Skocz do zawartości

[oś QR15] czy jest sens jej użyć w rowerze do maratonów/AM ?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W najbliższym czasie chcę zmienić przedni amortyzator na taki o skoku 100-140mm

i przy okazji zastanawiam się czy przejść na QR15 ? (na razie z powodu ograniczonego wyboru kół/piast - choć kilka jest na rynku)

czy sztywność i wytrzymałość znacząco wzrasta? warto w to już teraz wchodzić? (oczywiście za kilka lat wybór kół/piast/elementów będzie znacznie większy w polsce)

rower to scott genius mc (skok 125mm z tyłu), przód będzie 100-140mm

Napisano

Według mnie warto, sam w przyszłości będę wybierał tylko wśród amorów pod 15mm, bo nie jestem lekkim zawodnikiem ani lekko nie jeżdżę i hamuję.

Poprawa sztywności jest słyszalna, jak masz tarczę 180/200mm i ociera o klocki przy ostrych zakrętach to przy 15mm powinno być już cicho.

Napisano

nooo mnie ocierała tarcza przy marcoku 66, a ja wątły jestem a on nie :whistling:

ogólnie, na chłopski rozum: oś 15mm w amortyzatorze będzie tak czy inaczej sztywniejsza niż szpilka zwykłego szybkozamykacza. do tego oś kompatybilnej piasty musi być o większej średnicy, przy zwykłym szybkozamykaczu producenci dają osie większej średnicy lub nie. czy wybór dużo większy jest potrzebny? przednia piasta to prosta konstrukcyjnie zabawka, wiele nie zyskasz czekając kilka lat na "dojrzenie" gatunku :laugh:

idea rozwiązania była taka, by umożliwić cięższym użytkownikom korzystanie z lżejszych widelców - bo wiele osób skarży się na marną sztywność wyścigowych widelców. jeśli weźmie się pod uwagę że zwykła piasta też potrzebuje zamknięcia to róznica w wadze jest znikoma a przyrost sztywności (zakładając że porównamy dwa takie same modele amortyzatorów o tych samych parametrach - skok, grubość goleni) na pewno jest.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...