Skocz do zawartości

[rower] Który wybrać, mtb

Alegres

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Stoję przed wyborem. Kupić Cube Aim'a, czy Unibike'a Evolution? Mam 175 cm wzrostu, ważę 53 kg. Wiem, że Cube ma lepszą ramę kosztem osprzętu, ale z kolei ja nie jeżdżę po jakichś nie wiadomo jakich górach i nie skaczę z hopków. Mógłby mi ktoś pomóc dokonać właściwego wyboru? :>

Dodam, że na pewno będę jeszcze rósł, więc pewnie po pewnym czasie zmienię rower na nowy. Może teraz warto by postawić na osprzęt, a za parę lat, jak już osiągnę swój maksymalny wzrost (i przy okazji troszkę zarobię ;)) postawić na ramę i wtedy zainwestować osobne pieniążki w osprzęt?? ;)

LINKI

Cube Aim:

http://www.skiteam.pl/rower/Cube/Aim/

Unibike Evolution:

http://www.unibike.pl/evolution.html

Napisano

Co do wyglądu wygrywa cube jednak co do osprzętu unbike.W dodatku ma lepszy amortyzator,a to w rowerach mtb jest wazne.Myślę,że aż tag szybko z tego roweru nie wyrosniesz.Osobiście stawiał bym na Unbike.

A jeżeli w przyszłości planujesz złożyć sobie porządny rower to nie kupuj na razie takich drogich.Polecam Kross level A2-sam zamawian go nie długo :wacko:

Napisano

To zależy, co kto uważa za drogie. Ja na przykład nie kupowałem roweru od wielu, wielu lat. Jeździłem na beznadziejnym, stalowym i według mnie jak już decyduję się kupić rower, to wydatek 1500 złotych (na tyle lat nie kupowania niczego drogiego) nie jest zbyt duży. Poza tym im droższy kupie, tym drożej go potem sprzedam i mniej będę musiał dokładać na nowy rower :wacko:. Taka prawda. Urosnę pewnie jeszcze z 10 cm.

Napisano

Poza tym im droższy kupie, tym drożej go potem sprzedam i mniej będę musiał dokładać na nowy rower :). Taka prawda. Urosnę pewnie jeszcze z 10 cm.

Tak tak, pożyjesz zobaczysz. Trudno jest sprzedać używany rower nawet w bardzo dobrym stanie. :wacko:

Może warto kupić raz a porządnie.. ? :)

Napisano

No tak, ale nie wydam 2000 złotych na rower (na razie przynajmniej), a też nie kupię nic za taniego. Po prostu waham się pomiędzy tymi dwoma! :wacko: Mógłby ktoś pomóc mi wybrać? :>

Napisano

XCM i XCR to jeden syf, niby XCR troszkę lepszy, ale na XCM się anoda nie wytrze.

Ciężko wybrać, ale raczej unibike. :)

Weź to co Ci się bardziej wizualnie podoba, bo rowery są bardzo podobne, osprzet troszke lepszy w Unibike, rama teoretycznie ma lepszą naklejkę w cube.. :wacko:

Napisano

Nie rozumie Ciebie do końca. Jaki według Ciebie rower za 1500-1600 złotych byłby lepszy? Mi wszędzie polecają te dwa, zwłaszcza Unibike'a. Poza tym czuję się na nim dobrze i pod względem wyglądu mi bardzo odpowiada.

Napisano

Teraz to ja nie rozumiem Ciebie. :wacko:

Napisałem, z tych dwóch to trudny wybór, unibike ma lepszy osprzęt, cube teoretycznie lepszą ramę. Nikt raczej nie podejmie za Ciebie decyzji.

Napisano

Nie rozumie Ciebie do końca. Jaki według Ciebie rower za 1500-1600 złotych byłby lepszy? Mi wszędzie polecają te dwa, zwłaszcza Unibike'a. Poza tym czuję się na nim dobrze i pod względem wyglądu mi bardzo odpowiada.

Poszkaj net, idzie dorwać modele 2008 i 2009 w dobrych cenach, szczególnie Krossy, np. taki. Nic na szybko pochodź po necie, poczytaj, przemyśl, pochodź jeszcze raz, znowu poczytaj, znowu przemyśl. Szybki zakupo w marcy/kwietniu może skończyć się przepłaceniem.

Napisano

Poszkaj net, idzie dorwać modele 2008 i 2009 w dobrych cenach, szczególnie Krossy, np. taki. Nic na szybko pochodź po necie, poczytaj, przemyśl, pochodź jeszcze raz, znowu poczytaj, znowu przemyśl. Szybki zakupo w marcy/kwietniu może skończyć się przepłaceniem.

