Skocz do zawartości

[Rower] Giant XTC 2010 by Sorc

Sorcerer

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tylko pamietajcie ze mam dosc krotki tulow, 88-89cm noga do jajek przy 175cm to jest duzo jak czytam ze niektorzy wzrostem 185 potrafia miec takie 'krotkie' nogi :)

Porownujac 18" sainta do XTC to jest on 1cm wyzszy i jakis 1cm krotszy od sainta.

Zreszta obecnie latam na Cro-Mo z chyba identyczna geo jesli chodzi o dlugosc i jest naprawde w sam raz. I to chyba przy krotszym mostku bo sztywniak ze zintegrowanym mostkiem.

Napisano

Ja mam 185 i 87cm, na pewno dobrze zmierzyłeś (w linku, który wcześniej podałem jest instrukcja co i jak mierzyć) ? :)

Tzn No Saint jest krótszy i wyższy, tak? Można w sumie policzyć efektywną długość rury w Angelu z kątów trójkąta...

Napisano

Tak, zle napisalem wyzej.

Co do nogi - tak, 88-89 mierzone przy rozstawie nog 20cm az do ucisku jajek :)

Angel +1wys -1dl

Angel 18" ma efektywne 570mm z tego co znalazlem na niemieckiej stronie. I kazdy rozmiar jest +/1 20mm

Napisano

tak, realne

16" - 550mm

18" - 570mm

20" - 590 itd.

Przy 18" Center-Center 558mm - chociaz tutaj nie bardzo wierze ze 570mm realnie i podejrzewam ze te dane ktore mam sa nieaktualne, bo stronka ktora przegladalem wracala w przeszlosc do 2005-2006.

Napisano

A tak apropo, zamawial ktos XTC z chin przez ebay? Wychodzi ~900zl za rocznik 2008 a kurs dolara jeszcze spadnie.

Tak patrzac na extremebike.pl to mam wrazenie ze sciagaja ramy wlasnie od chinoli i dowalaja marze 400zl albo lepiej na ramie.

A propo mierzenia to zrobilem to juz dawno temu i faktycznie wychodzi mi ~59cm horyzontalnie + mostek 9-11cm

I fakt faktem majac dobre porownanie do mongoose meteore elite, zarowno M (58.4cm) jak i L (61cm) z mostkiem 9cm bylo dobre chociaz chociaz L juz mniej.

Geo Mongoose Meteore

Wiec tutaj jest totalna zagwozdka bo wyjezdzilem juz troche to jednak ciezko siebie okreslic :)

Jutro jeszcze podjade do gianta przymierzyc sie. A tak naprawde kiedys popelnie harakiri z powodu mnogosci wyboru :)

Napisano

A tak jeszcze szperam w poszukiwaniu ramy treka 8000 2008 (indygo/white) i ni cholera nie moge znalezc, ewentualnie juz 2009 i modele 8500 takze wchodzilyby w rachube.

Chociaz 1 mnie nurtuje, to jest juz genesis albo G2 tak? Wtedy odpada :/

Napisano

Genesis to nazwa geometrii Gary'ego Fishera (http://www.sportygorskie.pl/news/bike/sprzet/gary-fisher-hi-fi-r-ewolucja-czyli-tajniki). Ale rzeczywiście efektywna długość górnej rury jest w Trekach niewiele mniejsza od tej z ram z Genesis. Nie znam innych równie "wyciągniętych" ram , jeśli masz długi tułów (jak np. ja) będzie Ci pasować, ale to właściwie przeciwieństwo Sainta. Poza innym geo te ramy ważą też trochę inaczej - lekko powyżej 1700g dla 19,5 '' (625mm górna rura!), no i, jak nie trudno się domyślić, są też sztywne i wytrzymałe. Przed zakupem Centuriona Trek 8500 to był mój "first choice", ale wyszło jak wyszło :)

W lecie te ramy chodziły nawet po ok. 800zł.

