Skocz do zawartości

[amortyzator] RST - samoczynnie się blokuje

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam w swoim rowerze amortyzator przedni RST. Ostatnio mam z nim problem. Po przejechaniu kilku kilometrów blokuje się. Pomaga dopiero odkręcenie blokady i ponowne jej wkręcenie (tego pokrętła). Co to może być?

Napisano

Witam, mam w swoim rowerze amortyzator przedni RST. Ostatnio mam z nim problem. Po przejechaniu kilku kilometrów blokuje się. Pomaga dopiero odkręcenie blokady i ponowne jej wkręcenie (tego pokrętła). Co to może być?

To jest właśnie RST. Solucja: zmienić "to coś" na amortyzator. Pozdrawiam kolegę z NS:) Też jestem z NS:)

Napisano

Właśnie byłem dzisiaj w BikerShopie i chłopaki mi powiedzieli, że naprawa się nie opłaca i lepiej kupić nowego amora. Trzeba będzie zainwestować w coś. Co polecacie?

Napisano

To SR Suntour Raidon powinien być ok za tą cenę

Używane Psylo, Duke albo SID w zależności ile ważysz. Albo dozbierać trochę kasy na Recona.

Napisano

Używane odradzam, po co Ci wyeksploatowany SIIIID. Chyba że znasz jego historię i wiesz jak był traktowany.

W okolicach 400zł to bym pociułał pociułał pociułał i poszukał RS Tora.

Napisano
Używane Psylo, Duke albo SID w zależności ile ważysz. Albo dozbierać trochę kasy na Recona.

Pokaż sida za 400...

Napisano

Pokaż Recona za 400.. Chyba Ci się Recon z Raidonem pomylił..

Najtańszy Recon kosztuje na allegro 789 zł +wysyłka i to tylko w wersji SL. To co, drugie tyle ma dozbierać? Zanim coś napiszesz to puknij się w czajnik ze dwa razy, przemyśl i przestań pisać głupoty.

Dla autora - za taką kasę polecam SR Raidona (powietrznego) ewentualnie Torę ( o ile znajdziesz w tej cenie - raczej używana). A jak nie, to pozostaje jakiś Dart, XCR i inne takie wynalazki.

Napisano

Pokaż Recona za 400.. Chyba Ci się Recon z Raidonem pomylił..

Najtańszy Recon kosztuje na allegro 789 zł +wysyłka i to tylko w wersji SL. To co, drugie tyle ma dozbierać? Zanim coś napiszesz to puknij się w czajnik ze dwa razy, przemyśl i przestań pisać głupoty.

Dla autora - za taką kasę polecam SR Raidona (powietrznego) ewentualnie Torę ( o ile znajdziesz w tej cenie - raczej używana). A jak nie, to pozostaje jakiś Dart, XCR i inne takie wynalazki.

Mistrzuniu, powrót do podstawówki zanim zaczniesz sugerować innym pukanie w czajnik. To że jesteś analfabetą a do tego nieudolnym w kupowaniu to Twoja sprawa i nie musisz pisać bzdur. Może Tobie się myli Recon z Raidonem ale nie mnie czy mnie podobnym.

A) Do 400zł była mowa o UŻYWANYM PSYLO, DUKE lub SID w zależności od wagi kolegi.

:) O dozbieraniu do Recona była mowa a tego można kupić duzo taniej niż za 789zł + wysyłka. Za 820zł kupiłem NOWEGO 351 U-Turn w Synkrosie. Trzeba tylko umieć korzystać z wyszukiwarek i mieć trochę cierpliwości. Widać nie każdy potrafi. Cóż...

A więc za jakieś 550-600zł można się pokusić o kupno niewiele używanego Recona SL z manetką blokady. Za 450zł spokojnie można już takie coś wyrwać od zawodnika po sezonie. Takie coś będzie i tak 100x lepsze od nówki RST czy Suntoura.

Napisano

Nie mam zamiaru się z Tobą wykłócać, może masz rację - da się znaleźć czasem taniej. Jednak wychodzę z założenia, że nie dla wszystkich tak łatwo dozbierać 200 czy 300 zł.

PS. mógłbyś znaleźć jakiegoś linka z reconem za 500 zł?

Pamiętaj prosze, że przy kupnie używanego trzeba się liczyć z wymianą oleju i uszczelek, widać, że autor tematu sam tego nie zrobi, a w ceniących się serwisach cena uszczelek i oleju + robocizny jest dość spora.

Napisano

Nie mam zamiaru się z Tobą wykłócać, może masz rację - da się znaleźć czasem taniej. Jednak wychodzę z założenia, że nie dla wszystkich tak łatwo dozbierać 200 czy 300 zł.

PS. mógłbyś znaleźć jakiegoś linka z reconem za 500 zł?

Pamiętaj prosze, że przy kupnie używanego trzeba się liczyć z wymianą oleju i uszczelek, widać, że autor tematu sam tego nie zrobi, a w ceniących się serwisach cena uszczelek i oleju + robocizny jest dość spora.

W tej chwili nie ma takiego. I nic dziwnego, bo jeszcze sezon się nie skończył. Takie okazje pojawią się koło września/października. Trzeba szukać po allegro, ebay i pytać w sklepach tam, gdzie kręcą się ludzie na takim sprzęcie. :)

Napisano

No wiesz, jak by nie patrzeć, mozna czekać i pięć lat i może Recon w ogóle stanieje, albo wyjdzie z oferty. Wydaje mi się, że dla Autora tego tematu też trochę zależy na czasie. Kranzio, możesz jeździć na tym co masz i tak jak mówi piaseq, czekać na koniec sezonu. O ile się ktoś znajdzie, lecz jeżeli będzie to sprzet w dobrym stanie to wątpię by za 400 - 500 zł się znalazł. Ja bym jednak poszukał czegoś teraz, nawet Raidona - szkoda czasu.

Napisano

(...)

Brak śladów oleju i poprawna praca amortyzatora pozwala uważać, że uszczelki są OK. Zostaje olej, który można wymienić lub nie. Akurat autor jest z N.Sącza, gdzie zrobi to za 50zł w kilku miejscach. Także nie jest tak źle.

http://allegro.pl/item1148690508_rock_shox_duke_super_lekki_super_tani_od_1_zl.html

na to można rzucić okiem, niby rysa na goleni ale i tak uważam, że może być to dobry zakup a cena nie będzie wysoka.

• 1 rok później...
Napisano

"Zostaje olej, który można wymienić lub nie. Akurat autor jest z N.Sącza, gdzie zrobi to za 50zł w kilku miejscach. Także nie jest tak źle."

Gdzie najlepiej i najtaniej to można zrobić w okolicy Nowego Sącza.(XCR LO)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...