Skocz do zawartości

[piasta] Z szybkozamykacza na śrubę - jak wymienić

skeletor

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Muszę wymienić mocowanie koła na śrubę. Obecnie zamontowany mam szybkozamykacz. I tu moje pytanie. Czy wystarczy wyjąć szybkozamykacz i te "łebki" (nie wiem jak to się nazywa te końcówki co dotykają haków i się nie kręcą) i włożyć oś na śrubę? :wub: Czy w ogóle możliwa jest taka wymiana?

Napisano
Nie jest to możliwe bez wymiany osi.Oś drążona pod szybkozamykacz jest krótsz i nie posiada gwintu na śrube .pozdr

Nooo to zależy jaka piasta, bo jeśli jest to Shimano albo coś innego na konusach i kulkach to nie ma najmniejszego problemu z kupieniem dłuższej pełnej osi i wymianą.

Napisano

Czyli co mam kupić w takim razie?

Czyli tak jak pisałem w pierwszym poście ?:

wyjąć szybkozamykacz i te "łebki" (nie wiem jak to się nazywa te końcówki co dotykają haków i się nie kręcą) i włożyć oś na śrubę

bo nie rozumiem tego:

sztywnyjakszosowka

Nie jest to możliwe bez wymiany osi.Oś drążona pod szybkozamykacz jest krótsz i nie posiada gwintu na śrube .pozdr

Napisano

Kupiłem tanio fajne używki pod do ostrzaka, tylko tam jest mocowanie na szybkozamykacz. Nie rozumiem o co chodzi ci z :"jaką masz piastę" chodzi o firmę czy co?

Napisano

Chodzi o łożyskowanie piasty - jak jest ono realizowane. Ale może też być marka piasty, jej model, zdjęcie cokolwiek - na tej podstawie można stwierdzić jak realizowane jest łożyskowanie Twojej piasty, a tym samym co powinieneś nabyć aby przejść z systemu szybkozamykanego na inne. Jednak nie wiem jak w ostrym sprawdzi się mocowanie imbusami montowanymi w miejsce szybkozamykacza.

Ogólnie pewnie lepiej by Ci odpowiedzieli na subforum o ostrym kole, bo nie wszyscy zaglądają wszędzie i odwrotnie :)

Napisano

Witam... Jak zalozyc widelki lub amora na piaste NS Coaster ?? Jeden koles mowi ze potrzebna jakas os czy cos w tym stylu. Prosze o pomoc i ile mnie to moze wyniesc ?

Napisano

No to jak standardowe kuleczki na konusikach to trza iść do rowerowego (dowolnego, nawet takiego od ukrain) i poprosić o oś do piasty tylnej. Problem może być z gwintem, ale przeważającym standardem jest M10x1. Potem trza wrócić, rozkręcić piastę i złożyć na nowej osi.

Napisano

Niekoniecznie, dlatego pisałem, że to zależy od piasty. Ale z reguły konusy itp. są w komplecie z osią.

Piotrak weź nie zaśmiecaj cudzego tematu postami kompletnie z nim nie związanymi.

Napisano

Pozwolicie, że się podepnę :P

Moje pytanie jest właśnie związane z piastami na śrubę i szybkozamykacz. Otóż czy jest możliwość, żeby do ramy, w której obecnie są zamontowane koła z piastami na śrubę, zamontować koła z piastami na szybkozamykacz?

Napisano

ja na przykład jutro idę do wymienionego w jednym z postów wyżej sklepu Kalita i kupie czerwoniutkie zaciski na imbus do moich kółek szosowych w których mam szybkozamykacze.Zysk będzie potrójny: waga spadnie chyba ponad połowę,kolor będzie pasował do reszty akcentów w rowerze i najważniejsze złodziej nie podskoczy do roweru i w pięć sekund nie skubnie koła:).Moje koła to WH-R550 a zamykacze to Dartmoor do MTB.Czy pasują zgodnie z przepowiedniami sklepowego zdam relację jutro.Może to jakoś pomoże pytającemu.

Napisano

Zaciski założone,nie było żadnego problemu-na nowych było dużo gwintu,a jak wygląda:),Polecam wystarczy założyć taki zacisk i zaraz jest się spokojniejszym że ci nikt koła nie ukradnie pod sklepem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...