Chattab Napisano 22 Listopada 2009 Napisano 22 Listopada 2009 Witam, Czy znana Wam jest jakaś publikacja (bądź w formie drukowanej, bądź elektronicznej), w której zostałyby zebrane wszystkie (a przynajmniej jak najwięcej) trasy i ścieżki rowerowe na Górnym Śląsku? O ile w okolicach samych Katowic sobie jeszcze radzę, o tyle dalsze rejony są już dla mnie "terra incognita". A chciałbym zacząć wypuszczać się dalej. Znalazłem przewodnik "Zielony Śląsk" Marka Święcha (wyd Pascal). Czy jest tego więcej? A może jakaś strona, na której mógłbym znaleźć wszystkie praktyczne informacje? Będę wdzięczny za podpowiedź.
Gromosmok Napisano 22 Listopada 2009 Napisano 22 Listopada 2009 WYKAZ TRAS ŚLĄSKIEJ SIECI TRAS ROWEROWYCH
Chattab Napisano 22 Listopada 2009 Autor Napisano 22 Listopada 2009 WYKAZ TRAS ŚLĄSKIEJ SIECI TRAS ROWEROWYCH Dzięki, tylko popraw linka (za dużo o jedno "http://"). Wszystkie te trasy funkcjonują czy pozostały w sferze planów? No i opisów brak...
bodziekk Napisano 22 Listopada 2009 Napisano 22 Listopada 2009 Ja raczej sceptycznie podchodzę do tego typu przewodników. Nie lepiej po prostu zerknąć na mapę i samemu poszukać czegoś ciekawego, wypuścić się w teren i poszukać fajnych ścieżek, nawet kosztem "zgubienia się"? Z okolic polecam przede wszystkim lasy od Doliny Trzech Stawów, przez las murckowski, aż po Lędziny, górę św. Doroty (Będzin - Grodziec), WPKiW w Chorzowie, lasy w Panewnikach, lasek w Milowicach (chociaż mały jest). Z Doliny Trzech Stawów masz też trasę rowerową aż do Pszczyny. Fajna jest też Kamionka w Mikołowie. No i oczywiście Jura Krakowsko-Częstochowska, z tym że z Katowic trzeba liczyć przynajmniej 25 km dojazdu przez miasto.
piotrekbe Napisano 23 Listopada 2009 Napisano 23 Listopada 2009 Podobnie jak Bodziekk. Zamiast przewodników, lepiej zainwestować w mapę, na początek GOPu ("Okręg Katowicki" wyd. Demart) i samemu pojeździć. Poza tym co Bodziekk wymienił to jeszcze ciekawe wycieczki: Chudów, Rogoźnik, Żabie Doły w Chorzowie, Dziećkowice, Promnice w Tychach, Mikołów wraz z okolicami. Jest gdzie jeździć.
beetlebum Napisano 5 Sierpnia 2010 Napisano 5 Sierpnia 2010 Co do przewodnika i tras rowerowych, to mam taka jedną publikację, "Rowerowa Odyseja", wydaną w 2001r. przez Agencję Rozwoju Lokalnego "Agrotur". Jest to część projektu "Rowerem po Śląsku", który obejmował założenie i oznakowanie tras rowerowych. Przewodnik ma w zestawie mapy i to jest jedyna rzecz z której właściwie korzystam, bo są one dosyć dokładne, choć już troszkę się zdezaktualizowały i mają parę błędów. Trasy rowerowe były znakowane, ale biorąc pod uwagę fakt,że trochę czasu już minęło, a nie mieszkamy w kraju ludzi idealnych, pewnie nie zajedzie się daleko. Ja w mojej wsi zauważyłem chyba jeden czy dwa znaki. Słyszałem że trasy, które zostały kiedyś przygotowane i to kompleksowo (parkingi, znaki itp.) zostały zdewastowane i okradzione . Ale, co do tej publikacji, o której wspomniałem, wycieczki w niej opisane były odpowiednie dla "niedzielnych rowerzystów" i osób starszych z dziećmi . Mają od 12 do 53 km długości, a na wstępie autor zaznacza, że po asfalcie jedziemy z prędkością ok.15km na godzinę. Słowem, są to trasy tematyczne, z duża ilością miejsc do zobaczenia, przeznaczone dla rekreacji i turystyki. Ja polecam obieranie sobie tras według siebie, tzn. wyznaczanie ich np. za pomocą Google Maps czy jechanie gdzie popadnie; zgodnie z własnym zapotrzebowaniem
ursusek Napisano 5 Sierpnia 2010 Napisano 5 Sierpnia 2010 Zgadzam się z przedmówcą ,ja osobiście również jadę byle gdzie i staram się poznawać nowe trasy.Giszowiec-Murcki-Kochłowice-Starganiec i okolice są pełne leśnych dróg i wszelakich ścieżek.Można spokojnie zrobić 100 km nie jadąc ani razu tą samą drogą.Mozna pojechać do Pszczyny i nawet dalej do Goczałkowic przykładowo,a nawet do samego Bielska Białej.GOP jest leśną krainą,inni mieszkańcy naszego kraju mogą jedynie pomarzyć .
beetlebum Napisano 5 Sierpnia 2010 Napisano 5 Sierpnia 2010 No tak, rzeczywiście, na południu województwa, macie stosunkowo blisko do Goczałkowic, Wisły, Czech i różnych takich, a ja chciałem zrobić sobie trasę szlakiem kościołów drewnianych niemal zahaczając o Gliwice, to już mi wyszło ponad 120km:). Fakt, tez mam u siebie w okolicy wiele atrakcji, ale to gównie lasy, trochę pagórków, nie ma za bardzo gdzie wyskoczyć, nie mówiąc już o górach. Zazdroszczę
Sonix Napisano 7 Sierpnia 2010 Napisano 7 Sierpnia 2010 Znalazłem w sieci jeszcze coś takiego http://theisig.republika.pl/
TomekKTM Napisano 16 Sierpnia 2010 Napisano 16 Sierpnia 2010 Ta stronka jest dość ciekawa http://www.bikemap.net/routes#gnd=1_2_3&cat=0&rat=0 po pierwsze jest już dużo tras a mozna dodać rownież swoje
beetlebum Napisano 16 Sierpnia 2010 Napisano 16 Sierpnia 2010 Dorwałem ostatnio w domu kilka map z trasami rowerowymi; były to publikacje jakichś lokalnych fundacji i samorządów. To tez jest jakiś sposób, pytanie czy zależy ci na pokonywaniu kilometrów czy robieniu niezbyt długich tras i zatrzymywaniu się co chwila żeby coś zobaczyć.
mnmnc Napisano 31 Sierpnia 2010 Napisano 31 Sierpnia 2010 Ostatnio moja małżonka w Katowicach w Informacji Turystycznej zdobyła mapę "Szlaki rowerowe GOPu i okolic" skala 1:50 000 na bazie map Compass. Mapa dwustronna, z opisem tras rowerowych, fajna i za darmo. Takie właśnie mapy jakiś czas temu rozdawał Hose.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.