Skocz do zawartości

[suport] ciagle występujące luzy - pomocy

scyzor00

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

Suport tradycyjny skręcany na kwadrat.Problem ten występuje zaraz po skręceniu, wałek suportu ciągle się rusza.Nie występują poziome luzy, lecz pionowe przy poruszaniu korbami.Oczywiście sprawdzałem pedała i mocno dokręciłem korby. Po zdjęciu korb czuć luz na suporcie. Na początku miskę dokręcałem lekko i za każdym razem zwiększałem siłę, lecz to nie przynosi efektu. Po przejechaniu kilku metrów problem powraca.

Zmieniłem miski,łożyska, wałek i nadal nic.

Co o tym myślicie? może to wina gwintu mufy? Bardzo dziwna sprawa dla mnie to jakiś czeski film :icon_question:

Temat wyedytowany.

Napisano

W związku z powyższym postem mam pytanie: Jeśli ma się stary typ suportu tzn. koronki a nie łożyska maszynowe, to gwinty w ramie będą pasowały do suportu z łożyskami maszynowymi?

Napisano

Sznib dzięki za taka pomoc..... nie chcę wydawać pieniędzy na darmo, chodzi mi bardziej jak usunąć taki problem. Zauważyłem że w drugim rowerze(taki sam typ suportu)też występują delikatne luzy, lecz nic nie strzela i nie czuć uderzeń podczas jazdy.Luz czuć gdy porusza się korbami od i w stronę ramy, strasznie mnie to denerwuje. Czy tak musi być? Jeżeli macie rowerki z tradycyjnymi suportami proszę żebyście sprawdzili i podzielili się uwagami ze mną i innymi użytkownikami.

A co do Twojego pytania Szyling wkład suportu z łożyskami maszynowymi będzie pasował do gwintu w mufie. musisz tylko wykręcić stare miski i wkręcić nowy wklad. Pamiętaj, ze kupując sprawdź szerokość mufy i osi suportu.

Napisano

Sznib dzięki za taka pomoc..... nie chcę wydawać pieniędzy na darmo, chodzi mi bardziej jak usunąć taki problem. Zauważyłem że w drugim rowerze(taki sam typ suportu)też występują delikatne luzy, lecz nic nie strzela i nie czuć uderzeń podczas jazdy.Luz czuć gdy porusza się korbami od i w stronę ramy, strasznie mnie to denerwuje. Czy tak musi być? Jeżeli macie rowerki z tradycyjnymi suportami proszę żebyście sprawdzili i podzielili się uwagami ze mną i innymi użytkownikami.

A co do Twojego pytania Szyling wkład suportu z łożyskami maszynowymi będzie pasował do gwintu w mufie. musisz tylko wykręcić stare miski i wkręcić nowy wklad. Pamiętaj, ze kupując sprawdź szerokość mufy i osi suportu.

ale ten co na Allegro to jest taki najzwyklejszy suport na kwadrat. Więc ty masz te luzy chyba w takim archaicznym z kulkami w srodku czy jaki masz suport na myśli?

Napisano

Zapytałem specjalisty, dlaczego na tradycyjnym suporcie występują luzy. Jak się okazało za lekko dokręcałem miski, spróbowałem jeszcze raz i luz zniknął :(

Dziś wypróbowałem moją maszynę...śmiga jak szalona :) i nic nie strzela ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...