Skocz do zawartości

[suport]Jaki to rodzaj i jak go ściągnąć ?

wigry

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Lekkie stuki,a teraz już mielenie - demontuje suport.

Mam standardowy ściągacz i zastanawiam się czy czasami wszystko dobrze robię...po prostu wole się najpierw spytać.

Mój ściągacz jest chyba do suportów na kwadrat bo nie miałem do niego tej "tabletki" (strzałka)

tl5639_1033335903.jpeg

więc kombinuje takie coś jak ta podkładka/tabletka i opieram to w miejscu tych trzech strzałek?

Później już wiadomo kręcę itd...

Wiadomo po tych obrazkach jaki to jest suport czy na kwadrat czy coś innego ?

au8659_d.JPG

• Mod Team
Napisano

No jak widać ze zdjęcia brak tam kwadratu za to jest ładny wielowypust :) Wiec sciągaczem na kwadrat nie podołasz musisz mieć własnie ta podkładkę. Mozna dosztukować mozna kupić nowy. Tak że powodzenia :P

Napisano

Możesz użyć swojego ściągacz, tylko wsadź 10groszówkę (albo 2 dla pewności) tam gdzie pokazują strzałki. Powinno pasować, ewentualnie 10groszówka może być minimalnie za duża (0,5 mm), to może grosik przypasuje.

Napisano

Teraz to mnie natchnąłeś z ta xxgroszówką :] a już chciałem do Castoramy jechać coś przypasować bo w domu nie znalazłem.

Napisano

Ja zawsze zwykłą podkładkę biorę albo dwie, czasem jedna nie wystarczy i się wygnie jak mocno zapieczony ISIS. Też radzę przypasować która moneta pasuje (ma wejść między te "zęby" i oprzeć się na tej części z gwintem w środku) i skleić dwie taśmą dwustronną albo klejem jak chcesz się pozbyć na dobre tych pieniążków ;)

Napisano

Porażka na całej linii ;)

Włożyłem 10gr bo idealnie pasowało i dodatkowo 1 gr żeby przyjął siłe tego bolca który dokręcam.

Oba wprasowało do środka i musiałem wiercić :]

Później próba z 2x10gr i raz 20gr i to samo ale przerwałem w odpowiednim momencie.

Jadę do Casto poszukać jakiegoś klocka o średnicy 10gr.

Podkładka odpada bo ma jak każda w środku dziurę to znowu bolec będzie mi się do środka wkręcał...

...no i wychodzi też na to,że jest bardzo zapieczone.

Napisano

Możesz też zrobić to w sposób taki: zostawiasz wkręconą śrubę korby po przeciwnej stronie, do wnętrza ośi wkładasz trzpień metalowy o średnicy około 10mm i takiej długości żeby kończył się równo z czołem końca osi suportu, wkręcasz ściągacz, zdejmujesz korbę, powtarzasz operację dla drugiej strony, po wszystkim pijesz piwo :icon_wink:

Napisano

Nareszcie :]

Poszło jak włożyłem ten bolec do środka.

Zostały mi miski tzn jedna ta od strony korby.Nie chce się odkręcić...

Próbowałem w obie strony bo niewiem czy tam czasami niema lewego gwintu,ale nie chce puścić :/

Zwykły gwint czy na odwrót ?

edit:

dobra juz znalazłem na goglach - na odwrót

Napisano

Oczywiście, pomroczność jasna mi to zasugerowała albo trzeci kieliszek wiśniówki :whistling:. Z pedałami jest tak jak pisałem a z suportem odwrotnie.

Napisano

ufff wkońcu puściła miska

Noc moczenia w WD40,konus czy jak to sie tam nazywa do spięcia klucza misek i przedłużka z dwóch kluczy = victory !

Gdyby nie dociśnięcie konusem tego klucza do misek to niedałoby rady :/ , już rowki zaczynały objeżdżać...

Znalazłem ten sposób na goglach i podobno to jakiś typowo serwisowy sposób :]

zr2860_P300510_15.JPG

tg3742_P300510_15.JPG

Napisano

Z tym zaciskiem, to owszem, przynajmniej do odkręcania kasety :D, ale czemu by nie z suportem. Ta przedłużka jednak mi się zdecydowanie nie podoba. Lepiej poświęcić jeden klucz płaski i obciąć z jednej (tej niepotrzebnej) strony zaraz przy początku rozwidlenia i dopasować rurkę z 1m długą. Bezpieczniej i wygodniej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...