skeletor Napisano 19 Lipca 2009 Napisano 19 Lipca 2009 Witam. Muszę wymienić mocowanie koła na śrubę. Obecnie zamontowany mam szybkozamykacz. I tu moje pytanie. Czy wystarczy wyjąć szybkozamykacz i te "łebki" (nie wiem jak to się nazywa te końcówki co dotykają haków i się nie kręcą) i włożyć oś na śrubę? Czy w ogóle możliwa jest taka wymiana?
sztywnyjakszosowka Napisano 19 Lipca 2009 Napisano 19 Lipca 2009 Nie jest to możliwe bez wymiany osi.Oś drążona pod szybkozamykacz jest krótsz i nie posiada gwintu na śrube .pozdr
cyklista Napisano 19 Lipca 2009 Napisano 19 Lipca 2009 Zawsze można kupić zaciski skręcane przy pomocy śruby pasujące do osi drążonej: http://allegro.pl/item691494506_zaciski_pi..._przod_kpl.html
Miecho87 Napisano 19 Lipca 2009 Napisano 19 Lipca 2009 Nie jest to możliwe bez wymiany osi.Oś drążona pod szybkozamykacz jest krótsz i nie posiada gwintu na śrube .pozdr Nooo to zależy jaka piasta, bo jeśli jest to Shimano albo coś innego na konusach i kulkach to nie ma najmniejszego problemu z kupieniem dłuższej pełnej osi i wymianą.
skeletor Napisano 19 Lipca 2009 Autor Napisano 19 Lipca 2009 Czyli co mam kupić w takim razie? Czyli tak jak pisałem w pierwszym poście ?: wyjąć szybkozamykacz i te "łebki" (nie wiem jak to się nazywa te końcówki co dotykają haków i się nie kręcą) i włożyć oś na śrubę bo nie rozumiem tego: sztywnyjakszosowkaNie jest to możliwe bez wymiany osi.Oś drążona pod szybkozamykacz jest krótsz i nie posiada gwintu na śrube .pozdr
Miecho87 Napisano 19 Lipca 2009 Napisano 19 Lipca 2009 Jaką masz piastę? Decyduje to o tym co miałbyś kupić. Ale też jaki jest powód tej wymiany?
skeletor Napisano 19 Lipca 2009 Autor Napisano 19 Lipca 2009 Kupiłem tanio fajne używki pod do ostrzaka, tylko tam jest mocowanie na szybkozamykacz. Nie rozumiem o co chodzi ci z :"jaką masz piastę" chodzi o firmę czy co?
Miecho87 Napisano 19 Lipca 2009 Napisano 19 Lipca 2009 Chodzi o łożyskowanie piasty - jak jest ono realizowane. Ale może też być marka piasty, jej model, zdjęcie cokolwiek - na tej podstawie można stwierdzić jak realizowane jest łożyskowanie Twojej piasty, a tym samym co powinieneś nabyć aby przejść z systemu szybkozamykanego na inne. Jednak nie wiem jak w ostrym sprawdzi się mocowanie imbusami montowanymi w miejsce szybkozamykacza. Ogólnie pewnie lepiej by Ci odpowiedzieli na subforum o ostrym kole, bo nie wszyscy zaglądają wszędzie i odwrotnie
Piotrak Napisano 19 Lipca 2009 Napisano 19 Lipca 2009 Witam... Jak zalozyc widelki lub amora na piaste NS Coaster ?? Jeden koles mowi ze potrzebna jakas os czy cos w tym stylu. Prosze o pomoc i ile mnie to moze wyniesc ?
Miecho87 Napisano 19 Lipca 2009 Napisano 19 Lipca 2009 No to jak standardowe kuleczki na konusikach to trza iść do rowerowego (dowolnego, nawet takiego od ukrain) i poprosić o oś do piasty tylnej. Problem może być z gwintem, ale przeważającym standardem jest M10x1. Potem trza wrócić, rozkręcić piastę i złożyć na nowej osi.
Piotrak Napisano 19 Lipca 2009 Napisano 19 Lipca 2009 Ejj prosze o pomoc I jak cos piszecie to napiszcie ze do mnie bo ja lekko lewy jestem... A prosze pomozcie !!
skjaatel Napisano 19 Lipca 2009 Napisano 19 Lipca 2009 Raczej dojdą Ci też konusy i nakrętki - osie drążone i pełne mają z reguły inne gwinty.
Miecho87 Napisano 19 Lipca 2009 Napisano 19 Lipca 2009 Niekoniecznie, dlatego pisałem, że to zależy od piasty. Ale z reguły konusy itp. są w komplecie z osią. Piotrak weź nie zaśmiecaj cudzego tematu postami kompletnie z nim nie związanymi.
kezcuzj Napisano 22 Lipca 2009 Napisano 22 Lipca 2009 Pozwolicie, że się podepnę Moje pytanie jest właśnie związane z piastami na śrubę i szybkozamykacz. Otóż czy jest możliwość, żeby do ramy, w której obecnie są zamontowane koła z piastami na śrubę, zamontować koła z piastami na szybkozamykacz?
nikodem Napisano 22 Lipca 2009 Napisano 22 Lipca 2009 Jeżeli ich szerokość jest taka sam to nie widzę problemu
michasz Napisano 22 Lipca 2009 Napisano 22 Lipca 2009 ja na przykład jutro idę do wymienionego w jednym z postów wyżej sklepu Kalita i kupie czerwoniutkie zaciski na imbus do moich kółek szosowych w których mam szybkozamykacze.Zysk będzie potrójny: waga spadnie chyba ponad połowę,kolor będzie pasował do reszty akcentów w rowerze i najważniejsze złodziej nie podskoczy do roweru i w pięć sekund nie skubnie koła:).Moje koła to WH-R550 a zamykacze to Dartmoor do MTB.Czy pasują zgodnie z przepowiedniami sklepowego zdam relację jutro.Może to jakoś pomoże pytającemu.
michasz Napisano 23 Lipca 2009 Napisano 23 Lipca 2009 Zaciski założone,nie było żadnego problemu-na nowych było dużo gwintu,a jak wygląda:),Polecam wystarczy założyć taki zacisk i zaraz jest się spokojniejszym że ci nikt koła nie ukradnie pod sklepem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.