jar77jar Napisano 1 Maja 2010 Napisano 1 Maja 2010 W krossie level a4 na tyle mam XT, a na przodzie Alivio (manetki Deore obydwie). Tył działa świtnie ale przód dramat, po pierwsze problemy z ustawiemiem aby móc wrzucać na największą zębatkę (co i tak będzie się odbywało mało sprawnie i z solidnym zgrzytem) ustawienie będzie powodować obsieranie o wózek kiedy łańcuch będzie na najmniejszej zębatce. Interwencja w serwisie nie specjalnie pomogła. Czy jest to wada akurat tej sztuki czy może alivio nie będzie pracować jeżeli z tyłu jest 9-tka. Może Ktoś miał podobny problem? Mam już dosyć, bo zabiera frajdę z jazdy i chętnie założę na przód coś innego w cenie do 60-80 zł jakieś sugestie?
kubek20 Napisano 1 Maja 2010 Napisano 1 Maja 2010 Wiem,alivio na przodzie nie jest za dobre. Ta przerzutka była by ok http://allegro.pl/item1014272308_shimano_deore_lx_fd_m581_down_swing_przerzutka_45p.html
Fludi Napisano 1 Maja 2010 Napisano 1 Maja 2010 Najlepiej do kompletu weź sobie przerzutkę XT, a jak nie masz na nią kasy to SLX.
TocaS Napisano 1 Maja 2010 Napisano 1 Maja 2010 Czy kupisz Deore, LXa czy SLX lub XT będzie podobnie przy manetkach jakie posiadasz bo domniemam, że są to deorki. XT powinien wykazać się szybszą pracą w komplecie z manetkami XT, XTR - takie moje spostrzeżenie. Co do regulacji przerzutki przedniej to bywa tak, że trzeba ją wyregulować w stosunku do tylnej choć u mnie na drugim blacie z przodu cały zakres z tyłu działa bez obcierana o prowadnice. ...dodam od siebie, że w starym rowerku mam Alivio bodajże z 2001 roku, który ma nakulane ponad 20 tysi bo jestem jej 3 użytkownikiem i przy luzach jakie u niej występują, przerzutka działa dobrze.
dziadoo Napisano 1 Maja 2010 Napisano 1 Maja 2010 Cześć jar77jar Może pechowo trafiłeś i przerzutka jest na mniejszą linię łańcucha niż korba ( zakres przemieszczania wózka jest wskutek tego przesunięty w stronę ramy w stosunku do położenia zębatek korby ). Efekt jest właśnie taki jak opisujesz - wózek nie jest w stanie / albo na styk / dojechać prawidłowo do blatu. W takim przypadku pozostaje tylko wymiana. Pozdrowienia JS
Mod Team Puklus Napisano 1 Maja 2010 Mod Team Napisano 1 Maja 2010 Pisałem wiele razy i napisze jeszcze raz : Deore LX M571 - sprzęt tani, pancerny i niezawodny. A co najzabawniejsze ze lżejszy ze wszystkich wyżej wymienionych, no poza XTR
jar77jar Napisano 1 Maja 2010 Autor Napisano 1 Maja 2010 Dzięki Wszystkim za pomoc, coś tam patrze na allegrosie i raczej nowy zakup jest nieunikniony.
jar77jar Napisano 3 Maja 2010 Autor Napisano 3 Maja 2010 Bawilibyście sie w używaną przerzutke, oszczędzając ze 20-30 zł?
Fludi Napisano 3 Maja 2010 Napisano 3 Maja 2010 Przy takiej różnicy w cenie lepiej kupić nówkę, ma się przynajmniej pewność, że będzie dobrze i długo służyć no i zawsze masz na to gwarancję.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.