Skocz do zawartości

[piasty] jakie kupić do XC?

Kamill

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przymierzam się do zakupu kompletu nowych piast. Mam tarcze na 6 śrub, więc Shimano chyba odpada. Myślałem o:

- Novatec - słyszałem różne opinie o nich (m.in. o kiepskim bębenku)

- Sram X-9 - nie mogę znaleźć żadnych opinii na ich temat.

Na zakup chciałbym przeznaczyć około 250zł.

Będę wdzięczny za wszelkie rady :)

Napisano

Czyli jeśli chodzi o Novateca to mam wybór: albo na 4 łożyskach i kłopoty z bębenkiem albo na 2 i bezproblemowy bębenek? Duża jest różnica wytrzymałości między 2 a 4 łożyskami?

A np. piasty XT na CenterLock? Będę musiał dokupić tarcze, ale nie jest to jakiś olbrzymi wydatek. Z tego co zauważyłem nie ma dużego wyboru piast... Tak naprawdę jest albo Shimano albo Novatec (bo podobno Dartmoor i NS są z tej samej fabryki).

Napisano

sram x9

ogladalem je kiedys w sklepie, to takie szare???

sprzedawca powiedzial ze sa w porządku, itp, byly to jedne z pierwszych piast na lożyskach,

Napisano

Mam tarcze na 6 śrub, więc Shimano chyba odpada.

Ja jeżdżę na piastach XT na 6 śrub - są raczej ogólnodostępne.

Bardzo przyzwoite piasty. Stosunkowo ciężkie ale długowieczne.

Napisano

sram x9

ogladalem je kiedys w sklepie, to takie szare???

sprzedawca powiedzial ze sa w porządku, itp, byly to jedne z pierwszych piast na lożyskach,

Widziałem je tylko w Cykloturze: http://www.cyklotur....D_53010908.html

Ja jeżdżę na piastach XT na 6 śrub - są raczej ogólnodostępne.

Bardzo przyzwoite piasty. Stosunkowo ciężkie ale długowieczne.

Rzeczywiście, przeoczyłem je. Ale te na 6 śrub są chyba ze starszej kolekcji? Bo na zdjęciach XT 2008 nie widzę ich, są tylko te na Centerlock. Na dodatek z tego co widzę to te na 6 śrub są droższe o jakieś ~20zł (no i te nowsze są wg mnie ładniejsze ze względu na mniejszy kołnierz :)).

Zastanawiam się czy nie przejść na Centerlock, wyjdzie to drożej o jakieś 180zł (za tarcze XT) więc nie ma tragedii. Obecnie mam BB5 i tarcze Avid Roundagon 160mm na przodzie i tyle. Nie daję rady zablokować przedniego koła, więc zmiana tarcz miałaby jakiś sens, bo kupiłbym 180mm na przód, a w przyszłości może nowe zaciski. 

Napisano

Szczerze mówiąc, nie sądzę żeby mi były potrzebne aż tak dobre piasty :)

Mam już mały mętlik w głowie... Dowiedziałem się, że tarcze Centerlock są kompatybilne tylko z hamulcami Shimano, więc nowe XT odpadają (adapter pod tarczę 6 śrub kosztuje 50zł, więc nie ma sensu się w to pakować). Chyba po prostu kupię te starsze XT pod 6 śrub (FB/HB-M756) i będzie git.

Mam jeszcze pytanie co do szprych/nypli. Kupić nowe czy zostawić stare? Jeśli kupić, to jakie? Np. DT Champion? W tej chwili mam jakieś zwykłe i nie narzekam, co prawda ostatnio jedna pękła...

Napisano

Tarcze centerlock są kompatybilne z hamulcami wielu firm, nie tylko shimano. Do avida tarcze shimano pasują jak ulał.

Najlepiej zrobisz kupując tą piastę - http://www.allegro.pl/item1043155893_novatec_tyl_maszyny_najtaniej.html

Jest zupełnie bezawaryjna i sporo tańsza od 4 łożyskowych novateków.

A tu komplet - 205zł z wysyłką. http://www.allegro.pl/item1047778662_komplet_piast_novatec_disc_lozyska_centrumrowero.html

Te piasty lżej się toczą od 7 krotnie droższych DT 240 :icon_wink:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...