Skocz do zawartości

[suport] do korby Shimano SLX

DAMIAN24

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

w mojej korbie powoli... zaczynają wysiadać łożyska w suporcie. Słyszałem już w kilku miejscach, że w suportach SLX jest słabe uszczelnienie więc pewnie tu leży problem bo roweru nie oszczędzam i jeżdżę wszędzie i w każdych warunkach. Przymierzam się do wymiany i jak na razie najbardziej podchodzi mi suport Chris Kinga z gwarancją na 5lat :icon_wink:. Ale proszę też forumowiczów o opinie o nim jak i o innych suportach np. Shimano XTR. I jeszcze zastanawiam się czy warto inwestować w suport z łożyskami ceramicznymi. Ogólnie zależy mi, żeby raz go założyć i mieć spokój na długi czas. Więc proszę o możliwie dużo opinii i propozycje innych długowiecznych :icon_wink: suportów pasujących do korby Shimano SLX.

moje typy:

-chris king http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=32927

-hope http://www.chainreactioncycles.com/Models.aspx?ModelID=25571

Napisano

tylko takie, które najdłużej wytrzymają :)

Jest jeszcze opcja Accent + łożyska 6805 - cenowo może się to prezentować ciekawie, w zależności od tego ile wymian łożysk te miski przeżyją ;)

Napisano

ja ostatnio tacie oddałem swoją korbę slx i stwierdziłem ze suport deczko gorzej się kreci wiec kupiłem nowe łożyska wybiłem stare wcisnełem nowe i wygląda ze wszystko ok ;)

cała operacja kosztowała mnie 20 złotych polskich

Napisano

tylko w accentach nie ma żadnego uszczelnienia, więc wymian łożysk może być wiele i często...

Podobnie jak w szosowych Shimano, które mam (jest sam plastik, który przykrywa łożysko) - znacznie większej trwałości łożysk od XT nie zanotowałem, oba równie szybko padały.

Same łożyska także znacznie różnią się uszczelnieniem, można wybrać te lepiej zabezpieczone przed nieczystościami ;)

Poza tym dużą zaletą Accenta są łożyska 6805 - pasują, nic nie wystaje jak w miskach shimanowskich.

Napisano

łożysk też mi się nie chce wymieniać :) i raczej nie chodzi mi o tanie rozwiązania tylko bardzo bardzo trwałe :) >> coś czuję, że jednak będzie to suport Chris Kinga

miał ktoś może łożyska ceramiczne? jakieś doświadczenia z nimi? teorie, że są super trwałe już słyszałem ale jak jest w praktyce?

Napisano

czyli podsumowując :) potrzebuję dobrze uszczelniony suport na dobrze zabezpieczonych przed syfem łożyskach mechanicznych = Chris King. Macie jeszcze jakieś propozycje poza Accentem?

Napisano

A tak wg to po jakim przebiegu zaczęło ci się to dziać ?

przebieg jakieś 3500km lub jak kto woli połowa zeszłego roku + zima :)

Pasuje jeszcze Race Face X type - ale jakie ma opinie nie wiem.

Chris King na Ebayu 158 Euro :)

ale na CRC 99£ :P a z RaceFace też miałem do czynienia i podziękuje, korby dobre ale suporty do d...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...