PiterM Napisano 11 Maja 2010 Napisano 11 Maja 2010 Tytułem wstępu: aktualnie jeżdżę na rowerku Unibike Viper na kołach 28" (opony Schwalbe BlackJack 1.90") a w foteliku (Hamax) jeździ ze mną córka (wiek 4.5, waga około 18kg). Ja mam 186cm i 90kg. Jeździmy w ogromnej większości w terenie (las, leśne dróżki, piasek, żwir, kamienie itp.) a latem obowiązkowo 2 tygodnie w Beskidach lub Bieszczadach. Dwa lata temu jeździło mi się w takiej konfiguracji bardzo komfortowo, w zeszłym roku już czułem zmianę środka ciężkości i musiałem w górach mocno uważać. W tym roku wygląda to jeszcze gorzej... z uwagi na wzrost córeczki musiałem lekko podnieść mocowanie fotelika i lekko odsunąć go w tył abym mógł swobodnie pedałować. Środek ciężkości wysoko, mocny nacisk na tył. Generalnie bardzo kiepski balans... I teraz pytanie nr1: czy zmiana na rower z kołami 26" przyniesie poprawę komfortu jazdy w terenie? Jakby nie patrzeć jest to obniżenie środka ciężkości + lepsza manewrowość na mniejszych kołach. Oraz większe kapcie oczywiście. I pytanie nr2: czy rower CUBE Acid to dobry wybór na rower w teren i lekkie górki? Żadne ekstrema, raczej pagórkowaty las niż prawdziwe MTB. Zresztą z dzieckiem w foteliku to się raczej jeździ spacerowo a nie eXtremalnie, to chyba oczywiste. Z góry wielkie dzięki za pomoc, szczególnie w temacie czy do fotelika lepiej rower na obręcze 26 czy 28 cali. To dla mnie podstawowy na dziś dylemat...
rastatajm Napisano 11 Maja 2010 Napisano 11 Maja 2010 Moim zdaniem lepiej zostać przy 28" i może spróbować założyć troszkę szerszą oponę. Dlaczego? Nawet na chłopski rozum większe koło łatwiej pokonuje przeszkody - ma mniejszy opór gdy coś stanie mu na drodze. Jest też stabilniejsze. Czyli to się przekłada na ogólny komfort Twój i dziecka. Dodatkowo przy mniejszym kole środek ciężkości przesunie się chyba jeszcze bardziej do tyłu - wyobraź sobie, że zakładasz taki fotelik do roweru z kołem 20", wsiada dziecko i...ja sobie wyobrażam, że od razu przednie koło się podnosi...?
Rulez Napisano 11 Maja 2010 Napisano 11 Maja 2010 Nacisk na tył w rowerze z kołami 26" na pewno się nie zmniejszy (a nawet zwiększy - krótsze tylne widełki) , najlepiej (jeśli się zmieszczą) założyć opony od 29"-er jakieś 2", ewentualnie zmienić korbę, na korbę MTB. Zwrotność w terenie o jakim piszesz ma marginalne znaczenie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.