Używane, oczywiście, ale akurat te wystawiane dziwnym trafem były w niemal idealnym stanie.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Apetyt rosnie w miare jedzenia ... no i coraz bardziej zastanawawiam sie nad kregoslupem projektu ;p

Na pewno pare rzeczy nie przychodzi mi na mysl, a nie chcialbym przegapic ciekawej ramy.

~1500zl

XTC

Scale 40 - krotki / ciezki

Mongoose meteore - tylko inne malowanie niz ten cholerny pomarancz

Bergwerk mercury /+ SL - eh ta cena i dostepnosc

Spec S-works - Czym sie rozni spec z alu M4 od M5?

Bianchi - tylko co i gdzie szukac?

Trek 8000/8500 - dosc ciezki

Lapierre - model?

~2500-3000zl

XTC Carbon - ~1250g

Scale 10 - najlzejszy

No saint Maxari - najlzejszy i 5 lat gwarancji

Cube Elite HPC - ~1.250g

Trek 9.9 SSL -

Ghost HTX -

Kiera - Bede chyba faktycznie szukal BBB Fibertop, 105g ~120zl to jest naprawde rewelka. Chyba ze znajde cos 600mm i 110-115g taniej bo i tak bede skracac.

Napisano
Spec S-works - Czym sie rozni spec z alu M4 od M5?

Zapewne użytym stopem.

No saint Maxari - najlzejszy i 5 lat gwarancji

Tego użytkownicy niezbyt chwalą.

Trek 8000/8500 - dosc ciezki

Dość ciężki z powodu malowania, ale potwornie sztywny. +1 także za wygląd :confused:

Napisano

Kurcze zakochalem sie w niebieskim lapierre pro race 300 z 2009 i innych wersjach kolorystycznych. Tylko ze to prawie nie do dostania...

Wujek google i ebay praktycznie nic nie daja.

Ramka

Napisano

Na allegro pojawil sie takze XTC z twomark'a w przyzwoitej cenie tylko ten kolor bedzie sie gryzl z bialym foxem. Juz nawet zdecydowalbym sie na XTC 2010 ale ten jasny grafit + bialy fox wymusilby kompletnie bialy kokpit.

XTC 2010 + bialy amor + czarne kola + czarny kokpit jakos sobie tego nie wyobrazam.

Napisano

Właśnie tylko ten tylny trójkąt... Mi się takie coś w ogóle nie podoba ;) Tylne widełki powyżej poziomy górnej rury :) Dla mnie psuję to wygląd roweru, ale o gustach...

Napisano

Dokładnie i spawy nie za fajne. Na allegro jest właśnie wystawiona ta rama Lapierre 300 za bodajże 1600 zł. Tylko jest jedno ale. Rozmiar tylko 20" i kolor niebieski ;)

Napisano

Taki ze scale 40 wazy jakies 1750g+ w rozmiarze M przy konkurencji kolo 1550g

I porownujac scale do XTC to jest krotszy o bodajze 1-1.5cm'a

Update: pogladowe zdjecie XTC 0 z twomark'a + bialy fox... porazka

LINK!

Sorry za takie tło

Napisano

Dla mnie tez ma drugorzedne znaczenie, ale pospiechu jeszcze nie ma. Mysle ze po swietach bedzie jeszcze w czym wybierac ewentualnie potarguje sie w tym sklepie i dobiore sobie cos.

Ewentualnie zadzwonie do pewnego sklepu gdzie wiem ze maja dostep do lapierrow i lubia konkretne zamowienia vide Inzynieria Rowerowa, Lublin.

Link do sklepu

Btw roznice miedzy XTC , XTC team i XTC team embo to sa roznice tylko w malowaniu/konkretynch rozmiarach? Zglupiec juz mozna. Na pewno te ramy z 2008 maja pivoty, ale czy wszystkie? Rama z twomarka juz nie ma.

A co do wygladu trojkata w lapierre, przeciez giant w XTC Composite tez ma gorna czesc haka w ksztalcie łuku ;P A co do mocowania nad siodlowka, to w wersji "M" jest prawie nie widoczne.

