Skocz do zawartości

[koła] Zmiana obeczy.

Ubotek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Postanowiłem zmienić moje obręcze z x2100 na EQ21.

Pytanie pojawia się takie, czy do obu tych obręczy potrzebna jest taka sama długość szprych?

Ja niestety na rysunkach się nie znam i nie wiem na jakie dane patrzeć.

Nie wiecie, gdzie można gdzie można najtaniej kupić piasty Joy pod tarcze najtaniej.

Bo jeżeli okaże się, że szprychy są innej długości to sprzedam koła i złoże nowe.

Co myślicie o EQ21, i jaka tanie szprychy polecacie? DT Champion?

Obecnie orginalne koła z Krossa

Pozdrawiam :yes:

Napisano

nie kupuje tarcz, ale jezeli konieczna okaze sie wymiana szprych, to wole kupic kola disc nad v, zebym w przyszlosci mogl kiedys zalozyc. Teraz nie planuje. :yes:

Napisano

Witam

Postanowiłem zmienić moje obręcze z x2100 na EQ21.

Pytanie pojawia się takie, czy do obu tych obręczy potrzebna jest taka sama długość szprych?

Ja niestety na rysunkach się nie znam i nie wiem na jakie dane patrzeć.

poszukaj na stronach producentów wartości ERD dla każdej z tych obręczy i zapodaj tutaj to zobaczymy czy takie same szprychy. Ale jeśli ta X2100 jest jednościenna to raczej nie.

Napisano

ERD:

x2100 - 535,6mm

Niestety dla EQ nie znalazłem. :)

Jakby ktoś znał to proszę podać, bo tak stoję z rozważaniami. :P

Napisano

poszukaj na stronach producentów wartości ERD dla każdej z tych obręczy i zapodaj tutaj to zobaczymy czy takie same szprychy. Ale jeśli ta X2100 jest jednościenna to raczej nie.

Nie wiem czy o to chodzi, ale tez mam oryginalne krossowe kola i x2100 jest obrecza trzykomorowa, niekapslowana.

Equalizer 21:

http://bringabuzi.freeblog.hu/files/felni/sun_Equalizer21.jpg

Alexrims x2100:

http://velospec.com/i/db/alexrims/c/x2100/x2100-i-1.jpg

Napisano

Artro to znalazłem, ale nie o to chodziło.

Czyli suma sumarum, albo nowe koła albo bezsensowna wymiana szprych i obręczy :P

Pozdrawiam :)

Napisano

Artro to znalazłem, ale nie o to chodziło.

Czyli suma sumarum, albo nowe koła albo bezsensowna wymiana szprych i obręczy :woot:

Ech nawet nie da rady przejść na 4 krzyże na nowej obręczy bo po prostu ma większą średnicę...

tak to faktycznie wygląda. Jak nie chcesz zmieniać piast to możesz wziąć tanie szprychy CN Spoke. A jeśli chcesz zmieniać to zerknij na piasty Shimano z centerlockiem, są lżejsze niż te na IS.

Napisano

Witam.

mam pewien problem odnośnie obręczy. Planuje zakupić nowe

na tył ALEXRIMS SUPRA V

i na przód SUNRIMS MAMMOTH 26".

Proszę napisać czy może być.

lub jakieś propozycje

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...