Skocz do zawartości

[sztyca] Najlżejsza 400m x 34,9mm do XC

ins4ne

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak w temacie, przyjmujemy teoretycznie brak ograniczenia budżetowego (liczę, że przytnę coś na eBay'u :D

Z góry dzięki za propozycje.

Napisano

Ehh,poprawka. Zasugerowałem się specyfikacją roweru w necie, na ramie jest jednak napisane,że sztyca powinna mieć 34,9mm. Szukam więc właśnie takiej sztycy i prosiłbym o zmianę tematu wątku.

Macie jakieś inne propozycje w tej średnicy?:P

edit:

Tak, wiem, że Schmolcke się łapie ale wydanie 2000zł na sztyce nie mieści się jednak w moich ramach racjonalnych zakupów.

na tę chwilę mamy:

New Ultimate Carbon Seatpost: 34.9x410mm $270.00(931zł z KP) 179g

KCNC Ti Pro Lite Scandium: 34,9mm 400mm 435zł 187g

Dla mnie prowadzi KCNC

Napisano

Z sztyc zawsze sucho, zawsze pewnie to ciekawą opcją jest tuningowany Thomson Elite + wałeczki Mack + ti śruby (ok 80 zł) + podkładka Smuda Carbon (70 zł).

Z 247g schodzisz na ok 198g :D

Napisano

Z sztyc zawsze sucho, zawsze pewnie to ciekawą opcją jest tuningowany Thomson Elite + wałeczki Mack + ti śruby (ok 80 zł) + podkładka Smuda Carbon (70 zł).

Z 247g schodzisz na ok 198g :D

Żeby nie tracic godzin na wertowanie netu, przecież po to jest to forum. A nie przypuszczałem też,że sztyca potrafi kosztować ponad 2k.

A Thomson niestety nie robi sztyc 34.9mm a takiej właśnie szukam...coś pobije tę KCNC?

Napisano

ins4ne , jeśli masz czas to ciekawą propozycją są sztyce Macka ale tutaj trzeba się uzbroić w cierpliwość bo terminy są "na po wakacjach", chyba, że ma coś na stanie :)

Napisano

http://www.r2-bike.com/crank-brothers-cobalt-11

nowy produkt cb, dostępna w średnicy i długości wymaganej; mocowanie wg mnie bardzo dobre, znam je ze sztyc bontragera, bardzo prosty system montażu siodła z możliwością bezproblemowego jego ustawienia. podana waga dla sztycy bez offsetu o długości 350 i śrenicy 31,6 - myślę ze twoja zamknie się w 180 gramach.

z proponowanych sztyc ja mam kcnc, już drugi rok, kompletnie bezproblemowy produkt, elementy potencjalnie zawode - wymienne i dostępne.

Napisano

w sklepie potwierdzono moje przypuszczenia i niecarbonowe sztyce faktycznie charakteryzuje gorsze tłumienie drgań- podobnie jak z ramą. Z racji tego odpadają wszystkie sztyce alu, w tym KCNC.

Co do średnicy sztycy to jednak 31,6mm. Nie wiem po co producent podaje wymiar zewnętrznej średnicy rury podsiodłowej, no ale nvm.

Jak można skontaktować się z owym Maćkiem?

Napisano

w sklepie potwierdzono moje przypuszczenia i niecarbonowe sztyce faktycznie charakteryzuje gorsze tłumienie drgań- podobnie jak z ramą. Z racji tego odpadają wszystkie sztyce alu, w tym KCNC.

Co do średnicy sztycy to jednak 31,6mm. Nie wiem po co producent podaje wymiar zewnętrznej średnicy rury podsiodłowej, no ale nvm.

Jak można skontaktować się z owym Maćkiem?

Ja tylko tak w woli informacji - sztyca KCNC nie jest aluminiowa,materiał z którego jest zrobiona to scandium.

Napisano

cichy66, scandium to stop glinu (popularnie aluminium) domieszkowany skandem :whistling:

A dokładniej to stosują 7050-T7451 czyli :

Si . . . . . . . 0.12 Zn . . . . . . . . . . 5.7-6.7

Fe . . . . . . . 0.15 Zr. . . . . . . . . . . 0.08-0.115

Cu . . . . . . . 2.0-2.6 Ti . . . . . . . . . . . 0.06

Mn . . . . . . 0.10 Others, each . . . 0.5

Mg . . . . . . 1.9-2.6 Others, total . . . 0.15

Cr . . . . . . . 0.04 Balance . . . . . . Aluminum

I ukochane przez wielu Scandium 0.12% :D

Napisano

No nie wiem skąd ta informacja Dominik, ale 7050 według norm nie zwiera skandu. Skład jest zgodny dla 7050, ale z dodatkiem skandu to już nie 7050 :P.

Napisano

Z tego co wiem to 7050 jest stopem wyjściowym który jest domieszkowany skandem i z tego uzyskuje się trochę mityczne "scandium" :P. Bo tak domieszki skandu mogą występować w całym zakresie stopów od 5xxx do 7xxx.

Napisano

Sadzę, że co by to nie było to sprężystość będzie nadal bliższa alu niż karbonu...

Zajdą się jeszcze jakieś sztyce 31,6x400/410 poniżej 200g? W tych wszystkich wyszukiwarkach na wieght-weenies etc są same przedwojenne komponenty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...