mathewisko Napisano 7 Sierpnia 2009 Napisano 7 Sierpnia 2009 Witam, niedawno kupiłem kellys quartza z amortyzatorem rst Gila TnL i zawsze jak zjeżdżam z krawężnika to dziwnie strzela. Czym może być to spowodowane ?? Z góry dziękuję za pomoc!
Patryke Napisano 7 Sierpnia 2009 Napisano 7 Sierpnia 2009 A jak uginasz w miejscu też stuka tak w pewnym, cały czas w tym samym momencie? Brat ma ten sam problem, zaczęło się od zdjęcia takiej gumy ze sprężyny. Według mnie to ona jest winowajcą Przesmaruje się i zobaczy. P.s. A rozbierałeś go?
JarmiDH96 Napisano 18 Czerwca 2011 Napisano 18 Czerwca 2011 Witam .. Jestem tu nowy.. i mam spore doświadczenie z tymi amortyzatorami RST. To nie sprawa tej "gumy".. lecz problem tkwi w sprężynie.. Sprężyna ma za małą średnice, przez co, ugięty amortyzator do połowy strzela.. "strzelanie" spowodowane jest brakiem prowadnicy w goleni.. i sprężyna nie ugina się idealnie na dół < w Lini prostej> tylko wygina się w bok.. i powoduje ten "trzask" uderzając od wewnątrz w goleń . Z stąd ten dźwięk. Proste rozwiązanie : 1.Wykręć Preload 2. Utnij kawałek druta o średnicy 12mm. i długości 7-8cm 3. Przyklej pod drut kawałek gumy. aby nie powodowało trzaskania o koniec goleni. 4. Włóż ten drut w sprężynę 5. Skręć z powrotem amortyzator. I DZIAŁA :] Lub wymień sprężynę, która będzie miała większą średnice. Myślę ze pomogłem wszystkim posiadaczom "strzelającej" RST Gila
krzysztofsi81 Napisano 19 Czerwca 2011 Napisano 19 Czerwca 2011 Kilka razy serwisowalem taka gile i nie sadze by problem lezal w srednicy sprezyny. Jezeli jednak sie myle to najprosciej owinac sprezyne w srodkowej czesci kawalkiem starej dętki:)
Patryke Napisano 19 Czerwca 2011 Napisano 19 Czerwca 2011 Teoria z za małą średnicą sprężyny brzmi całkiem logicznie. Bratu właśnie strzela ten amor przy ugięciu do pewnego momentu - chyba też będę musiał to wypróbować, ale raczej tą opcją z dętką. Brzmi prościej
bartosz1996 Napisano 19 Czerwca 2011 Napisano 19 Czerwca 2011 Cześć. Sory że piszę to w tym temacie ale nie chcę zakładać nowego. Kupiłem parę dni temu nowy rower z właśnie tym amortyzatorem. Ważę 60kg i jest dla mnie o wiele za twardy. W instrukcji piesze że amor dociera się po 20h jazdy. Czy to prawda? Jeżeli tak to będzie dużo lepiej? Jak nie to chyba będę wymieniał sprężynę, tylko się na tym nie znam. Moglibyście podać jakieś linki np. na allegro do takich sprężyn i jeszcze powiedzieć jakie są oznaczenia twardości sprężyn. Z góry dziękuję.
moojmisiu Napisano 20 Czerwca 2011 Napisano 20 Czerwca 2011 Nie będzie lepiej. Pod moimi 90 kilogramami toto się uginało na jakieś 35-40mm i to po kilkudziesięciu godzinach jazdy. Opcją jest rozebranie, czyszczenie i smarowanie wnętrzności ewentualnie zmiana sprężyny.
bartosz1996 Napisano 20 Czerwca 2011 Napisano 20 Czerwca 2011 Zanim zmienię sprężynę najpierw sprubuję popsykać brunoxem, moze sie uda
Mod Team mrmorty Napisano 20 Czerwca 2011 Mod Team Napisano 20 Czerwca 2011 jakiś czas temu opisałem w moim temacie krok po kroku zalewanie Gili - działa. co do strzelania - po to jest tam ta opaska mniej więcej w połowie długości by ten cud techniki nie strzelał - Patryke dobrze prawi. Co do zmiękczania - sprężyna np z wiatrówki ale grubość zwoju np o jeden mm mniejsza. u mnie jest 3,9 a zamówiłem 2,8 mm. idealnie pasują sprężyny z wiatrówek - na allegro po ok 30 zł. dopasuj tylko średnicę i jeśli będziesz skracał to dobrze ją splanuj. przepraszam że trochę niepoprawnie, ale piszę z takiego małego cusia że ciężko.
bartosz1996 Napisano 27 Czerwca 2011 Napisano 27 Czerwca 2011 Brunox zalatwil sprawe: ) Teraz gila wybiera o niebo lepiej i czysci super. Polecam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.