Skocz do zawartości

[GPS] prośba do użytkowników garniaków

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Przy okazji wycieczek rowerowych postanowiłem zrobić "inwentaryzację" lokalnych szlaków. To znaczy zrobić ślady gps i udostępnić turystom.

W tym celu zakupiłem w miarę przyzwoitego gps loggera. Uznałem, że zakup nawet najprostszego "rowerowego" garmina czyli 305, to zbytnia rozrzutność.

W tym miejscu zwracam się z prośbą do posiadaczy garminów o pomoc. Mianowicie: zrzuciłem zapisane tracki i przekonwertowałem na format *.gpx.

Czy mógłby ktos sprawdzić czy moje pliki działają? Tzn. czy mozna je załadować do garmina i wg nich nawigować? Bo nie chcę wypuścić w obieg trefnych plików, a wśród znajomych nikt garmina ani innej rowerowej nawigacji nie posiada.

W załączeniu przykładowy szlak (lokalizacja Bory Tucholskie)

Napisano

wiem, sprawdziłem w earth. tam działa, ale np. bikebrother wyrzuca mi błąd pliku gpx.

Dlatego nie chcę weryfikacji narzędziami online, tylko na sprzęcie, na którym te tracki będą używane.

Właściwie to formatów plików jest wiele i dlatego chciałem znaleźć tutaj kogoś, kto używa garmina i znajdzie chwilę, żeby mi pomóc.

Napisano

Więc tak. Ja użytkuję Garmina Vistę HCx. Zrzucam co jakiś czas ślady w formacie .gpx (taki jest domyślnie). Do komunikowania GPS z PC używam MapSource'a i co do Twojego śladu to nie wchodzi, wywala błąd: "Nie można zaimportować, bla, bla, niewłaściwy rodzaj pliku". Co ciekawe moje ślady wchodzą bez problemu.

PS. Używam opcji w GPS "zapisuj ślady na karcie" i w ten sposób mam dwie drogi uzyskania śladu: albo poprzez program, albo bezpośrednio z karty, jeśli jest podpięty jako urządzenie magazynujące. Niestety do wgrywania śladów mogę tylko używać programu, który tworzy na karcie jeden plik z mapami, śladami, itp. (.img)

Napisano

Potwierdzam, MapSource nie otwiera pliku, wyskakuje błąd. Do mojego etrex'a mogę wgrywać ślady tylko przy pomocy Mapsource. Co ciekawe moje pliki .gpx otwiera bez problemu, ale dla tych np z bikemap.net wyskakuje błąd.

Napisano

O cholera. Podejrzewałem, że coś nie tak z moimi gpx'ami. Podczas ładowania do bikebrother też jest błąd. A program, którym zrucam slady z loggera umożliwia export jeszcze do kml (google earth); mht; html; nmea; csv. 

Czy do tego, aby garmin nawigował wg wgranego śladu koniecznie jest potrzebny format pliku gpx? Mam jeszcze jakiś tam konverter różnych formatów GPS (gps babel). On obsługuje masę formatów. Ponizej przytaczam tylko te, które są w nim opisane jako Garmin...cośtam:

Garmin 301 Custom position and heartrate (garmin301)

Garmin Logbook XML (glogbook)

Garmin MapSource - gdb (gdb)

Garmin MapSource - mps (mapsource)

Garmin MapSource - txt (tab delimited) (garmin_txt)

Garmin PCX5 (pcx)

Garmin POI database (garmin_poi)

Garmin Points of Interest (.gpi) (garmin_gpi)

Garmin serial/USB protocol (garmin)

Garmin Training Centerxml (gtrnctr)

PS. dziękuję za zainteresowanie i poświęcenie mi swojego czasu.

PS2. Może polecicie mi jakies forum, gdzie mogę znaleźć znawców teg tematu.

Napisano

Jak pisałem wcześniej MapSource dla serii eTrex (dla innych pewnie też) tworzy w urządzeniu jeden zbiorczy plik .img i tam jest wszystko. Aby natomiast zaimportować ślady do MapSource'a mogą być w następujących formatach:

Pliki bazy danych GPS Garmin (.gdb),

Pliki MPS (.mps),

Format GPS eXchange (.gpx),

Pliki LOC (.loc).

Więc pozostaje chyba tylko .gdb

Forum o Garminach? Garniak. :icon_mrgreen: Bardzo ciekawe rzeczy można znaleźć jeszcze tutaj.

Pardon, miało być ogólne forum o GPS, a wyszło mi o Garminach, no ale tam chłopaki (i dziewczęta pewnie też) znają się na rzeczy.

Napisano

Po konwersjach:

1. programem dołączonym do loggera wyeksportowałem do nmea (bo gpx wyeksportowany poprzednio przez ten program Wam nie działał)

2. programem gpsbabel przekonwertowałem (na domyslnych ustawieniach) z nmea do gpx

No i ten plik jest juz czytany przez bikbrother. Pełen nadziei proszę Was ponownie o sprawdzenie

Plik w załączeniu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...