Topi Napisano 6 Kwietnia 2010 Napisano 6 Kwietnia 2010 Mam taki problem w rowerze że jak dam duży nacisk na pedał nogą czyli np. na biegu nr. 6 chcę nagle szybko się rozpędzić i aż staje na pedale jedną nogę to coś mi przeskakuje, chyba łańcuch. Jest takie przeskoczenie tak jakby łańcuch przeskakiwał kilka ząbków ale nie wiem gdzie czy na tej zębatce przy pedałach, czy na kasecie czy może na dwóch małych zębatkach przerzutki. Mam już starą przerzutkę shimano, wymieniłem jakiś czas temu tą dolną małą zębatke z jakiejś innej przerzutki bo ta pierwsza mi się jakoś odkręciła i wypadła wczasie jazdy Powiedzcie co to może być bo nie mogę dotrzeć do źródła tej usterki. Dziękuje, pozdrawiam.
jasskulainen Napisano 6 Kwietnia 2010 Napisano 6 Kwietnia 2010 sprawdz czy masz luz na korbie sprawdz czy jakies ogniwo lanucha nie jest zapieczone ocen ogolny stopien zuzycia, przypomnij sobie kiedy ostatnio cos smarowales/regulowales/czysciles
Root Admin Mieciu Napisano 6 Kwietnia 2010 Root Admin Napisano 6 Kwietnia 2010 zapewne przeskakuje Ci łańcuch na kasecie... zużyty. Jeżeli go nie wymieniałeś, to czeka Cie wymiana wszystkich blatów suportu, wymiana kasety i wymiana łańcucha.
Topi Napisano 7 Kwietnia 2010 Autor Napisano 7 Kwietnia 2010 A po czym rozpoznać że łańcuch jest zużyty? Jest juz stary, był od poczatku z kupieniem roweru, kaseta tak samo ale jak to rozpoznac? No i za co dostalem warna???
Aston95x Napisano 8 Kwietnia 2010 Napisano 8 Kwietnia 2010 kaseta ma zjechane ząbki w moim starym rowerze to miałem (Giant X-Pro 4.8) chcieli za 400 stuwy wymienic
Mod Team Puklus Napisano 8 Kwietnia 2010 Mod Team Napisano 8 Kwietnia 2010 A po czym rozpoznać że łańcuch jest zużyty? Jest juz stary, był od poczatku z kupieniem roweru, kaseta tak samo ale jak to rozpoznac? No i za co dostalem warna??? Skoro pracowało od nowości ze soba to tylko wymiana kompletu odniesie jakiś pozytywny skutek. Może bez korby ale łańcuch + kaseta. Łańcuch + kaseta koszt ok 80-100zł (oczywiście można taniej za tyle już dobrej klasy sprzęt) + ewentualnie klucz do kasety 10zł łacznie za 100-120 samemu można zakupić nowy dobry napęd.
Topi Napisano 8 Kwietnia 2010 Autor Napisano 8 Kwietnia 2010 A tam nic nie wyszło nic nie wymienilem tylko coś ruszyłem palcem przezutke, zrobilem z 2-3 obroty śrubki H i już łańcuch nie przeskakuje ;] Dokładnie sam juz nie pamietam co zrobiłem ale chyba obroty śrubką podziałały jednak co do wymiany sprzetu to to zrobie. Marzy mi się wymiana większośći częsci, starego 6 rzędowego wolnobiegu na 8 rzędową kasete, plastikowych V-brakeow na aluminiowe Shimano, dobry łancuh, tanią dobrą korbe shimano, 8-9 rzędową tylną przerzutke Shimano ;]] Taki podstawowy sprzęt, ale nowszej produkcji.
Mod Team Puklus Napisano 8 Kwietnia 2010 Mod Team Napisano 8 Kwietnia 2010 A tam nic nie wyszło nic nie wymienilem tylko coś ruszyłem palcem przezutke, zrobilem z 2-3 obroty śrubki H i już łańcuch nie przeskakuje ;] To cie pociesze faktycznie nic nie zrobiłeś śrubki H i L są tylko od ograniczania przerzutki żeby sie nie wychylała za dużo i kompletnie nie wpływają na działanie przerzutki (chyba ze zakres jest za mały i bieg nie chce wskoczyć lub jest za duży i łańcuch spada z zębatki) ale juz na pewno nie pomoże na przeskakiwanie łańcucha
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.