Skocz do zawartości

[książki] co czytacie???

karolaq

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Ja ogólnie czytam fantasy. Do tego jeszcze jakieś ciekawe ksiązki.

Ostatnio przeczytałem (już 2 raz) Władcę Pierścieni. Serię książek Naomi Novak "Temeraire" < POLECAM :)

Teraz zabieram się do "Wilczy Brat" Michelle Paver :)

• 3 tygodnie później...
Napisano

Tak na forum nierowerowym wracając do rowerów ;)

Z książek o kolarstwie co jeszcze polecacie?? Już mam za sobą "Biblię" i zamierzam przeczytać "maraton z blatu" są jeszcze jakieś ciekawe książki dla maratończyków??;]

• Mod Team
Napisano

Oczywiście, że są:

1. J. Ulrich, H. Bossdorf, Wszystko albo nic
  2. A. Lance, J. Sally, Liczy się każda sekunda
  3. A. Lance, J. Sally, Mój powrót do życia: Nie tylko o kolarstwie
  4. K. Nowak, Rowerem i pieszo przez czarny ląd

Świetna literatura, podałem książki, które sam przerabiałem już ;)

Napisano

Wielkie dzięki;]

Rozumiem że książki te odnoszą się do kolarstwa górskiego i maratonów?;)

Bo 2pierwszych autorów to kolarze szosowi;]

Wielkie dzięki;]

Rozumiem że książki te odnoszą się do kolarstwa górskiego i maratonów?:)

Bo 2pierwszych autorów to kolarze szosowi;]

• 3 tygodnie później...
  • Mod Team
Napisano

A u mnie dla odmiany zagościły :

- Navstar gps od teorii do praktyki

- systemy satelitrane gps galileo i inne

- system nawigacyjny galileo

- Astronawigacja

- Gps w praktyce geodezyjnej

- II konferencja GIS i GPS w praktyce

- GPS poradnik uzytkownika

- problematyka opracowania obserwacji satelitarnych gps w precyzyjnych sieciach lokalnych

- gps, globalny system pozycyjny

- nawigacja dla żeglarzy

- gps i inne systemy nawigacyjne

- etc...

i od cezowych czy rubidowych zegarów, maserów wodorowych i tym podobnych mózg mi już paruje ;)

Napisano

orwell, wiwat aspidistra, facet był genialny, w sumie jest dalej, pisał kiedyś coś, co jest do dziś aktualne, bez patrzenia na opcje polityczne, moc.

Napisano

Haruki Murakami "O czym mówię, kiedy myślę o bieganiu" I gdyby nie fakt że ową pozycję dostałam od kolegi który czasami lubi porozmawiać o treści książek..to już dawno bym ją odstawiła na jakąś wysoką półkę. Jest to pamiętnik, nudny pamiętnik.

• Mod Team
Napisano

Haruki Murakami "O czym mówię, kiedy myślę o bieganiu" I gdyby nie fakt że ową pozycję dostałam od kolegi który czasami lubi porozmawiać o treści książek..to już dawno bym ją odstawiła na jakąś wysoką półkę. Jest to pamiętnik, nudny pamiętnik.

Bo Murakami to przede wszystkim : "Kronika Ptaka Nakręcacza", " Koniec Świata i Hard-Boiled Wonderland", "Norwegian Wood" , "Tańcz,Tańcz,Tańcz". Wspomniany pamiętnik nie jest jego najlepszym dokonaniem.

Napisano

Na 120 stronie zaczyna się rozkręcać.

Nie wiem Rafale czy znajdę w sobie tyle zacięcia żeby po jeszcze jakąś pozycję Murakamiego sięgnąć, czas pokaże =)

• Mod Team
Napisano

Pamiętnik jest na razie ostatnią książką Murakamiego jaką czytałem- a wydaje mi się ,że czytałem wszystkie wydane po polsku. Jeśli chodzi o Jego prozę,to zaczęłaś od niewłaściwej.

Jeśli miałbym zaczynać przygodę z Murakamim, to chyba najpierw sięgnąłbym po "Kafkę nad Morzem", "Sputnik Sweethart" , później " Norwegian Wood" albo "Koniec Świata... " i Kronikę Ptaka Nakręcacza".

Ja zacząłem od " Koniec Świata.... " który mnie pochłonął bez reszty.

Dla mnie Murakami to taki japoński Carrol - wymyślacz zdarzeń nierealnych w realnym świecie.

Napisano

"Pachnidło" Patrick Sueskind

świetna książka. oddziałująca na zmysły. warta przeczytania. i film na jej podstawie warty obejrzenia.

Napisano

Dziękuję Rafale za krótkie oprowadzenie ;)

Książki "Pachnidło" nie miałam w dłoniach. Film, ostatnimi czasy jest puszczany tak często że praktycznie nie ma możliwości go nie obejrzeć, fakt warto. Nie wiem dlaczego ale albo oglądam albo czytam. Karolino to tak jak z "Samotnością.." książka wciągająca a film....no cóż.

Jest kilka książek które mnie pokonały. Ostatnią jaką pamiętam napisał Clifford Chase "Oskarżony pluszowy M." Zabierałam ją do pociągu, tramwaju, nad Wartę i wszędzie tam, gdzie czytam książki. Udało mi się przeczytać 35stron na 256. Na całe szczęście takie książki mogę policzyć na palcach jednej dłoni.

Napisano

A ja czytam sobie: "Doprowadzony do szału" - Jeremy Clarkson, oraz "Wielcy zboczeńcy" - Elwira Watała

Napisano

Książki "Pachnidło" nie miałam w dłoniach. Film, ostatnimi czasy jest puszczany tak często że praktycznie nie ma możliwości go nie obejrzeć, fakt warto. Nie wiem dlaczego ale albo oglądam albo czytam. Karolino to tak jak z "Samotnością.." książka wciągająca a film....no cóż.

Jolu, z "Samotnością w sieci" się zgodzę. Nie przebrnęłam nawet 30 minut filmu... A dla kogoś, kto nie czytał książki to w ogóle byłoby bardzo ciężkie do zrozumienia - łagodnie mówiąc.

Za to "Gwiezdny pył" Neila Gaimana co prawda fajnie się czytało, ale film na podstawie tej książki bardziej mi się podobał.

Napisano

Bóg śpi - polecam tym co myślą, że mają problemy w życiu.

Na zmianę z Czarną Kompanią Cooka. Faktycznie jest to inne fantasy i w dodatku mocno dobre.

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...