Skocz do zawartości

[buty] Pierwsze buty na rower,najlepiej uniwersalne.

Grzeniu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ja mam właśnie te budżetowe pedały Shimano 505 o których pisał Tobo od pół roku (pierwsze SPD). Za dużo nie mogę powiedzieć o trwałości, bo mam je pół roku i do tego jeżdżę dystanse dość rekreacyjne, ale co do użytkowania to tylko wkurzające jest skrzypienie jak się dużo brudu dostanie pod blok, ale to cecha chyba wszystkich Shimano, poza tym wszystko OK.

Natomiast co do butów wziąłem coś niebudżetowego, typowo sportowego, nie rekreacyjnego (Spece Comp MTB) i zdecydowanie polecam takie rozwiązanie nawet jak ktoś twierdzi że jeździ rekreacyjnie. Po prostu przymierzałem wiele par, w tym te Shimano z klamrą i wszystkie niesportowe jakieś miękkie mi się wszystkie wydawały, prawie jak zwykłe buty. A to po pierwsze straty energii (czyli korzyści z SPD), a po drugie niewygoda - luzy po kilkudziesięciu km trasy to pewnie żadna przyjemność. Takie sportowe buty są bardziej przewiewne i łatwe do wyczyszczenia jeżeli je ubłocimy. Jedyny minus że przy zakłądanym budżecie trzebaby się natrudzić z wyszukaniem jakiejś promocji i przymierzeniem takowych, bo bez przymiarki nie polecam :( No i trudności z przejściem dłuższego dystansu, ale kilometr żeby - nie wiem - podjechać do dziewczyny i pospacerować to możesz przejechać w codziennych butach.

Mi się jakimś cudem udało uniknąć gleb przy pierwszych km (choć parę razy było blisko jak miałem 1 nogę wypiętą ale rozpaczliwe wymachiwanie rękami pozwoliło zachować równowagę) - kwestia instynktu samozachowawczego i DOKŁADNEJ lektury wątku o glebach przy prędkości 0 :woot: Moim zdaniem to wpinanie jest trudniejsze do nauki zwłaszcza z twardą podeszwą gdzie mamy 0 czucia gdzie jest blok.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Jak jest z rozmiarówkami?Czytałem czyjąś wypowiedź,aby brać buty numer większe niż "zwykłe".Z pewnością skorzystam jeszcze z tabeli rozmiarów.Najgorsze jest to,że na razie nie mam możliwości przymierzenia butów i przed zakupem chyba nie będę jej miał,dlatego muszę działać intuicyjnie.

Napisano

Jak jest z rozmiarówkami?Czytałem czyjąś wypowiedź,aby brać buty numer większe niż "zwykłe".Z pewnością skorzystam jeszcze z tabeli rozmiarów.Najgorsze jest to,że na razie nie mam możliwości przymierzenia butów i przed zakupem chyba nie będę jej miał,dlatego muszę działać intuicyjnie.

Sprawdzone, jeśli chodzi o shimano. :) Rzeczywiście o jeden większe trzeba brać, ale też jeśli ma się możliwość to najlepiej jest przymierzyć. Pamiętaj, że zawsze możesz się dogadać ze sprzedawcą, że jeśli będą za małe bądź za duże to możesz wymienić towar, albo nawet w ciągu (chyba) 14 dni oddać go bez podania przyczyny. Od przymierzenia raczej nie dostaną statusu "używanych" więc spokojnie kup sobie rozmiar większe, a jeśli będą za duże (w co wątpię) to po prostu wymień lub oddaj ;)

Napisano

Albo zmierz długość stopy, dodaj 0,5cm i kup but takiej długości (chodzi oczywiście o długość wkładki).

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Miałem podobny dylemat co autor tego wątku. Osobiście postawiłem na pedały SPD-M520 i buty turystyczne firmy DMT model Escape. Cena tego obuwia w niektórych sklepach sięga 360 zł poprzez 220 zł. Na allegro udało mi się kupić je za jedyne 139 zł. Pierwsze odczucie jest bardzo pozytywne. Podeszwa wydaję się być bardzo sztywna, dużo sztywniejsza niż w butach Accent. Buty sprawiają solidne wrażenie. Mam zastrzeżenie do tego, że nie są one zbyt mocno wentylowane. Zobaczę jak będą sprawowały się w lecie. Kupiłem je w rozmiarze 42 i wydają się być odrobinę za duże. Ogólnie dobrze opinają stopę, ale z przodu mam około 1 cm wolnej przestrzeni i palce mają trochę luzu. Być może ktoś bardziej doświadczony wypowie się w tej kwestii? Może to żaden problem?

• 3 tygodnie później...
Napisano

Witam

Temat można już zamknąć,chyba,że moderator ma życzenie zostawić go dla potomnych ;)

Moja historia zakończyła się zakupem butów Shimano m086 oraz pedałów pd m540.Mam nadzieję,że od jutra, lub piątku pierwsze próby z zestawem. :)

Napisano

No to powodzenia :)

A dzięki Fludi,dzięki :icon_confused:

Zapewne niebawem odezwę się, w temacie o upadkach na SPD :thanks:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...