Ale ja nie chcę Kross'a :). Dlaczego wszyscy tak mi je polecają, nie rozumiem :P. Może zapytam z innej strony: czy oprócz krossa, bez przeceny, czy wyprzedaży, znajdę coś lepszego od Unibike'a Evolution'a lub Cube'a? Jeśli tak, to proszę mi zaproponować :).

Napisano

Ale ja nie chcę Kross'a :). Dlaczego wszyscy tak mi je polecają, nie rozumiem :).

Najlepszy stosunek cena/jakośc, bardzo dobra rama w modelach A4 A6 A8 2009/2010. Marka walczy o klienta i ma niskie ceny, co się juz zmienia i wyrównuje cenowo z innymi markami, gdyby nie pozyskała już wystarczającej liczby klientów zadowolonych, cen by tak szybko chyba nie podnosiła.

Napisano

Najlepszy stosunek cena/jakośc, bardzo dobra rama w modelach A4 A6 A8 2009/2010. Marka walczy o klienta i ma niskie ceny, co się juz zmienia i wyrównuje cenowo z innymi markami, gdyby nie pozyskała już wystarczającej liczby klientów zadowolonych, cen by tak szybko chyba nie podnosiła.

dokładnie :)

kross podnosi poziom

Napisano

Coś ciężko mi uwierzyć w waszą obiektywność ;). Swoje się raczej chwali, a wy obaj macie Krossy :).

Napisano

Coś ciężko mi uwierzyć w waszą obiektywność ;). Swoje się raczej chwali, a wy obaj macie Krossy :).

Nie musimy Ciebie na siłe przekonywac, na forum domunują Krossy czyli o czyms to swiadczy, ja swojego nie chwale, zobacz na moje posty, zobaczysz ze krytykuje nawet swój model, jezeli jakas osoba chce go wybrac a w zupełnosci sie do tego nie nadaje, zresztą Krossy nie są w ciemno polecane, cos musi być skoro tyle osób je kupuje, a to że chwalimy swoje, hmm? Uważam że jestem obiektywny, zobaczysz że modele Krossa 2010 nie bedą już tak polecane jak Unibike czy Romety, a to dlatego że już nie mają tak dobrego stosunku cena/jakośc. Oczywiście Twój wybór, my Ci możemy podpowiedziec tylko :)

Napisano

Ale ja nie chcę Kross'a :P. Dlaczego wszyscy tak mi je polecają, nie rozumiem :). Może zapytam z innej strony: czy oprócz krossa, bez przeceny, czy wyprzedaży, znajdę coś lepszego od Unibike'a Evolution'a lub Cube'a? Jeśli tak, to proszę mi zaproponować :).

Bo Krossy z lat poprzednich były numerem jeden cena/jakość. Sam przymierzałem się do Levela A4 w wersji export, ale dostanie ich w sierpniu graniczyło z cudem. Ostatecznie wybrałem Meridę, do której ram mam sentyment i to jest moja druga propozycja dla Ciebie, o czym niżej.

Wracając do innych modeli: tak idzie dostać coś lepszego, trzeba szukać. Sam od tygodnia siedzę przy kompie i zwiedzam wszystkie rowerowe w mieście, żeby kupić rower dziewczynie i powiem Ci, że można trafić dobre okazje. O modelach 2010 zapomnij, raz że wiele z nich jest okrojonych/droższych w stosunku do swoich poprzedników z lat ubiegłych, dwa: przed wakacjami nie ma mowy o rabatach, w większości przypadków płacisz za markę i za nowość. Z modeli '08 i '09 najłatwiej dostać Krossy i Meridy, jednego i drugiego sprzedawano bardzo dużo, więc sporo jeszcze po magazynach zalega, ale idzie wiosna i się szybko decydować musisz, bo z każdym dnie ich ubywa :icon_mrgreen: Są też inne marki jak Kellys, Cube, Trek, ale raczej pojedyńćze modele. Tak czy tak, trzeba za każdym razem dzwonić i się upewniać, czy dany model jeszcze jest na stanie, bo wiele stron ostatnią aktualizację miało w listopadzie. Z rowerów które znalazłem, poleciłbym Ci zeszłoroczną Meridę TFS 300-V. Bardzo dobra rama, dobre koła, dobre hamulce, osprzęt pełne Deore, jedynie amor mógłby być XCR, ale jeśli nie ścigasz się w XC, ani nie robisz 50km dziennie po górach, to spokojnie da radę. W przeciwnym wypadku i tak niedługo zmienisz podzespoły na inną półkę, więc żadna różnica :D W cenie ~1500 chyba nic lepszego nie dostaniesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...