Marudaxd Napisano 19 Maja 2010 Napisano 19 Maja 2010 Witam, dzisiaj kumpel oblał mi hamulce jakims smarem w sprayu. Nazywał sie jakoś "vd40". Hamulce strasznie sie slizgaja przy hamowaniu, klocki sciskaja tarcze, ale ona sie poprostu wyślizguje. Przecierałem obydwie tarcze szmatka ale troche tłuszczu zostało i niewiele to dało. Kumpel radził zagotowac wode, odwrócic rower polewac tarcze woda i hamować. I tu nachodzi pytanie, czy to coś da.? Hamulce strasznie piszcza i prawie nie hamuja... Licze na szybka odpowiedź. Ps. jestem nowy.
afly Napisano 19 Maja 2010 Napisano 19 Maja 2010 na pewno odkreć tarcze, wyjmij klocki, tarcze porządnie wyczysc i przetrzyj papierem sciernym, klocki również przetrzyj papierem sciernym, papier oczywiście drobno ziarnisty. Założ i powinno być ok, na tarcze bym zastosował przed przetarciem papierem ściernym odtłuszczacz.
Brooce Napisano 19 Maja 2010 Napisano 19 Maja 2010 Klocki możesz spróbować wypalić. Polej benzyną i podpal, albo nad opalarką, a niektórzy robią to nawet w piekarniku. Później papierem ciernym. Tarczę umyj porzadnie - benzyną ekstrakcyjną, jakimś odtłuszczaczem lub nawet Ludwikiem. W "googlach" też możesz poszukać, usyfiona tarcza to częsty problem i na pewno znajdzie się dużo rozwiązań.
Misiek^^ Napisano 19 Maja 2010 Napisano 19 Maja 2010 Klocki nie tyle polej benzyną a nasącz. Włóż na dłuższą chwilę do kubka z benzyną a później podpal i poczekaj aż się cała benzyna wypali. Z tarczami zrób jak radzą koledzy wyżej i złóż wszystko. Nie spodziewaj się od razu piorunujących efektów, pojeździj chwilę i powinno być cacy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.