Skocz do zawartości

[opony]Różnice miedzy IRC Mythos XC a modelem XC II? Zostalem oszukany?

Artro

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siema, niedawno (tydzien temu) zakupilem u sprzedawcy hoopkins1 komplet opon IRC Mythos XC II.

http://www.allegro.pl/item714117857_irc_mythos_xc_ii_przod_i_tyl_2_1_kevlar_komplet.html

Moj blad polegal na tym, ze po zalicytowaniu i wyslaniu pieniedzy pojechalem na tygodniowe wakacje do Norwegii, a paczke odebral moj brat, ktory jest debilem (nie sprawdzil czy paczka sie zgadza, a prosilem go o to) i wogole nie zna sie na rzeczy...

Dzis wieczorem wrocilem, otworzylem paczke, a tam upchane na chama dwie opony w pudelku po butach...

Mysle ok, paczka niezle zabezpieczona wiec przymkne na to oko, ale po sprawdzeniu okazalo sie, ze tylna opona to model XC a nie XC II... Przednia natomiast sie zgadza

Teraz mam pytanie, czym sie rozni model XC od XC II i czy mam to reklamowac?

Na aukcji w "O mnie" napisane jest, ze: "W przypadku zwrotu towaru jezeli towar nie podoba sie klientowi koszty przesyłki w obie strony pokrywa klient."

Z tym, ze mi to podchodzi pod punkt: "Towar niezgodny z opisem" i tak mam zamiar sprawe traktowac...

Jutro mam zamiar skontaktowac sie ze sprzedawca i wyjasnic sprawe, ale licze na to, ze pokryje koszty wysylki w obie strony (bo dlaczego ja mam placic za jego blad?) W przeciwnym razie, kieruje sprawe do Allegro i wystawiam negatywny komentarz.

Co mam powiedziec zeby zwrocil koszt wysylek? Jak mam z nim rozmawiac i jakich argumentow uzyc?

Prosze o jakies rady...

Model XC ma slabe opinie sami zobaczcie: http://www.rower.com/recenzje.php?op=prod&id=99

Cienkie sciany boczne, slaba przyczepnosc na zakretach i podatnosc na snake'i...

Pewnie w XC II to wyeliminowali... Co gorsza wszystko to tyczy sie opony tylniej!!! Czuje sie oszukany!!!

Napisano

Z tego co wiem to xc a xc2 różnią się delikatnie bieżnikiem, mam xc i rzeczywiście mają miękkie ścianki boczne raz złapałem kapcia z tyłu bo przywaliłem w krawężnik tyłem, byłem przyzwyczajony do rubeny a ona twarda jak skała była ;) a i słyszałem że xc2 jest niewiele twardsza od xc więc jak byś założył to uważaj na tył

Napisano

Zamawiałeś opony XC II. Sprzedawca powinień pokryć koszty, albo chociaż pół na pół. Skoro zbiera słabe opinie to raczej warto wymienić na tą o model wyższą.

Napisano

Jakieś potwierdzenie zakupu dostałeś np paragon.

Ja również zamawiałem od tego samego gościa pare dni temu, opony już zamontowałem i jeździłem. Sprawdzę później czy czasem i ja nie mam innych.

Napisano

Wlasnie nie dostalem paragonu!!! Skandal, teraz koles moze mi powiedziec, ze nie mam prawa do wymiany na inny towar poniewaz nie mam dowodu zakupu...

Musze sorawe jak najszybciej wyjasnic!

Napisano

Czyli ciebie tez oszukal... Proponuje zadzwonic i powolac sie na siebie na wzajem. Tobie tez wyslal opony w kartonowym pudle po butach bez paragonu?

Ja zadzwonie do tego pana za godzinke bo zaraz wychodze, i zglosze sprawe. Rowniez skorzystam z opcji "Spory transakcyjne"

Napisz do mnie na pw bo jesli sprawa dotyczy kilku osob to tym bardziej trzeba to zglosic :P

Warto tez skontaktowac sie z innymi kupujacymi na jego aukcjach by zapytac czy otrzymali wlasciwe opony

Napisano

Tak, duże kartonowe pudło, bez paragonu. W środku bez opakowania oryginalnego (te niebieskie kartoniki) i bez paragonu. Pisałem do niego o paragonie to odesłał mi taką wiadomość:

HM, paczka poszła wczoraj, zonawysyłała po południu i zapomniała o paragonach, bo ja wracam wieczorem zpracy .

Dowodem sprzedaży jest takze udziałw aukcji z data dostarczenia przesyłki, nie ma problemów.

Pozdr.

Olałem to bo sumie jakby nie było to tylko gumowe opony, co tam ma się niby popsuć, ale z tą podmianką modeli XC II na starszy model to mnie wnerwiło teraz.

Pisz tutaj, nie na PW niech ludzie czytają.

Napisano

Jesli masz mozlwiosc kontaktu osobistego z tym panem, to bylbym Ci dozgonnie wdzieczny jakbys mogl sprawe wyjasnic w swoim i moim imieniu :P

Moj numer kom: 698-479-130

Prosze tez adminow, zeby do wyjasnienia sprawy temat przykleic i ew. wpisac uzytkownika hoopkins1 do listy podejrzanych/nieuczciwych sprzedawcow...

Napisano

Wysłałem Ci pw, ale powtórze, skontaktujmy się z pozostałą dwójką z aukcji. Zaraz wyślę do nich maila, poczekamy co odpiszą i wtedy podejmiemy jakąś decyzję. Między czasie jak możesz to zadzwoń do gościa.

Napisano

Zadzwonilem, sprawa sie wyjasnila. Pan faktycznie przyznal sie do bledu, ze wyslal zle opony i ustalilismy, zebym ja i wszystkie osoby, ktorym sprzedal zle komplety wyslaly mu maila w tej sprawie, a nastepnie on porozmawia z importerem w sprawie pokrycia kosztow wysylki.

Pan byl uprzejmy i mysle ze nie bedzie problemu z wymiana :mellow:

Wszystko zapowiada sie dobrze, ale bede zdawal dalsze relacje ze sprawy :P

Dodam tylko, ze pan powiedzial iz warunkiem bezplatnej wymiany jest towar nie uzywany.

Towar trzeba wyslac paczka pocztowa priorytetowa koszt ok 9zl, tylko czekam na odpowiedz w sprawie :)

Czekam na odpowiedz sprzedawcy hoopkins1

Napisano

No to fajnie że facet nie sprawia problemu. Kupowałem kiedyś u niego osobiście i zawsze było ok. Tylko teraz co do tych opon, ja już mam jeżdżone cholera od piątku.

Przecież nie wyślę mu używki. Chyba zostaje mi pogodzić się z tyłem innym. :P

Napisano

ja też zamówiłem u tego kolesia te mythosy, ale wersje 1.95 i aż z przerażeniem przed chwilą poszedłem sprawdzić, czy model się zgadza, ale na szczęście u mnie jest wszystko w porządku :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...