Skocz do zawartości

[przerzutka przednia] Shimano SLX, XT?

Michal2325

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Wszystkich.:teehee:

Postanowiłem wymienić przednią przerzutkę bo uległa uszkodzeniu i nie opłaca się jej naprawiać. Na tyle mam Shimano Deore a na przodzie Alivio. Kaseta to HG30 8 rzędów,mechanizm korbowy Shimano FC-M311, czy jak kupię na przód shimano SLX albo XT to będzie wszystko działać jak należy? I tu też pytanie czy opłaca się dopłacić do XT?

Pozdrawiam.

• Mod Team
Napisano

Dla amatorskiego śmigania Alivio w zupełności wystarcza ,przynajmniej jeżeli chodzi o mnie. Swego czasu będąc w podobnej sytuacji nabyłem SLX no i co ,no i nic. Spodziewałem się pewnie że będzie działać znacznie lepiej (zauważalnie) a tu w zasadzie to samo, no może ciut lepiej (może tylko inaczej). Jak dla mnie raczej windować tył, bo to daje zauważalną zmianę w kulturze pracy. Więc jeżeli wybór XT - SLX to ta druga wystarczy.

• 8 miesięcy temu...
Napisano

Odświeżę temat, ponieważ zastanawiam się nad wyborem przedniej przerzutki i chciałem się dowiedzieć, jak sytuacja wygląda z trwałością XT i SLX. Czy jest porównywalna, czy może lepiej dopłacić do XT. Chodzi mi głównie o nie łapanie luzów, obecnie mam Deore i po trochę ponad roku użytkowania ma już spore luzy.

Napisano

Odświeżę temat, ponieważ zastanawiam się nad wyborem przedniej przerzutki i chciałem się dowiedzieć, jak sytuacja wygląda z trwałością XT i SLX. Czy jest porównywalna, czy może lepiej dopłacić do XT. Chodzi mi głównie o nie łapanie luzów, obecnie mam Deore i po trochę ponad roku użytkowania ma już spore luzy.

Zgodnie z teorią spadku grup Shimano obecne SLX to zapewne XT sprzed 1-2lat, więc będzie chodzić równie dobrze :icon_mrgreen: A tak na serio to zgodzę się z poprzednikami, różnicy nie odczujesz.

• Mod Team
Napisano

A ja z uporem maniaka będę powtarzał, że kupiłbym starego LX (FD-M571) lub XT (FD-M751). Nie dosyć że lżejsze od współczesnych to niezniszczalne i niełapiące luzów :)

Napisano

na razie skłaniam się więc ku SLX-owi, nad LX też pomyślę. Decydująca jest dla mnie trwałość, bo jeżeli chodzi o działanie to Deore też dawała radę, dopóki sporych luzów nie złapała.

Napisano

Moja deore to down swing. Zastanawiam się też nad tymi starszymi LX i XT, w przypadku LX na allegro znalazłem tylko dolny ciąg, a więc odpada. FD M751 również jest, jednak tylko używana: http://allegro.pl/przerzutka-shimano-deore-xt-przednia-i1450519880.html

Mam jeszcze pytanie dotyczące SLX - w opisie aukcji napisane jest: "Kąt odchylenia rury podsiodłowej: 66-69°", a więc czy będzie pasować, jeżeli u mnie kąt rury podsiodłowej wynosi 74°?

• Mod Team
Napisano

To co znalazłeś to 761 a nie 751, którą bardzo ciężko dostać. Prędzej trafisz LX 571. I nie ma co obawiać się używanej.

Napisano

To i ja się podepnę pod temat :icon_wink:

Posiadam ramę Giant Trance X z roku 2008. Posiada ona kąt rury podsiodłowej, o wartości 73*.

Chcę w najbliższym czasie zamocować przerzutkę przednią XTR model FD-M950 ( szara eminencja :thumbsup: ) jednak na przerzutce tej, jest napisana wartość 66*-69*.

Czy ta przerzutka będzie dobrze działać ??

Poprzednio miałem przerzutkę XT model FD-M770 i działało ok.

Dzięki

Napisano

Zerknij tutaj: LX 571.

Jest napisane, że produkt dostępny w bardzo dużej ilości. Nowy, nieużywany. :)

Jak już wcześniej pisałem, w przypadku tego LX FD M571 jest tylko dolny ciąg, w moim przypadku odpada. W sumie już zdecydowałem się na SLX-a, z tyłu też mam SLX i jestem zadowolony. Mimo małych luzów działa jeszcze całkiem dobrze, choć też pewnie niedługo będzie kwalifikowała się do wymiany. Może następnym razem zdecyduję się na którąś z tych starszych LX lub XT, bo w sumie lubię takie stare, dobre i sprawdzone części, choć do używanych nie jestem do końca przekonany. W każdym razie dzięki :thumbsup:

• Mod Team
Napisano

Zerknij tutaj: LX 571.

Jest napisane, że produkt dostępny w bardzo dużej ilości. Nowy, nieużywany. :)

To ta sama, którą kolega Damiano znalazł na Allegro i ma niestety dolny ciąg.

Edit: Damiano - byłeś szybszy :)

• Mod Team
Napisano

Posiada ona kąt rury podsiodłowej, o wartości 73*.

Chcę w najbliższym czasie zamocować przerzutkę przednią XTR model FD-M950 ( szara eminencja :thumbsup: ) jednak na przerzutce tej, jest napisana wartość 66*-69*.

Kąty związane z geometrią ramy nie mają nic wspólnego z kątami napisanymi na przerzutce. Na przerzutce podany masz zakres w którym przerzutka będzie poprawnie pracowała tzn. jak duży jest skok przerzutki. Możesz śmiało brać tego XTR'a najpierw tylko sprawdź czy średnice są dobre.

Napisano

Podana wartość na przerzutce to zakres, w którym będzie najlepiej pracowała i zapewne jakieś znaczenie tam ma. Jest to kąt pomiędzy podsiodłówką a dolnymi rurkami widelca tzw. chainstay'em. W xc praktycznie jedyną użyteczną wersją jest 66-69*, jednak są jeszcze 63-66* do trekingu i SLXowa 65-71* do fulli z dużym skokiem (tylko pod dwutarcz).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...