maveerick Napisano 23 Czerwca 2010 Napisano 23 Czerwca 2010 Czesc. Chcę kupic rower i waham sie między KELLYS SALAMANDER Silver 2009 i FELT Q600 . Rower posłuży do jazdy na drogach asfaltowych, polnych które nie zawsze są w dobrym stanie od czasu do czasu do lasu. Odległości jakie bedę nim pokonywał jednorazowo do 30 km.
maveerick Napisano 24 Czerwca 2010 Autor Napisano 24 Czerwca 2010 dzięki a dlaczego ze względu na osprzęt? Która firma jest solidniejsza bo słyszałem ze felt ma lepsze ramy? wypowie sie ktoś jeszcze?
Adrianox360 Napisano 24 Czerwca 2010 Napisano 24 Czerwca 2010 z tego co widze to kellys ma lepszy osprzęt, jest ładniejszy według mnie i rama wytrzymalsza. Gdzieś czytałem na forum. Ogólnie ten felt jest delikatniejszy
RATM Napisano 24 Czerwca 2010 Napisano 24 Czerwca 2010 Dokładnie tak. Znacznie lepszy osprzęt no i ogólnie Kellys - firma z renomą.
geq Napisano 24 Czerwca 2010 Napisano 24 Czerwca 2010 Wnioskując z opisu Twojego stylu jazdy rower MTB będzie złym wyborem. Gdyby chociaż w pierwszej kolejności był to las, a asfalt sporadycznie - wtedy tak, nie mówiąc już o dystansie jaki chcesz pokonywać. W tym przypadku trekking albo cross zda się lepiej.
maveerick Napisano 25 Czerwca 2010 Autor Napisano 25 Czerwca 2010 dziekuje wszystkim za odpowiedzi, dzis byłem w sklepach aby dobrać rozmiar ramy. Niestety kellys 2009 był ostatni i nie mój rozmiar ale 2010 były. czy przykładowo przerzutka SHIMANO Deore XTz roku 08 różni się czyms od przerzutki SHIMANO Deore XT z roku 2010? Zainteresował mnie również felt q600 z 2010, bardzo ładny . Co do dystansów to moze troche przesadziłem max to bedzie 15 km w jedną strone aczkolwiek popatrze za cross.
GdyniaBiker Napisano 25 Czerwca 2010 Napisano 25 Czerwca 2010 ogólnie Kellys - firma z renomą. No tak średnio Nie bardziej od felta. Góral na cieńkich oponach wypadnie podobnie, jak nie trafisz dobrego crossa w dobrej cenie. Na pewno się różni, ale nie daj się zwariować i na przerzutkę patrz w ostatniej kolejności Zwłaszcza, że tak wysokogrupowa ma za zadanie odwrócić Twoją uwagę od innych części.
maveerick Napisano 25 Czerwca 2010 Autor Napisano 25 Czerwca 2010 No właśnie z tego co widze to crossy wyposażone w podobny sprzet co mtb są droższe. ok a co lepiej wybrać salamandera 2010 czy felta 2010? Szczerze powiem ze ten naped u kellysa naprawde zwrócił moją uwage ale chyba rezszta sprzetu oprócz amorka nie jest zła.nie jestem specjalistą w tej dziedzinie i łatwo robi na mnie wrażenie np 9 biegów z tyłu (kellys ma 8) i napis xt to dobzre czy zle?
Fenthin Napisano 25 Czerwca 2010 Napisano 25 Czerwca 2010 To, że patrzysz na 9 rzędów i napis XT to raczej źle. Prosta marketingowa zagrywka - jeden, dwa podzespoły z wyższej grupy i przestajemy patrzyć na resztę. Ale tak czy siak Kellys wypada lepiej. Ale i tak lepiej kupić jakiegoś crossa.
GdyniaBiker Napisano 25 Czerwca 2010 Napisano 25 Czerwca 2010 Tego się obawiałem, że jak cross, to będzie ubogi sprzętowo Salamander lepszy jest, z tych 2 zalinkowanych na początku, natomiast w internecie widzę też inne konfiguracje rowerów, więc w sklepie może się okazać, że np przerzutka jest inna. Lepszy nie tyle przez pojedyńczą część xt, ale rzeczywiście ma sensowny osprzęt, a w felcie jest to składanka tanich komponentów różnych marek. Hej, gdzie kellys ma 8 ? Ja widzę 9, znaczy podają 27 biegów.
maveerick Napisano 25 Czerwca 2010 Autor Napisano 25 Czerwca 2010 Przepraszam za błąd. Pomyliłem się pisząc że Kellys ma 8 biegów z tyłu. Zamiast Kellys miało być Felt. Zgadza sie salamader ma dobry komplet. Na przykład gdzieś przeczytałem ze manetki rapidfire plus z tymi przerzutkami upłynniają zmianę biegów ale Felt chyba poza właśnie przerzutkami nie jest gorszy od salamandera czy się mylę?
maveerick Napisano 27 Czerwca 2010 Autor Napisano 27 Czerwca 2010 OK. W tym tygodniu chce już kupić rower. Ostatecznie zdecydowałem się na MTB i stwierdziłem ze dorzucę ok 300-400 zł i kupię któryś z modeli z 2010 roku. Pomóżcie mi wybrać któryś z nich który ma jakie wady i zalety? oto linki Kelly's SALAMANDER grey 2010 i Q600 2010 Kto z was jaki by wybrał i dlaczego?
kubek20 Napisano 28 Czerwca 2010 Napisano 28 Czerwca 2010 Ja wybrałbym kellysa ze względu na : -lepsze manetki, -lepsze przerzutki, -lepszy amor, -lepsza korba
maveerick Napisano 10 Lipca 2010 Autor Napisano 10 Lipca 2010 Kupiłem Kellys Salamander 2010. Dzieki za podpowiedzi
sender Napisano 11 Lipca 2010 Napisano 11 Lipca 2010 I bardzo dobrze. Sam mam Salamandra tyle, że z 2009 roku i muszę przyznać, że rower sprawuje się przyzwoicie. Moim zdaniem jedynie amorek jest kichowaty, reszta spoko. A na uwagę powinna zasłużyć rama, której kształt i profil rurek jest moim skromnym zdaniem niesamowity. Nie wiem jak z jej sztywnością, gdyż nie jeździłem na tysiącu rowerów, ale ja bym napisał, iż jest porównywalna z Trekiem, którego mam. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.