Skocz do zawartości

[Korba]Czym to rozkręcić?

dziksk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mógłby ktoś mi doradzić w jaki sposób mam odkręcić tą korbe? (jakość nie najlepsza - zdjęcie robione telefonem)

korba.jpg

Próbowałem nasadową 13 to okazała się za mała. Jak wziąłem 14 lub 15 to w ogóle klucz nie chciał wejść w korbe.

Jeżeli ma to znaczenie to jest to Kross Hexagon V4 z 2005 lub 2006 roku. Z góry dzięki za pomoc!

Napisano

Musisz mieć specjalny klucz, żeby wykręcić tą śrubkę. Ja osobiście zrobiłem to konkretnym rozmiarem tak jak Ty (nie pamiętam jakim) - kluczem nasadowym, ale przerobiłem go, szlifując dookoła tak, aby wszedł do korby. Mówiąc specjalny mam na myśli po prostu cieńszy. Później będziesz potrzebował ściągacz

• Mod Team
Napisano

Witam, mógłby ktoś mi doradzić w jaki sposób mam odkręcić tą korbe? (jakość nie najlepsza - zdjęcie robione telefonem)

Próbowałem nasadową 13 to okazała się za mała. Jak wziąłem 14 lub 15 to w ogóle klucz nie chciał wejść w korbe.

Bo to trzeba Sowieckimi Kluczami :P moje sie mieszczą:D Ruskie są albo do dupy albo najlepsze :P

A tak na poważnie musisz szukać nasadki która tam wejdzie i tyli. Później ściągaczem jak pisali

Napisano

Dzięki wszystkim za pomoc. Kupiłem nową nasadkę 14 i udało się odkręcić. Mam pytanko, czy da się w jakiś sposób zlikwidować luz między korbą a tarczami przednimi? Tarcze przednie "latają" trochę na boki, wydaje mi się że powinny być sztywno połączone z korbą.

Napisano

A jestes pewny ze to luz miedzy korba a zebatkami? Jak tak to sprawdz czy masz imbusowe sruby na mocowaniu z korbami - sprawdz czy sa dokrecone. Jak cala korba Ci lata, to masz rozjechany kwadrat na suporcie albo za slabo dokrecona korbe. Jesli nie masz odkrecanych zebatek (zanitowane na stale z korba) i tam sa luzy, to nic nie zdzialasz, ewentualnie jakas magia - poxipol, superglue etc :). Moze jak masz mozliwosci to docisnac nity, ale nie wiem czy sie to uda i czy efekt bedzie dobry.

Napisano

Na pewno luz między korbą a zębatkami bo ściągnąłem właśnie korbę. Niestety zębatki są zintegrowane z korbą także pozostaje tylko kupno nowego sprzętu ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...