PS. Chodzi mi po glowie ZTR Alpine 330g - cena jest zaskakujaco przyzwoita :) I byc moze wyrwalbym gdzies przynajmniej Hope II Pro na tył :) Byloby jakies 150g na komplecie kol, cena niewiele wieksza lub podobna do tego co mialem proponowane za Novateci/Revo/717 :D Ewentualnie beda tylko obrecze, ale juz teraz mozna wyrwac tylnego hope'a za ~500zl, jeszcze zebym znalazl sklep gdzie maja hope'a, revo i ZTR'y i byloby duzo taniej.

PS2. Najpierw zakladalem budzet do 3.5k, potem 6k i znowu naginam :P Jesli tak dalej pojdzie do dopiero w okolicy 10 maja skoncze projekt samego roweru, a gdzie kasa na ciuchy, dojazdy na wyscigi i remont yachtu ... ;/ Trzeba chyba sie pokusic o kredyt pracowniczy :P

Napisano

Dla mnie tez ma drugorzedne znaczenie, ale pospiechu jeszcze nie ma. Mysle ze po swietach bedzie jeszcze w czym wybierac ewentualnie potarguje sie

w tym sklepie i dobiore sobie cos.

Ewentualnie zadzwonie do pewnego sklepu gdzie wiem ze maja dostep do lapierrow i lubia konkretne zamowienia vide Inzynieria Rowerowa, Lublin.

Btw roznice miedzy XTC , XTC team i XTC team embo to sa roznice tylko w malowaniu/konkretynch rozmiarach? Zglupiec juz mozna. Na pewno te ramy z 2008 maja pivoty, ale czy wszystkie? Rama z twomarka juz nie ma.

A co do wygladu trojkata w lapierre, przeciez giant w XTC Composite tez ma gorna czesc haka w ksztalcie łuku ;P A co do mocowania nad siodlowka, to w wersji "M" jest prawie nie widoczne.

PS. Chodza mi po glowie ZTR Alpine 330g - cena jest zaskakujaco przyzwoita :D I byc moze wyrwalbym gdzies przynajmniej Hope II Pro na tył :thanks: Byloby jakies 150g na komplecie kol, cena niewiele wieksza lub podobna do tego co mialem proponowane za Novateci/Revo/717. Obecnie za okolo 160funtow mozna wyrwac tyl HopeIIpro/Comp/ZTR355 - tylko wlasnie te szprychy i mosiezne nyple... eh ;/

Napisano

Edit: Prawie na pewno wezme skladane kolka w NoTubes, cena rewalacja na ZTR Alpine.

ZTR Alpine 26" Disc Wheelset

- DT revo

- Alu nyple

- Front Wheel Stan's ZTR front QR hub

- Rear Wheel Stan's ZTR rear QR hub

435$ w podstawowej wersji kolorystycznej i 495$ czarne sprychy i nyple. Jestem ciekaw tylko jak ta tylnia piasta ZTR... o przod raczej bym sie nie martwil. Ewentualnie moze doplace do American Classic badz Hope II lub DT240 na tył.

642g Przod

732g Tył bez tasmy i wentyla.

1374g Komplet P+T

Tylko kurcze te koszty wysylki ze stanow o_O Chyba ich pogielo. Musze popytac dystrybutorow ZTR'a w EU i popytac czy nie sprowadza mi kolek i potem wysla za oplata bo wyszloby sporo taniej. Najtansza opcja wysylki EMS'em 110$, ups 170+

Napisano
Tylko kurcze te koszty wysylki ze stanow o_O Chyba ich pogielo. Musze popytac dystrybutorow ZTR'a w EU i popytac czy nie sprowadza mi kolek i potem wysla za oplata bo wyszloby sporo taniej. Najtansza opcja wysylki EMS'em 110$, ups 170+

Poszukaj firmy pośredniczące w sprzedaży produktów ze Stanów, na pewno wyjdzie taniej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...