biszkupp Napisano 30 Kwietnia 2010 Napisano 30 Kwietnia 2010 Witam. Nabyłem ostatnio Krossa Level A2 z amortyzatorem SR Suntour XCM V2 HLO. Ważę tylko około 54 kg (lub nawet mniej) i amortyzator ten nie ma praktycznie wstępnego ugięcia. Regulację wstępnego naprężenia mam max na - . Wzniesienia amortyzuje jako tako; gdy podniosę tyłek z siodła i nacisk jest nieco większy na kierownicy to działa ok. Natomiast co z dziurami, jeśli nie jest on ugięty gdy siadam na rower? Czy mogę jakoś to zmienić? Bardziej miękka sprężyna? zalanie olejem? Lub zmiana pozycji na rowerze (np. przysunięcie siodełka w stronę kierownicy)?
Mod Team Puklus Napisano 1 Maja 2010 Mod Team Napisano 1 Maja 2010 Sprawdź czy blokada skoku jest całkowicie otwarta, zalać możesz to powinno pomoc, wymiana sprężyny tez powinna pomoc.
Michal2325 Napisano 1 Maja 2010 Napisano 1 Maja 2010 DZiwny problem bo XCM jest miękkim amortyzatorem i powinien być odpoiwedni przy takiej wadze.
Sorcerer Napisano 1 Maja 2010 Napisano 1 Maja 2010 To zalezy od uzytej sprezyny. Nie wiem czy akurat to swiadczy o twardosci sprezyny, ale na boku laga powinines miec nalepke/sticker z literka. Dziewczyna przy supermiekkiej sprezynie ma literke "S" - co pewnie oznacza soft.
Micusek Napisano 1 Maja 2010 Napisano 1 Maja 2010 Mój kolega miał meride 100-v , ja krossa A4 z 08. Sprawa miała się tak, że ja mam XCR jakąś zwykłą wersję a on właśnie XCM V2. W każdym razie mój się fajnie, ładnie uginal a jego to tak .. twardo ... więc nie wiem czy XCM to miekki amor skoro on waży ~62-67 i słabo mu chodził.
Michal2325 Napisano 2 Maja 2010 Napisano 2 Maja 2010 Ważę 55 kg i bardzo ładnie się ugina, podobnie jak XCR jest miękki.
Micusek Napisano 2 Maja 2010 Napisano 2 Maja 2010 A, no to pewnie w tym amorze można miec do czynienienia z róznymi sprężynami, moze masz elastomer ? Podobno jego wyjęcie zmiekcza amorka (tylko nie wiem czy w kazdym amorze on jest ;D)
biszkupp Napisano 3 Maja 2010 Autor Napisano 3 Maja 2010 A gdzie mógłbym ewentualnie dostać taką sprężynę (miększą) do tego amorka ?
kubek20 Napisano 3 Maja 2010 Napisano 3 Maja 2010 w tym amorku nie opłaca się wymieniać sprężyny która będzie kosztować tyle co ten nowy amorek. dozbieraj do około 400 złotych i kup powietrznego raidona z którego będziesz o wiele bardziej zadowolony. zalej go na razie olejem i jeździj
biszkupp Napisano 3 Maja 2010 Autor Napisano 3 Maja 2010 Zalewać go przynajmniej na razie nie bede. W sumie jakos tam on pracuje. Powtarzam jednak pytanie: czy przez zla pozycje siedzenia na rowerze moge poprostu opierac zbyt duza czesc ciala na siedzeniu zamiast kierownicy, przez co nie mam odpowiedniego sagu (nie mam go praktycznie w ogole )?
Kysa275 Napisano 4 Maja 2010 Napisano 4 Maja 2010 Miałem w starym hexagonie XCM i przy moich ok 70kg też sagu nie miałem, a uginał się jedynie na wysokich krawężnikach i większych przeszkodach.
Michal2325 Napisano 4 Maja 2010 Napisano 4 Maja 2010 To ja chyba trafiłem na jakiś szczególny egzemplarz że mi ładnie chodzi:)
kubik1996 Napisano 18 Maja 2010 Napisano 18 Maja 2010 Chciałbym się dowiedzieć czy SR Suntor XCM a dokładnie taki http://allegro.pl/item1030344539_sr_suntour_xcm_1_sk100mm_gwint_czarny_m_2010_nowy.html będzie pasował do roweru KROSS hexagon v2??
grzyb Napisano 18 Maja 2010 Napisano 18 Maja 2010 wywal elastometr i zalej olejem na pewno pomoze mialem podobny przypadek w xcr
d0cent Napisano 18 Maja 2010 Napisano 18 Maja 2010 Wyciągnij elastomery ze sprężyn - to Ci powinno sporo pomóc. Niestety ale niewiele więcej uda Ci się zrobić. Ponadto pamiętaj, aby czyścić ten amorek po każdej mokrej jeździe - niestety bardzo się lubi brudzić wewnątrz. Na temat jego zalewania napisałem posta w odpowiednim temacie o zalewaniu amorków - poszukaj
Banhead Napisano 1 Października 2010 Napisano 1 Października 2010 Zalanie olejem całkiem zmienia sprawe. Amor inaczej chodzi.
MichuM Napisano 18 Stycznia 2011 Napisano 18 Stycznia 2011 Zalać olejem, wyczyścić golenie i uszczelki burnoxem i smarować smarem do amortyzatorów, ja używam smaru cross country. Zupełnie inaczej chodzi i sag jest ok a ważę 65.
kubzys Napisano 19 Lipca 2011 Napisano 19 Lipca 2011 Też mam xcm`a i wstępne ugięcie prawie nie istnieje - przy skoku 100mm wstępne ugięcie to ok 3mm Ale jak staniesz na pedałach i ogólnie przy jeździe to jest bardzo miękki. A ta blokada/regulacja to wcale nie działa pic na wodę fotomontarz. Ja mogę kręcić tym i kręcić, a różnicy nie ma.
Krzyq Napisano 20 Lipca 2011 Napisano 20 Lipca 2011 Akurat sprężyna kosztuje 25zł, więc nie jest to ogromny wydatek w najbliższym czasie będę zmieniał jeśli dojdzie do zakupu napisze jak się sprawuje. (waga ok 55kg)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.