Skocz do zawartości

[Pilsko] Którędy wjechać ??

Adamos05

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wybieram się w najbliższym czasie na Pilsko (koło Korbielowa), pomóżcie w wyborze najlepszej drogi na szczyt. Z góry dzięki za info :D

Napisano

Powiem tylko że wjazd od strony korbielowa jest bardzo trudny i kamienista droga w paru miejscach uniemożliwia wjazd i trzeba prowadzić. wiem bo kumple byli

nie jestem tylko penwy którym szlakiem wjeżdzali

Napisano

W najblizszym czasie ze znajomymi planujemy zaatakowac Pilsko czerwonym szlakiem prowadzacym z Wegierskiej Gorki. Jak wroce zdam relacje:) Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...
  • 2 lata później...
Napisano

Witam

pilsko4547ig1.th.png

Potrzebuje rady, co to za droga prowadząca od Korbielowa do schroniska ? Dam rade podjechać nią na hale Miziową a potem czarnym na Pislko ? Może lepiej podjeżdzać od strony Słowacji niebieskim i zielonym szlakiem ? Z Pilska zamierzam jechać czerwonym szlakiem na hale rysianke a potem niebieskim do Sopotni. Może znacie lepszą alternatywe dla tej trasy, żeby jak najwięcej jechać i jak najmniej prowadzić. Prosze o szybką odpowiedź bo jutro się wybieram :mellow:

mapa do wglądu - http://www.e-gory.pl/index.php?option=com_...&Itemid=145

pozdro

Napisano

Ta droga to nartostrada, da sie wjechal ale kosztuje to sporo wysilku, momentami jest stromo, mozesz wjechac tez zielonym, bardziej terenowo, ciekawiej.

W zeszly weekend bylismy ekipa wlasnie od strony slowackiej niebieskim i zielonym, w gornym odciinku bylo troche podchodzenia 500-600m ale ladujesz na samym szczycie a jadac od polskiej strony jestes dopiero na Miziowej a na szczyt masz praktycznie sama wspinaczke.

w tym watku opis trasy z trackiem gps i zdjeciami http://www.emtb.pl/forumo/showthread.php?tid=309&page=2

Napisano

Dzięki, wycieczka udała się znakomicie. Podjeżdzałem nartostradą a zjeżdzałem zielonym i niebieskim na Słowacji. Na Miziowiej byłem w troche ponad godzine. Podjazd był masakryczny ale bardzo przyjemnie się jechało. W jednym miejscu trzeba podprowadzić bo inaczej się nie da. Pozatym jest jeszcze pare bardzo trudnych odcinków gdzie musiałem zatrzymać się lub podprowadzić ale dla kogoś mocniejszego do podjechania. Z hali Miziowej jechałem czarnym, do połączenia z niebieskim da sie jechać co nie oznacza że jest łatwo :) Potem szlak odbija w lewo i zaczyna sie masakryczny odinek, kawałek da się podjechać kawałek trzeba prowadzić, na szczęście nie jest długi. Na górze pięciu kopców odbiłem w prawo zielonym na szczyt Pilska (jest po stronie słowackiej) Ten odcinek jest genialny, wiedzie wąską ściężką a wokół rośnie kosodrzewina. Trzeba uważać żeby nie zaczepić kierownicą o krzaki. Tu już jest płasko ale zdarzają się większe kamienie i korzenie. Zjazd był po prostu obłędny :) Ze szczytu zielonym bardzo wąska ścieżką wśród kosodrzewin, potem jedzie się polanką i wjeżdza do lasu. Trzeba uważać bo niekiedy nie widać dobrze po czym jedziemy :P Ten single track wije sie przez kilka kilomerów, potem przechodzi w leśną droge a niżej w szutrową. Zdecydowanie najlepszy zjazd jakim jechałem, techniczny, ciekawy, momentami troszke niebezpieczny <_<

Wydaje mi się że podjazd od Słowackiej strony byłby trudniejszy niż z Korbielowa. Polecam tą traske, a po wysiłku najlepiej napić się słowackiego piwka <_<

pozdro!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...