Skocz do zawartości

[h. tarczowe] Co kupić z niższej półki?

arch

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Chciałbym sobie sprawić tarczówki to mojego roweru Marin Bear Valley. Tutaj jest specyfikacja tego modelu. Chciałbym wydać ok. 450 zeta, z tym, że oprócz zacisku i tarczy potrzebuję też klamek. W oko wpadły mi Avidy BB7 i Shimano BR-M595, może udałoby mi się zmieścić z nimi w budżecie. Proszę o inne propozycje. Poza tym parę pytań:

Jakie tarcze by się nadawały do tych Shimano (nie ma ich w komplecie)?

Czy 180F/160R to dobra konfiguracja? Jak sprawdzić, czy do tyłu wejdzie coś większego?

Podobno do tarczówek dobrze mieć porządne obręcze i szprychy, czy te moje wystarczą (Alex rims TA19)?

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam :D

Napisano

Do shimano będą pasować tarcze adekwatne do adaptera czyli 160/180/203 Tarcze na rynku jest multum i z każdą będzie ok - warto zwrócić uwagę na wysokość powierzchni roboczej aby była zbliżona do tej w shimano. Tanie i dobre są Freezery (velo)

Używałem 525/535 i nie mogę o nich złego słowa powiedzieć. Nie miałem z nimi żadnych problemów a wymagały tylko odrobiny dbania poprzez czyszczenie i smarowanie tłoczków. Wrazenia opisałem u siebie na stronie gdybyś chciał nieco więcej inforamcji :( 

Ja preferuje tarcze hydrauliczne i takie bym Ci polecał. W tej chwili kupno oleju mineralnego to nie problem, a zestaw do odpowietrzania hampli zrobisz sobie za 3 złote.  BB7 nie są złe, ale hydraulika bardzie mi pasuje. 

Jeżeli chcesz do tyłu 180 to zrób sobie szablon tej średnicy i podłóż go tak jak jest mocowana tarcza - sprawdzony i prosty sposób :)

Producenci hamulców sugerują zaplot kół na trzy krzyże. Z przodu bywają obostrzenia zakazujące zaplotu na słoneczko. Jeżeli masz  dobrze zaplecione koło, szprychy są prawidłowo naciągnięte to nie powinno być problemów. 

Napisano

W podanej cenie polecam jednak Avid Juicy3 z metalowymi klockami. Sprawuje się to bardzo dobrze i jest tanie.

Napisano

Shimano M595 posiadam od kilku dni, po prawie 2 latach używania Juicy 3.

Siła podobna. Inna charakterystyka, modulacja lepsza, obejma na zatrzask - możliwy montaż bez ściągania manetek i gripów, regulacja pokrętłem odległości klamki od kierownicy, bardzo niska waga kompletu, klocki wkładane od góry z zawleczką (jak w elixirach), całkiem twarda klamka (nie wiele ustępuje J3) i w moim przypadku - estety, dużo ładniej się prezentują, choć to taki bonusowy dodatek,w czasie jazdy nic nie wart.

To nowy model więc nie wiadomo jak będzie z trwałością, ale chyba gorzej niż z Juicy 3 być nie może, które notorycznie mają problemy jak nie z zaciskiem to z klamką.

Póki co użytkuje na standardowych klockach organicznych Shimano, które uchodzą za...beznadziejne, a i tak hamują podobnie jak J3.

Jeżdżę tylko po górach, ważę >80kg. Do J3 nie wracam.

Napisano

Ja ostatnio z ograniczonym budżetem poleciałem po prostu w używane Magi (Hayes) - 250zł za komplet z tarczami i śmigają fajnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...