Skocz do zawartości

[Amortyzator] Suntour XCM V2 HLO

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Nabyłem ostatnio Krossa Level A2 z amortyzatorem SR Suntour XCM V2 HLO. Ważę tylko około 54 kg (lub nawet mniej) i amortyzator ten nie ma praktycznie wstępnego ugięcia.

Regulację wstępnego naprężenia mam max na - .

Wzniesienia amortyzuje jako tako; gdy podniosę tyłek z siodła i nacisk jest nieco większy na kierownicy to działa ok. Natomiast co z dziurami, jeśli nie jest on ugięty gdy siadam na rower?

Czy mogę jakoś to zmienić?

Bardziej miękka sprężyna? zalanie olejem? Lub zmiana pozycji na rowerze (np. przysunięcie siodełka w stronę kierownicy)?

• Mod Team
Napisano

Sprawdź czy blokada skoku jest całkowicie otwarta, zalać możesz to powinno pomoc, wymiana sprężyny tez powinna pomoc.

Napisano

To zalezy od uzytej sprezyny.

Nie wiem czy akurat to swiadczy o twardosci sprezyny, ale na boku laga powinines miec nalepke/sticker z literka. Dziewczyna przy supermiekkiej sprezynie ma literke "S" - co pewnie oznacza soft.

Napisano

Mój kolega miał meride 100-v , ja krossa A4 z 08.

Sprawa miała się tak, że ja mam XCR jakąś zwykłą wersję a on właśnie XCM V2. W każdym razie mój się fajnie, ładnie uginal a jego to tak .. twardo ... więc nie wiem czy XCM to miekki amor skoro on waży ~62-67 i słabo mu chodził.

Napisano

A, no to pewnie w tym amorze można miec do czynienienia z róznymi sprężynami,

moze masz elastomer ? Podobno jego wyjęcie zmiekcza amorka (tylko nie wiem czy w kazdym amorze on jest ;D)

Napisano

w tym amorku nie opłaca się wymieniać sprężyny która będzie kosztować tyle co ten nowy amorek. dozbieraj do około 400 złotych i kup powietrznego raidona z którego będziesz o wiele bardziej zadowolony. zalej go na razie olejem i jeździj

Napisano

Zalewać go przynajmniej na razie nie bede. W sumie jakos tam on pracuje. Powtarzam jednak pytanie: czy przez zla pozycje siedzenia na rowerze moge poprostu opierac zbyt duza czesc ciala na siedzeniu zamiast kierownicy, przez co nie mam odpowiedniego sagu (nie mam go praktycznie w ogole :whistling: )?

Napisano

Miałem w starym hexagonie XCM i przy moich ok 70kg też sagu nie miałem, a uginał się jedynie na wysokich krawężnikach i większych przeszkodach.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Wyciągnij elastomery ze sprężyn - to Ci powinno sporo pomóc. Niestety ale niewiele więcej uda Ci się zrobić.

Ponadto pamiętaj, aby czyścić ten amorek po każdej mokrej jeździe - niestety bardzo się lubi brudzić wewnątrz.

Na temat jego zalewania napisałem posta w odpowiednim temacie o zalewaniu amorków - poszukaj :P

• 4 miesiące temu...
  • 3 miesiące temu...
Napisano

Zalać olejem, wyczyścić golenie i uszczelki burnoxem i smarować smarem do amortyzatorów, ja używam smaru cross country.

Zupełnie inaczej chodzi i sag jest ok a ważę 65.

• 6 miesięcy temu...
Napisano

Też mam xcm`a i wstępne ugięcie prawie nie istnieje - przy skoku 100mm wstępne ugięcie to ok 3mm :blink:

Ale jak staniesz na pedałach i ogólnie przy jeździe to jest bardzo miękki.

A ta blokada/regulacja to wcale nie działa :no: pic na wodę fotomontarz. Ja mogę kręcić tym i kręcić, a różnicy nie ma.

Napisano

Akurat sprężyna kosztuje 25zł, więc nie jest to ogromny wydatek w najbliższym czasie będę zmieniał jeśli dojdzie do zakupu napisze jak się sprawuje. (waga ok 55kg)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...