micferrari Napisano 25 Lipca 2009 Napisano 25 Lipca 2009 Witam Mój kolega chce kupić któryś z tych rowerów Merida Matts TFS 700 -D lub Kellys imanige i kazał mi sie zapytać który jest lepszy przy czym mówię że merida jest z amortyzatorem rock shox tora sl coli i korbami shimano deore hollowtech II pozdrawiam
Rulez Napisano 25 Lipca 2009 Napisano 25 Lipca 2009 Co wybierze będzie dobrze, Kellys wcale nie jest gorszy.
micferrari Napisano 25 Lipca 2009 Autor Napisano 25 Lipca 2009 ja sam mam taką meridę ale on coś mówił że w kellysie amortyzator jest lepszy i dla tego się waha no i powiedział mi żebym wrzucił to na forum i żebyście podali jakieś argumenty przemawiające za danym rowerem
Adik Napisano 25 Lipca 2009 Napisano 25 Lipca 2009 Ja bym wziął Kellysa. Poprawiona jakość ramy, w stosunku do poprzednich roczników + niezbyt ciężki amortyzator + niska waga. Koła w nim są badziewiaste, ale można je zastąpić lepszymi i lżejszymi. Do plusów Kellysa dodam IMHO także siodło i znany model opon. Merida ma zauważanie lepsze: obręcze i hamulce. Pomimo to sprawia wrażenie klockowatej tzn ciut cięższej ramy, ale to subiektywne stwierdzenie. Porównianie jest mimo wszystko dwóch trochę odmiennych rowerów. Pytanie nr1 - ile kosztuje Kellys {za ile go może mieć}? Pytanie nr2 - czy płaci za Meridę tyle ile katalogowo?
micferrari Napisano 25 Lipca 2009 Autor Napisano 25 Lipca 2009 merida 2700 zł kellys 2300zł jest wyprzedaż
exist Napisano 26 Lipca 2009 Napisano 26 Lipca 2009 Chyba Kellys, ze wzgledu na amortyzator, wage i rame.
spootnick Napisano 26 Lipca 2009 Napisano 26 Lipca 2009 Ja też bym brał Kelly's zwłaszcza w niższej cenie.
micferrari Napisano 26 Lipca 2009 Autor Napisano 26 Lipca 2009 a jeśli by porównać same amortyzatory rock shox tora 80 sl coil i rst first air orc
cuore147sportivo Napisano 26 Lipca 2009 Napisano 26 Lipca 2009 jako uzytkownik Kellysa polecałbym tobie właśnie tego Imagine .. jednak Merida też jest dobrze wyposażona..po pierwsze musi sie dobrze siedzieć na rowerze i oczywiście kolorystyka ramy podobać bo przecież wcześniej , czy później wymienisz większość części a rama pozostanie . . . jednak zalecałbym zainteresowanie się Kellysem z tego powodu , że posiada piwoty i oczywiście v-ki . . .Merida ich nie ma i w razie zerwania przewodów hamulcowych w dzikim terenie z dala od osad ludzkich , prawdopodobieństwo samodzielnego naprawienia hamulców jest bardzo niskie . . poza tym wybierając Imagine'a będziesz miał możliwość ewentualnego wymienienia hamulców na tarczówki ..
Robert Napisano 26 Lipca 2009 Napisano 26 Lipca 2009 Cuore147######vo, rozbroiłeś mnie widziałeś kiedyś zerwany przewód hydrauliczny w czasie jazdy? Prawdopodobieństwo samodzielnej naprawy w warunkach polowych jest tak samo niskie jak prawdopodobieństwo zerwania przewodu. Co do RST-ka najpewniej wypadnie lepiej od Tory. Kellys ma tylko i wyłącznie gorsze hamulce, co przy odrobinie chęci można zniwelować dużo niższą ceną. Ewentualnie przeznaczyć kwotę na inne poprawki.
cuore147sportivo Napisano 26 Lipca 2009 Napisano 26 Lipca 2009 Robert , , chodziło mi o ewentualne większe problemy z hamulcami w trochę bardziej agresywnym terenie niż zwykłe polne dróżki . . v-ki można szybciej naprawić niż tarcze (sam takie posiadam ).
