydłuży to jego żywotność. Zdjęcia pokazują że nic a nic nie dbasz o napęd.

• Mod Team
Napisano

Jeszcze sporo na tym przejedziesz więc nie ma sensu wydawać kasy na nowy napęd. Tylko jak koledzy wyżej pisali - zrób z tym porządek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...