PiPoLiNiO Napisano 19 Czerwca 2010 Napisano 19 Czerwca 2010 Witam Posiadam opony Schwalbe Racing Ralph Evo. Problem w tym, ze tylnia strasznie bije na boki. Felga jest prościutka. Spuściłem powietrze i napompowałem ponownie - brak poprawy Spuściłem powietrze , wyjąłem dętke i opone. Założyłem ponownie, lekko napompowałem, poodbijałem o ziemię w celu lepszego ułożenia, dopompowałem do normalnej wartości - brak poprawy. Jakieś pomysły?
Zidentyfikowany Napisano 19 Czerwca 2010 Napisano 19 Czerwca 2010 załóż oponę, napompuj dętkę i przejedz się kawałek rowerem. Dalej to samo cz już ok?
Poczwar Napisano 19 Czerwca 2010 Napisano 19 Czerwca 2010 możesz spróbować mocno napompować dętkę na stacji...opona powinna się ułożyć (tylko nie przekraczaj maksymalnego ciśnienia opony)
goncik Napisano 19 Czerwca 2010 Napisano 19 Czerwca 2010 Może w jednym miejscu opona ma słabszą gumę (jak balonik, który w jednym miejscu ma cieńszą gumę) lub jakieś uszkodzenie i wyłazi na bok jak działa na nie ciśnienie? Na zewnątrz nic nie widać, ale podczas jazdy opona bije na tym "uszkodzeniu".
PiPoLiNiO Napisano 19 Czerwca 2010 Autor Napisano 19 Czerwca 2010 załóż oponę, napompuj dętkę i przejedz się kawałek rowerem. Dalej to samo cz już ok? Przejechałem 1000 km:) Myślałem, że to lekka centra. No ale po centrowaniu jest to samo. Obręcz nie bije nawet na 2 mm
intruz Napisano 19 Czerwca 2010 Napisano 19 Czerwca 2010 Obręcz nie bije nawet na 2 mm ? Haha "nawet". Próbowałeś jeszcze talku sypać ? Skłaniam się mimo tego do teorii usera "goncik". U mnie też opona bije ale nie jakoś bardzo, łatałem dętkę kawałkiem starej dętki i w tym miejscu jest 2 razy grubsza guma przez co przy pompowaniu robi się tam wklęsłość.
PiPoLiNiO Napisano 19 Czerwca 2010 Autor Napisano 19 Czerwca 2010 Obręcz nie bije nawet na 2 mm ? Haha "nawet". Hmm, nie kumam ironi... 2 mm to dużo? Na czym polega metoda z talkiem?
eloo Napisano 19 Czerwca 2010 Napisano 19 Czerwca 2010 Obręcz nie bije nawet na 2 mm ? Haha "nawet". Próbowałeś jeszcze talku sypać ? Skłaniam się mimo tego do teorii usera "goncik". U mnie też opona bije ale nie jakoś bardzo, łatałem dętkę kawałkiem starej dętki i w tym miejscu jest 2 razy grubsza guma przez co przy pompowaniu robi się tam wklęsłość. Grubość gumy niema znaczenia tylko oplot. Ważne jest czy to bicie było od początku. Czy opona była po prostu źle zrobiona w fabryce czy nitki oplatające oponę zaczeły pękać, przecierać się. W moim RR też poszedł oplot tylko opona rozlazła się na 1cm na bok i 1cm w górę. Jezdze na tym dalej ale zawsze jest niepewnośc czy dojade do domu. Co do zakladania kevlarowych opon to słyszałem o metodzie na ludwik, choc ja osobiscie pompuje kompresorem do 3,5bara i samo sie układa.
tobo Napisano 19 Czerwca 2010 Napisano 19 Czerwca 2010 jeśli opona jest nadal krzywo na obręczy to możesz spróbować: spuścić powietrze, następnie brzeg opony posmarować wodą z mydłem lub samym mydłem w płynie; następnie pompujesz i opona powinna wyjść w miejscach gdzie tego wczesniej nie zrobiła. ja metodę stosuję ze 100% skutecznością.
intruz Napisano 20 Czerwca 2010 Napisano 20 Czerwca 2010 Metoda z talkiem polega na tym żeby posypać i rozprowadzić go dokładnie wewnątrz opony oraz rozprowadzić na dętce. Wtedy podczas pompowania opona będzie miała mniejsze tarcie względem dętki i ułoży się idealnie. No ale to poskutkuje tylko wtedy kiedy problemem jest ułożenie dętki.
geq Napisano 20 Czerwca 2010 Napisano 20 Czerwca 2010 Miałem taki sam problem, pomógł Pur z aloesem Na całym obwodzie opony przy jej krawędzi rozprowadzasz płyn szpatułką do uszu lub czymś podobnym, pompujesz do max. ciśnienia i po kilku godzinkach powinna się, o ile nie jest uszkodzona, ładnie ułożyć.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.