Skocz do zawartości

[Przerzutka] Co na przód do Krossa Level a4?

jar77jar

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W krossie level a4 na tyle mam XT, a na przodzie Alivio (manetki Deore obydwie). Tył działa świtnie ale przód dramat, po pierwsze problemy z ustawiemiem aby móc wrzucać na największą zębatkę (co i tak będzie się odbywało mało sprawnie i z solidnym zgrzytem) ustawienie będzie powodować obsieranie o wózek kiedy łańcuch będzie na najmniejszej zębatce. Interwencja w serwisie nie specjalnie pomogła. Czy jest to wada akurat tej sztuki czy może alivio nie będzie pracować jeżeli z tyłu jest 9-tka. Może Ktoś miał podobny problem? Mam już dosyć, bo zabiera frajdę z jazdy i chętnie założę na przód coś innego w cenie do 60-80 zł jakieś sugestie?

Napisano

Czy kupisz Deore, LXa czy SLX lub XT będzie podobnie przy manetkach jakie posiadasz bo domniemam, że są to deorki. XT powinien wykazać się szybszą pracą w komplecie z manetkami XT, XTR - takie moje spostrzeżenie.

Co do regulacji przerzutki przedniej to bywa tak, że trzeba ją wyregulować w stosunku do tylnej choć u mnie na drugim blacie z przodu cały zakres z tyłu działa bez obcierana o prowadnice.

...dodam od siebie, że w starym rowerku mam Alivio bodajże z 2001 roku, który ma nakulane ponad 20 tysi bo jestem jej 3 użytkownikiem i przy luzach jakie u niej występują, przerzutka działa dobrze.

Napisano

Cześć jar77jar

Może pechowo trafiłeś i przerzutka jest na mniejszą linię łańcucha niż korba ( zakres przemieszczania wózka jest wskutek tego przesunięty w stronę ramy w stosunku do położenia zębatek korby ). Efekt jest właśnie taki jak opisujesz - wózek nie jest w stanie / albo na styk / dojechać prawidłowo do blatu. W takim przypadku pozostaje tylko wymiana.

Pozdrowienia JS

• Mod Team
Napisano

Pisałem wiele razy i napisze jeszcze raz : Deore LX M571 - sprzęt tani, pancerny i niezawodny.

A co najzabawniejsze ze lżejszy ze wszystkich wyżej wymienionych, no poza XTR :thumbsup:

Napisano

Przy takiej różnicy w cenie lepiej kupić nówkę, ma się przynajmniej pewność, że będzie dobrze i długo służyć no i zawsze masz na to gwarancję.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...