Skocz do zawartości

[rama] Epic czy Fuel Oclv

arturpolska

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

mam wielki dylemat, chce kupić ramę fulla i mam do wyboru dwie ramki w podobnych cenach:

http://www.allegro.p...ietny_stan.html

http://www.allegro.p...id_xc_foto.html

W treku od razo mowie ze sprzedałbym sida i koszt samej ramy wyszedlby podobny jak w Specu. Jednak ktora jest lepsza? Nie wiem czy 18 cali Treka nie jest za małe dla mnie (mam 184cm). Z kolei Spec wazy az 500g wiecej (sama rama Treka to 2300g). Nie wiem czy lepszy jest brain Speca czy blokada w damperze Sida. Pomóżcie.

Pozdrawiam

Napisano

Nie wiem jak się sprawowały starsze Epiki, ale tego Treka sobie odpuść. System zawieszenia nie jest najlepszy. Dopiero od 2008 roku niektóre fulle Treka mają nową zawiechę i dopiero ona jest chwalona.

Napisano

Nie możesz porównywać Braina z blokadą w Sidzie, są to zupełnie 2 różne bajki. Brain na płaskim sam się utwardza, na nierównościach sam się odblokowuje. W Treku musisz to robić schylając się do dampera. Poza tym SID ma 2 komory, cholernie trudno będzie to ustawić...

Zauważ również, że Spec jest w o niebo lepszym stanie niż Trek, który najlepsze lata ma już dawno za sobą.

Jak dla mnie tylko Spec.

Napisano

Rozumiem, że Spec wydaje się być lepszy, ale czy jednak waga 500g nie jest plusem na rzecz Treka ? W sumie to nie zalezy mi bardzo na wadzę lecz na tym alby to był "sztywny" full - nie chce aby rower się bujał a z tego co wiem brain właściwie cały czas jest "zablokowany" a ugina się dopiero na nierównym podłożu w zależności od ustawienia twardości. Widzę, że nikt nie chce "pochwalić" Treka, ale właśnie o to pytam, co lepsze.

Pozdrawiam

Napisano

Dokładnie zauważyłem, że ten trek krąży na allegro już trochę i to w różnych konfiguracjach, a Pan od speca powiedział, że ramkę sprowadził z USA i sam dużo nie pojeździł co widać chociażby po niestartej farbie przy zaciskach kół. Boję se tylko, że serwisowane foxa z tym brainem potem zrujnuje mnie finansowo.

Dziękuje wszystkim za pomoc !

Jest jeszcze jeden spec na alle ale nieco droższy:

http://www.allegro.pl/item972629174_specialized_epic_s_works.html

Ta rama stoi na portalu allegro już od grudnia jak nie dalej. Może jest coś nie tak ? Jak ocenić który z spec jest bardziej wartościowy ? Wiem, że to te same ramki.

Pozdrawiam

Napisano

Podejrzewam, że ten Spec z USA to lepszy wybór, ten czerwony musiał być mocno eksploatowany na zawodach.

Kazikkk23

Widać, że na Specu nigdy nie jeździłeś ...

Napisano

ja bym się nie pchał ani w jednego ani w drugiego

oba są już wysłużone fizycznie i technologicznie

zauważ że od przynajmniej 2 lat żaden z ww producentów nie oferuje tych ram

a w przypadku speca w ogóle odszedł od tego typu konstrukcji --> damper

co może być problematyczne i kosztowne w przypadku ew. wymiany

Napisano

Akurat spec z USA ma niewielki przebieg -tak mówi właściciel, a chyba można też pokusić się o takie stwierdzenie patrząc na niemal niezdartą farbę przy zaciskach kół... Taka jest moja opinia. Uważacie, że ew. naprawa czy wymiana braina, dampera w tych rocznikach będzie problemem ? Przecież jeździ w Polsce mnóstwo takich Epiców... Chciałbym poznać opinie właścicieli tych ram co o niej sądzą i o serwisowaniu zawieszenia. Czy warto kupować czy odpuścić.

Napisano

Myślę, że nie będzie problemem, tych rowerów jeździ jeszcze sporo, części są dostępne.

Zajrzyj do działu "kluby rowerowe" - Specialized - bikergonia ma chyba taki model , marudny worms też .

Napisano

no właśnie zawsze mnie interesowało to ile taka rama może wytrzymać.

czy ktoś ma doświadczenia z używanymi ramami? czy komuś się coś stało?

z drugiej strony może będę sprzedawał ramę scott genius mc - czterozawiasowa, z 2 trybami pracy+blokada, rozmiar L - faktycznie bardzo mało używana (niedługo po kupnie przerzuciłem się na inny sport)

Napisano

rama

r0zfj8.jpg

z łącznikiem horsta.

dokładnie roku nie pamiętam, muszę poszukać. (jest z ostatniego roku przed pojawieniem się sparka)

kupiona w polskim sklepie (scott we wrocławiu)

tak wygląda rower

16li74o.jpg

cena to myślę że około 3300(nowa kosztowała ~5k) a jest bardzo mało używana (jedynie jazda po mieście, kilka razy wyskok do lasu)

Napisano

Z tego co się orientuję epic-ki produkowane do 2006 roku włącznie nie mają dobrych opinii o tłumikach fox-a - zbyt późno reagują na najechanie na nierówności, dlatego od 2007 roku tłumiki są sygnowane znakiem speca (choć to pewnie nadal konstrukcja fox-a) i mają tą kwestię poprawioną. Decydując się na zakup swojego Speca z 2007 roku dość dużo o tym czytałem. Więc wniosek pozostaje taki, że jak spec to z tlumikiem od 2007 roku - wtedy masz zapewnione poprawne działanie Braina.

