dziksk Napisano 13 Kwietnia 2010 Napisano 13 Kwietnia 2010 Witam, mógłby ktoś mi doradzić w jaki sposób mam odkręcić tą korbe? (jakość nie najlepsza - zdjęcie robione telefonem) Próbowałem nasadową 13 to okazała się za mała. Jak wziąłem 14 lub 15 to w ogóle klucz nie chciał wejść w korbe. Jeżeli ma to znaczenie to jest to Kross Hexagon V4 z 2005 lub 2006 roku. Z góry dzięki za pomoc!
RATM Napisano 13 Kwietnia 2010 Napisano 13 Kwietnia 2010 Musisz mieć specjalny klucz, żeby wykręcić tą śrubkę. Ja osobiście zrobiłem to konkretnym rozmiarem tak jak Ty (nie pamiętam jakim) - kluczem nasadowym, ale przerobiłem go, szlifując dookoła tak, aby wszedł do korby. Mówiąc specjalny mam na myśli po prostu cieńszy. Później będziesz potrzebował ściągacz
BorisDime Napisano 13 Kwietnia 2010 Napisano 13 Kwietnia 2010 podjedź do jakiegoś sklepu z narzędziami i zwyczajnie kup jakąś firmową nasadkę, najczęściej mają sporo cieńsze ścianki.
Schwefel Napisano 13 Kwietnia 2010 Napisano 13 Kwietnia 2010 Kupujesz w rowerowym zwyczajny ściągacz do korb i odkręcasz śrubę srebrną częścią a samą korbę ściągasz czarną częścią. http://www.allegro.pl/item995715336_sciagacz_korby_yc_215cb_bike_hand.html
Mod Team Puklus Napisano 13 Kwietnia 2010 Mod Team Napisano 13 Kwietnia 2010 Witam, mógłby ktoś mi doradzić w jaki sposób mam odkręcić tą korbe? (jakość nie najlepsza - zdjęcie robione telefonem) Próbowałem nasadową 13 to okazała się za mała. Jak wziąłem 14 lub 15 to w ogóle klucz nie chciał wejść w korbe. Bo to trzeba Sowieckimi Kluczami moje sie mieszczą Ruskie są albo do dupy albo najlepsze A tak na poważnie musisz szukać nasadki która tam wejdzie i tyli. Później ściągaczem jak pisali
dziksk Napisano 15 Kwietnia 2010 Autor Napisano 15 Kwietnia 2010 Dzięki wszystkim za pomoc. Kupiłem nową nasadkę 14 i udało się odkręcić. Mam pytanko, czy da się w jakiś sposób zlikwidować luz między korbą a tarczami przednimi? Tarcze przednie "latają" trochę na boki, wydaje mi się że powinny być sztywno połączone z korbą.
Cycu85 Napisano 15 Kwietnia 2010 Napisano 15 Kwietnia 2010 A jestes pewny ze to luz miedzy korba a zebatkami? Jak tak to sprawdz czy masz imbusowe sruby na mocowaniu z korbami - sprawdz czy sa dokrecone. Jak cala korba Ci lata, to masz rozjechany kwadrat na suporcie albo za slabo dokrecona korbe. Jesli nie masz odkrecanych zebatek (zanitowane na stale z korba) i tam sa luzy, to nic nie zdzialasz, ewentualnie jakas magia - poxipol, superglue etc . Moze jak masz mozliwosci to docisnac nity, ale nie wiem czy sie to uda i czy efekt bedzie dobry.
dziksk Napisano 15 Kwietnia 2010 Autor Napisano 15 Kwietnia 2010 Na pewno luz między korbą a zębatkami bo ściągnąłem właśnie korbę. Niestety zębatki są zintegrowane z korbą także pozostaje tylko kupno nowego sprzętu
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.