Robert Napisano 26 Lipca 2009 Napisano 26 Lipca 2009 Tak, ale zauważ że tarcze nie wymagają obsługi. Jeżdżę na tarczach w dość agresywnym terenie (enduraczka przez chaszcze i inne tego typu atrakcje) i i nic się nie dzieje, z innej beczki DH i FR to pełna ekstrema im też nie udaje się zerwać przewodów. V-ki nie mają żadnej przewagi nad tarczami, chyba że cenę ale mam na myśli działanie a nie inne czynniki.
Adik Napisano 26 Lipca 2009 Napisano 26 Lipca 2009 Czas na prosty wniosek. Chce sobie rower trochę pokatować na zjazdach, ewentualnie po błotnym lesie i ogólnie trudne warunki - Merida Woli szybciej wjeżdzać pod górkę, mniej się męczyć podczas jazdy i mieć większy komfort podróży - Kellys Pozatym Jeśli ma te 3 000zł to ja bym tak zrobił - kupił Imagine, sprzedał koła z niego i wsadził np Crossridy/ Fulcrumy/ inny lekki i składany zestaw, z obręczami pod v brake. Miałby przy okazji od razu koła pod tarcze, gdyż piasty by takie były, a jeździłby znacznie szybciej i wygodniej niż na standardowych kołach. Co do napraw hydraulicznych, to Robert ma rację.
micferrari Napisano 26 Lipca 2009 Autor Napisano 26 Lipca 2009 rower będzie używany do jazdy po górach i po lesie i w maratonach także będzie dość dobre eksploatowany
Rulez Napisano 26 Lipca 2009 Napisano 26 Lipca 2009 Kellys powinien lepiej się sprawdzić, lżejszy amor, bardziej ergonomiczne manetki, lepsza korba .
Adik Napisano 26 Lipca 2009 Napisano 26 Lipca 2009 Jaka lepsza korba?? M542 jest w obu rowerach, także w Kellysie jest lepsza bo... biała? Slx faktycznie ciut bardziej ergonomiczne, ale to tylko różnica 1 grupy w osprzęcie.
Robert Napisano 26 Lipca 2009 Napisano 26 Lipca 2009 Korby różnią się kolorem. Do tego co napisałeś Kellys będzie lepszy, zwłaszcza że przyoszczędzi się wtedy pare stówek w porównaniu do Meridy, co daje dalsze możliwości.
micferrari Napisano 26 Lipca 2009 Autor Napisano 26 Lipca 2009 merida ma korby deore a nie jak jest w katalogu napisane m 545 chyba i amor rock shox tora 80 sl coil
Rulez Napisano 26 Lipca 2009 Napisano 26 Lipca 2009 Korba w Kellysie jak już napisałem wcześniej jest lepsza, jak ktoś (Adik, Robert) nie czyta postów, to jego sprawa, w pierwszym poście było jasno napisane : przy czym mówię że merida jest z amortyzatorem rock shox tora sl coli i korbami shimano deore hollowtech II
Robert Napisano 26 Lipca 2009 Napisano 26 Lipca 2009 W takim razie sorry, skierowałem się tylko specyfikacją techniczną ze stron. W zaistniałej tylko więcej na plus dla Kellysa.
micferrari Napisano 26 Lipca 2009 Autor Napisano 26 Lipca 2009 tota korba która jest w meridzie korba w meridzie jest gorsza od tej w kellysie korbie z poza grupy shimano ????
kubuka Napisano 26 Lipca 2009 Napisano 26 Lipca 2009 A bierzesz pod uwagę Gianta XTC?? Moim zadaniem niczym nie odbiega od Meridy i Kellys'a. I tak na marginesie się zapytam co sądzicie o Meridzie TFS XC 300-V?? http://www.rowerymerida.com.pl/rowery.php?...r=76&id=502
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.