Skocz do zawartości

[napinacz] Czy rozwiąże problem spadającego łańcucha ?

patryk595

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam korbę Truvativ Hussefelt zębatka 38T. Gdy wrzucę 1 bieg to spada łańcuch z przedniej zębatki. Na innych biegach jest ok, tylko pierwszy bieg szwankuje.

Chciał bym zapytać czy napinacz rozwiąże ten problem ?

I jaki napinacz powinienem kupić do tej korby (mam tylko 50zł) ?

• Mod Team
Napisano

Skoro kolega napisał, że nie ma przerzutki to w jaki sposób ma ją podregulować?

Moim zdaniem problem pojawia się przez zbyt duży przekos łańcucha, gdy jest on na 1 z tyłu.

Napinacz powinien rozwiązać sprawę, ale jaki wybrać to już pytanie nie do mnie.

Napisano

Podejrzewam, ze linia lancucha jest zla. Winna jest pewnie zbyt dluga os suportu. No chyba ze zamocowales zebatke po zlej stronie.

na ale mając jeden blat z przodu, to z tyłu najczęściej używa się mniejszych, nie? Więc linia łańcucha (w zależności od upodobań autora) powinna byc ok

wymagany napinacz, po prostu

Napisano

Jak sie na jeden blat z przodu jest on zazwyczaj wiekszy niz standardowe 32 wiec uzywa sie wiekszych koronek kasety.

jak się ma jeden blat z przodu większy niż 32, to raczej nie do dirtu/streetu tylko FR/DH i wtedy używa się mniejszych :icon_mrgreen:

Napisano

Ciekawe jak dojedzie na miejscowke krowa do FR/DH uzywajac mniejszych zebatek. Mam 36/22 i uzywam do enduro. I z 36 moge jezdzic na kasecie bez problemu. Nie wazne jak sie jezdzi, ma dzialac.

Napisano

Mam problem z łańcuchem, mam jedna zębatkę z przodu i 7 biegów z tyłu. Gdy wrzucę 1 bieg to mi spada ciągle łańcuch z przedniej zębatki, na innych biegach tak nie ma. Czy może to być wina źle wyregulowanej tylnej przerzutki ?

Napisano

Czy jest zachowana linia łańcucha? Powinno być tak, że na środkowej zębatce z tyłu łańcuch powinien być równoległy do płaszczyzny ramy.

Napisano

Oprócz tego, co radzą przedmówcy, nie od rzeczy będzie sprawdzić, czy nie masz wygiętego któregoś zęba na tarczy... To częsty efekt uderzenia kamieniem.

Na silnie zagiętym zębie może dochodzić do zrzucania łańcucha. Jeśli to jest powodem, to po wyprostowaniu zęba problem zniknie.

Napisano

A czy w ostatnim czasie nie zmieniałeś suportu ??? Jeśli tak, to wina może leżeć po zbyt długiej ośce suportu.

Jeżeli nie to stawiam, na wygięty ząb, lub niewyregulowaną tylną przerzutkę ( szczególnie dokręcenie śruby "L").... w ostateczności jak reszta nie to za długi łańcuch, ale raczej nie...

Najlepiej jakbyś wrzucił fotki napędu na największej, najmniejszej i środkowej zębatce z tyłu.

Napisano

Suportu nie zmieniałem. NA 100% mam źle wyregulowaną tylną przerzutkę ale nie wiem czy to to jest problemem. Zastanawiam się też i może to być wina krzywej zębatki albo korby, jak sprawdzić czy krzywa jest zębatka lub korba ?

Napisano

No kręcę i wydaje mi się że jest jakaś ósemka. Skrzywione, ale teraz kwestia czy skrzywiona jest zębatka czy korba ?

Łańcuch również może być krzywy ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...