kubzys Napisano 27 Czerwca 2010 Napisano 27 Czerwca 2010 teraz mam korbę z zębami 48.38.28 i jakbym ją zmienił na np. 42.42.22 to by był aż taka duża różnica w jeździe i prędkości?
Lbx Napisano 27 Czerwca 2010 Napisano 27 Czerwca 2010 Wolniejsze zużycie a tak serio koledze chyba chodziło o 22 32 42? Rożnica? Jest, lżej się kręci, ale przy większej prędkości mielesz nogami na blacie ;] Coś za coś, zależy gdzie i jak szybko jeździsz ;] Bo to że wsadzisz ogromniastą zębatkę do przodu, wcale nie oznacza że będziesz miał siłę ją rozkręcić ;] Pozdro!
kubzys Napisano 27 Czerwca 2010 Autor Napisano 27 Czerwca 2010 tak, pomyliło mi się. chodzi mi o 42.32.22. czyli trochę różnica będzie. ale ja jażdże do szkoły średnio 25km/h. a jak na trasie jadę to 30-40. to czy poczuję tą różnice?
seker1995 Napisano 27 Czerwca 2010 Napisano 27 Czerwca 2010 No będzie czuć różnicę zawsze Np tak jakbyś zawsze jeździł na 3-5 (przerzutkach) to jak zmienisz na mniej zębów to będziesz miał tak jakby 3-3 ITD.
tobo Napisano 27 Czerwca 2010 Napisano 27 Czerwca 2010 korby z dużą tarczą np 48 przeznaczone są do rowerów głównie asfaltowych. mają cienkie opony, duże koła - pozwala to rozwijać większe prędkości i tak z reguły korzystają z nich ich użytkownicy. korba o dużej tarczy 42 zęby to korba z rekreacyjnych rowerów górskich; na takich nie jeździ się ostro w terenie, z reguły na lekkie wycieczki w teren; taka zębatka jest wtedy wystarczająca. a czy lepiej 42 czy 48? to ustal sam. przeanalizuj z jakiej zębatki najczęściej korzystasz z przodu. jeśli ze środkowej to nowa korba 42/32/22 da ci wiecej lżejszych biegów, bo wszystkie tarcze będą proporcjonalnie miały mniej zębów niż te z których teraz korzystasz. ... jeśli natomiast korzystasz z dużej zębatki korby (48) to jeszcze musisz sprawdzić dwie rzeczy: czy wtedy korzystasz z tyłu z większych koronek kasety czy z mniejszych; jeśli z większych to po zamianie korby będziesz miał podobne przełożenia; jeśli z mniejszych to przy nowej korbie o mniejszych tarczach będzie ci brakowało "mocnych" biegów i będzie ci się jeździło źle. poza tym zmieniając korbę na tą o której piszesz będziesz musiał zmienić przerzutkę przednią na kompatybilną z mniejszymi tarczami korby oraz prawdopodobnie wymienić linkę przedniej manetki (w zależności jaki typ przerzutki przedniej mieć będziesz)
Rulez Napisano 27 Czerwca 2010 Napisano 27 Czerwca 2010 Najprościej będzie poprosić kogoś o umożliwienie przejażdżki na rowerze z korbą 42-32-22.
Niedzwiedz1 Napisano 27 Czerwca 2010 Napisano 27 Czerwca 2010 poza tym zmieniając korbę na tą o której piszesz będziesz musiał zmienić przerzutkę przednią na kompatybilną z mniejszymi tarczami korby oraz prawdopodobnie wymienić linkę przedniej manetki (w zależności jaki typ przerzutki przedniej mieć będziesz) Nie, wystarczy, że przesunie przerzutkę w dół.
tobo Napisano 27 Czerwca 2010 Napisano 27 Czerwca 2010 testowałeś zgodność przerzutki trekkingowej do korby z trzema tarczami z korbą mtb?
kubzys Napisano 27 Czerwca 2010 Autor Napisano 27 Czerwca 2010 ja??? nie. a jak to zrobić? i przy okazji, podobny temat. odpowiecie?: http://www.forumrowerowe.org/topic/72236-caly-naped-czy-to-ze-soba-bedzie-grac/
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.