2xmarc Napisano 4 Maja 2010 Napisano 4 Maja 2010 Cześć, pomóżcie proszę zagubionemu w gąszczu informacji. Szukam roweru do jazdy po szosach asfaltowych, czasami utwardzonych drogach polnych. Mam 185 cm i 95 kg wagi. Czym powinienem się kierować chcąc kupić rower? Będę wdzięczny, jeśli ktoś poda jaki konkretny model, bo jak wspomniałem na początku, im więcej informacji, tym większy zamęt. Z góry dzięki
BRO Napisano 4 Maja 2010 Napisano 4 Maja 2010 Wiec szukasz roweru crossowego . Co myślisz o tym ? http://allegro.pl/item991174573_merida_crossway_40_v_2010r_wroclaw_gratis.html można też szukać starszych roczników 2009 Nie wiem jak z wagą bo Kellys są chyba do 90-95kg
Aston95x Napisano 4 Maja 2010 Napisano 4 Maja 2010 w granicach 1,5 tys. szosówek jest niewiele i nienajlepszej jakosci ale znalazlem taki jeden ktory powinien pasowac do ciebie link : http://www.allegro.pl/item1027330017_nowy_kross_venom_berus_53_czerwono_bialy.html .
Pitof Napisano 4 Maja 2010 Napisano 4 Maja 2010 Tylko jak On tą szosówką będzie jeździł po polnych drogach?
Pitof Napisano 5 Maja 2010 Napisano 5 Maja 2010 2xmarc rower crossowy jest bardzo uniwersalny i faktycznie możesz taki kupić, ale... Tobie tak naprawdę do jeżdżenia po płaskim nie potrzeba amortyzatora. Dodatkowo w crossach za 1500 zł spotkasz kiepskie amortyzatory, które jedynie niepotrzebnie zwiększą ciężar roweru. Dlatego też ja bym proponował crossa, ale ze sztywnym widelcem, czyli np. Scott Sportster P6 lub rower typu fitnes, czyli np. Trek 7.2 FX W obydwu tych rowerach będziesz miał wygodniejszą pozycję niż na typowej kolarce i obydwoma tymi rowerami możesz ewentualnie przejechać po utwardzonej drodze gruntowej.
2xmarc Napisano 6 Maja 2010 Autor Napisano 6 Maja 2010 Cześć, dzięki za odpowiedzi - chyba powoli zawęża się krąg moich zainteresowań. Fachowcy, co wybralibyście biorąc pod uwagę zastosowanie (raczej nasze polskie drogi) oraz moją wagę (dobija do 3 cyfr) 1. Author Reflex 2009 / Stratos 2010 2. Merida Crossway TFS 20V / 40V / 100V 3. Unibike Viper GTS 4. Scott Sportster P6 Dzięki z góry
Pitof Napisano 6 Maja 2010 Napisano 6 Maja 2010 Jeśli chodzi o Authora to Reflex 2009 jest w porządku i będzie ZDECYDOWANIE lepszym wyborem od Stratosa 2010. Z Meridy to TFS 100-V jest OK. Unibike ma najlepszy osprzęt ze wszystkich (drugi w kolejności to Reflex), ale wydaje się trochę ciężki, natomiast Scott to sztywny widelec, więc tu już sam oceń czy chcesz amortyzator czy nie. Inna sprawa, że powinieneś się przymierzyć do wybranych rowerów i zobaczyć, który Ci pasuje najbardziej.
2xmarc Napisano 7 Maja 2010 Autor Napisano 7 Maja 2010 Dzięki za info. Myślałem o zakupie przez internet, ale chyba rzeczywiście trzeba będzie się pofatygować i "przymierzyć" te rowerki.
Rulez Napisano 7 Maja 2010 Napisano 7 Maja 2010 Ja bym jeszcze pomyślał nad Rometem : http://alejahandlowa.pl/tr/produkt/romet-rx500-nowa-sol_3443465.html Test http://news.bikeworld.pl/rower/artykul/4521/Miejski.Romet.RX.500.-.test/
2xmarc Napisano 7 Maja 2010 Autor Napisano 7 Maja 2010 Dzięki za linki. Naprawdę uważasz, że wypada korzystniej od modeli przeze mnie zaproponowanych?
