haker305 Napisano 2 Kwietnia 2010 Napisano 2 Kwietnia 2010 Witam! Jadę sobie normalnie, przypedałowałem mocniej i zgiął blat (nie jakiś czajna, lecz Truvativa) pod kątem ok. 30 stopni. Zdarzyło wam się kiedyś coś podobnego? Czy musiałem nie zauważyć jak coś w niego walnęło? Pozdrawiam!
Mod Team Puklus Napisano 2 Kwietnia 2010 Mod Team Napisano 2 Kwietnia 2010 Opisz trochę dokładniej zdarzenie bo nie możliwym jest żeby bez czynników trzecich sie sam blat zgiął. Łańcuch pracuje w linii prostej wiec nie ma takie możliwości za bardzo. Coś sie musiało stać.
haker305 Napisano 2 Kwietnia 2010 Autor Napisano 2 Kwietnia 2010 Hmm akurat wtedy nie patrzałem bezpośrednio tam, ale możliwe iż mi się łańcuch jakoś pechowo 'obkręcił' wokół blatu gdyż ma już ze 100 lat .
RAFI1784 Napisano 2 Kwietnia 2010 Napisano 2 Kwietnia 2010 Hmm akurat wtedy nie patrzałem bezpośrednio tam, ale możliwe iż mi się łańcuch jakoś pechowo 'obkręcił' wokół blatu gdyż ma już ze 100 lat . Okręcił się? to co ty robiłeś na tym rowerze? Moim zdaniem podczas normalnego użytkowania blat nie ma prawa się zgiać, połamać, powykrzywiać zęby tak ale cały blat?
Vantage Napisano 2 Kwietnia 2010 Napisano 2 Kwietnia 2010 Tak jak wyżej. Ja kiedyś zgiąłem blat w ósemkę, ale to było następstwem ostrej gleby, gdzie blat przeorał glebę na odcinku 1m Daj zdjęcie tego blatu. Jakbyś w coś uderzył, to raczej byś to poczuł, skoro siła była na tyle duża, że blat się zgiął.
haker305 Napisano 2 Kwietnia 2010 Autor Napisano 2 Kwietnia 2010 Hm mi również ten blat się jakiś pancerny wydawał, ale jak teraz patrzę to mogę go w rękach zgiąć . Łańcuch był nienasmarowany, też musiałem jakikolwiek szybko zamontować i z tego wynikał jego brak elastyczności itd. .
Rulez Napisano 2 Kwietnia 2010 Napisano 2 Kwietnia 2010 Nie ma się co rozwodzić, tylko zmienić cały napęd skoro : ale możliwe iż mi się łańcuch jakoś pechowo 'obkręcił' wokół blatu gdyż ma już ze 100 lat
Miecho87 Napisano 2 Kwietnia 2010 Napisano 2 Kwietnia 2010 Opisz trochę dokładniej zdarzenie bo nie możliwym jest żeby bez czynników trzecich sie sam blat zgiął. Łańcuch pracuje w linii prostej wiec nie ma takie możliwości za bardzo. Coś sie musiało stać. Łańcuch nie pracuje w linii prostej na ogół. Poza tym udało mi się kiedyś zgiąć blat, ale stalowy w korbie bez pająka, jakości lepszej niż wątpliwa, ale słabej. Pozostałe doświadczenia mówią, że zgięcie blatu w korbie z pająkiem bez dodatkowych okoliczności jest przynajmniej bardzo trudne.
afly Napisano 2 Kwietnia 2010 Napisano 2 Kwietnia 2010 Łańcuch nie pracuje w linii prostej na ogół. Poza tym udało mi się kiedyś zgiąć blat, ale stalowy w korbie bez pająka, jakości lepszej niż wątpliwa, ale słabej. Pozostałe doświadczenia mówią, że zgięcie blatu w korbie z pająkiem bez dodatkowych okoliczności jest przynajmniej bardzo trudne. Ja też pogiąłem blat w korbię FSA za 60zł - 700km i żadna "zębatka" nie była prosta, jedna zgięta powodowała że nity ciągneły następne, mając teraz pająk zrobiłem 700km+ i jest świetnie
TocaS Napisano 2 Kwietnia 2010 Napisano 2 Kwietnia 2010 Najlepiej jakby kolega wstawił tu faktycznie zdjęcie, bo aż trudno w to uwierzyć, mi udało się co najmniej zrobić z blatu ósemkę. Rozumiem, że korba to Truv Blaze na ISIS ?
Arek03170 Napisano 2 Kwietnia 2010 Napisano 2 Kwietnia 2010 ja tez mam krzywe blaty, bo mam słabe korby, ale nie jest to 30 stopni chciałbym zobaczyć zdjecia tego cuda.
padamek Napisano 3 Kwietnia 2010 Napisano 3 Kwietnia 2010 Witam! Jadę sobie normalnie, przypedałowałem mocniej i zgiął blat (nie jakiś czajna, lecz Truvativa) pod kątem ok. 30 stopni. Zdarzyło wam się kiedyś coś podobnego? Czy musiałem nie zauważyć jak coś w niego walnęło? Wczoraj w korbie Stylo zgiąłem ząb w blacie tak że był równolegle do ziemi. Wyprostowałem kombinerkami i przeszlifowałem pilnikiem. Moim zdaniem dali jakiś lipny stop aluminium.
Miecho87 Napisano 3 Kwietnia 2010 Napisano 3 Kwietnia 2010 Blaty Truvativa trwałością też nie grzeszą, więc coś w tym może być.
haker305 Napisano 4 Kwietnia 2010 Autor Napisano 4 Kwietnia 2010 Oczywiście fragment foto zamieszczę jeszcze dziś, skoro nie wierzycie. Nie ukrywam, że blat ten trochę komicznie wygląda ;d.
haker305 Napisano 4 Kwietnia 2010 Autor Napisano 4 Kwietnia 2010 Oczywiście fragment foto zamieszczę jeszcze dziś, skoro nie wierzycie. Nie ukrywam, że blat ten trochę komicznie wygląda ;d. Dziś już zamieścić nie dam rady, z powodu braku aparatu... Słowo jednak daję, że blat zgiął się pod takim kątem: / | Jak znajdę czas & aparat to foto strzelę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.