Napisano

ja słyszałem trochę inną wersję, że w 2007 się spec z foxem rozwiedli (na tłumikach jest/było 'x-fusion'), niestety awaryjność ponoć wzrosła.

w 2009 (chyba tylko niektóre modele) i 2010 specialized znów się dogadał z foxem i dampery z brainem są już sygnowane logiem foxa.

no i oczywiście spec. co roku mówi 'teraz nasz brain naprawdę działa' :)

Napisano

Tak patrząc na cały rynek rowerowy i nie tylko, mam wrażenie, że rower jest wprost proporcjonalnie dobry do ilości pieniędzy wydanych na marketing, prym tu wiedzie również Spec, ale patrząc obiektywnie na niekorzyść Speca przemawiają ich niewątpliwie inne tłumiki od reszty. Koszt przeserwisowania tłumika speca to 499zł - te sprzed 2007 roku są wysyłane do Czech - nowsze są serwisowane na miejscu w Polsce, i nie włożysz tam zamiennika innej firmy jak w innych rowerach. Decydując się na używany starszy sprzęt należy od razu przegląd brać pod uwagę. Ale Spec to Spec - tu sama marka ciągnie rower do przodu :).

Napisano

ale czy to takie złe ? masz super zawieszenie ze specjalnie dostosowanym damperem (kilka firm tak ma, np. scott - mój damper będzie do niemiec wysłany, co niestety potrwa kilka tygodni :/ )

to tak jak kupisz super sportową brykę, a potem będziesz skazany na jeden konkretny model opon do tego samochodu.

Napisano

No tak, ale jak teraz mam ocenić czy w Specu ktory chce kupic damper juz nie nadaje sie do serwisu ? Moze powinienem zadac jakies szczegolowe pytania wlascicielowi, moze sa jakies szczegolne oznaki ze damper juz nadaje sie do serwisowania ? Ma w aukcji napisane, ze tlumik nie puszcza powietrza, nie poci sie itp.

ps. a ten tlumik w razie czego zmienia sie wraz z brainem czy mozna dokupic oddzielnie tlumik a braina sie zostawia ? (nie znam sie na tym, chcialbym poznac opinie wlascicieli takich ram)

Napisano

damper w tym epicku jest niestandardowy (merida kiedyś miała podobne (z logiem manitou) może takie tam pasują?), brain (ten pionowy element) jest jego integralną częścią.

nie zastąpisz tego dampera innym (no ale po co to robić?)

jeśli się nie poci i działa płynnie to ok, trzeba by jeszcze sprawdzić czy bez przeszkód się odblokowuje przy najechaniu na przeszkodę.

w każdym razie po kupnie i tak warto by było go oddać do serwisu (tak jak po kupnie samochodu zaleca się wymianę oleju w silniku :) )

Napisano

Chciałbym oddać do serwisu ale jak to ma kosztować 499zł i wysyłać mam to do Czech to bez sensu. Może ktoś sie orientuje czy w Polsce da radę zrobić serwis tego Damperka ? Na pewno są jakieś magiczne sklepy :)

Napisano

ale czy to takie złe ? masz super zawieszenie ze specjalnie dostosowanym damperem (kilka firm tak ma, np. scott - mój damper będzie do niemiec wysłany, co niestety potrwa kilka tygodni :/ )

to tak jak kupisz super sportową brykę, a potem będziesz skazany na jeden konkretny model opon do tego samochodu.

Staram się tylko koledze przedstawić te gorsze strony użytkowania takiego zawieszenia bo o dobrych to pewnie już się naczytał. Sam mam i nie zmieniam. :)

Co do serwisu dampera niektórzy mówią, że jak nic się nie dzieje to nie ruszać i cieszyć się jazdą, ale pewnie przez brak serwisu coś się stać może i to w trasie daleko od domu.

Może ktoś sie orientuje czy w Polsce da radę zrobić serwis tego Damperka ? Na pewno są jakieś magiczne sklepy :D

Osobiście wiem tylko o tym http://www.airbike.pl/1/6/Serwis z ceną 499zł. Sam muszę zrobić przegląd swojego więc chętnie przeczytam o alternatywnych rozwiązaniach.

Napisano

Dzięki za info o serwisie. Jakbyś znalazł alternatywy to proszę podziel się informacją. A w tym sklepie co podesłałeś nie wiesz czy te stare damperki (Poniżej 2006 roku) też robią ?

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...