Rulez Napisano 7 Maja 2010 Napisano 7 Maja 2010 Na pewno nie wypada gorzej, osprzęt jak w Unibike, za to jak dla mnie ładniejszy.
Aston95x Napisano 11 Maja 2010 Napisano 11 Maja 2010 sam posiadam unibike viper gts i jest swietny w terenie jak i na asfalcie . zdecydowanie popieram unibike'a chociaz na romecie nie jezdzilem .
ToomekO Napisano 14 Maja 2010 Napisano 14 Maja 2010 Witajcie Wydawać by się mogło, że temat wielce popularny, ale jest kilka ważnych rzeczy, które chciałbym uwzględnić: 1* Mój wzrost - 185 cm 2* Moja masa - ok 100 kg (jak kto woli to ciężar 1 [kN] ) 3* Moje preferencje w doborze tras - iście popaprane... Mianowicie, lubię jeździć w terenie bardzo zróżnicowanym - potrafiłem robić trasy po 80 km, z czego połowa była po bardzo dobrym asfalcie, 1/4 w lesie i reszta po polu(no średnio utwardzony szuter). Z kumplami lubimy utrzymywać całkiem niezłe tempo i tu właśnie kuszącym wyborem byłby dla mnie rower z 28 calowymi obręczami, co jednak gryzie się nieco z tymi gorszymi warunkami jazdy. Poza tym, ostatnio odwiedzałem wiele sklepów i sprzedawcy często mówili, że widelce amortyzowane przystosowane do 28", w kwocie mnie interesującej, mogą polecieć po pierwszym sezonie. Tu polecane były obręcze 26" - dla których widelce i ramy będą wytrzymalsze(co jest ważne przy mojej masie). Wszystko to spowodowało ogromny mętlik w mej głowie, gdyż planowałem kupno roweru trekingowego, ale po 10 latach nieobecności w sklepach rowerowych(tak, mój Wheeler 600 wytrzymał 10 lat) okazało się, że pokazały się rowery typu cross. Planując wyposażenie roweru w komplet sakw, najfajniej wygląda tu czysty treking, chociaż ogromnie odpowiada mi pozycja na moim leciwym MTB - czysty treking ma mój kumpel i trochę jak na krześle się na nim czułem. Crossy i czyste MTB są golutkie, czyli oprócz roweru i sakw musiałbym dokupić oświetlenie, błotniki, bagażnik czy choćby stopkę, więc cena roweru znacznie rośnie. Co z tego wywnioskowałem: *Treking zapewni mi prawie kompletne wyposażenie do jazdy turystycznej, ale boję się kiepskiej jakości osprzętu i możliwych napraw zaraz po sezonie. Poza tym mam duże obręcze pozwalające jeździć z większymi prędkościami. *MTB daje mi większą wytrzymałość, ale zerowy osprzęt. Dochodzą do tego małe obręcze... *Cross daje mi w sumie to samo co MTB, tyle że widelce zapewne są podobne do tego co oferować będą trekingi. Stąd moja wielka rozkmina - jak wydać kasę w ten sposób, aby się nie wtopić - to serio sporo moich oszczędności, często wyrzeczenia wobec muzyki, zabawy itd. Kocham jazdę na rowerze i chcę wyciągać z niej maksimum przyjemności - bez strachu o to, że zaraz czekać mnie będzie kolejny wydatek. Co byście polecili do mojego stylu jazdy, moich warunków fizycznych, itd? Jakimi markami warto się zainteresować? W sprzedawcy polecali: Merida, Wheeler, Kelly's, Unibike, Giant, Kross, Specialized, Trek, Author. Proszę o pomoc, linki do konkretnych rowerów i przepraszam za moje wypracowanie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.