Skocz do zawartości

[obręcz] pod tarczę - XD Lite czy coś innego?

speq

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pytałem się ostatnio o alternatywę dla piasty xt 756 i nie znalazłem - teraz czas zapytać o obręcz do koła pod tarcze - piasta dzisiaj została zakupiona :D

Szukam lekkiej i uniwersalnej obręczy, która spokojnie zniesie normalną jazdę xc pod moją 75 kg dupą :D

Nie jestem jakimś maniakiem wagi, ale nie chcę znowu kowadeł mieć w rowerze. Po przeglądnieciu strony rowerowaga.pl nantrafiłem na obręcze Alexrims XD Lite - masa wydaje się być ok (440g), cena mieści się w zakładanym limicie -120 zł. Obecnie jestem zadowolonym użytkownikiem obręczy Alerims ACE-18 - spisują się dzielnie od ponad 13kkm dlatego jestem skłonny zdecydować się na XD Lite.

Na forum nie znalazłem o nich wiele informacji więc pytam się czy są to obręcze warte polecenia? Czy jednak iść w stronę chociażby x317disc od Mavica?

Może DT?

Dzięki wielkie za wszelkie opinie.

Napisano
Czy jednak iść w stronę chociażby x317disc od Mavica?

Masz na myśli X317 czy XM317? :w00t:

Może DT?

Też może być - w budżecie mieści się X455 (droższe 4.1 czy 4.2 to już okolice 200zł/szt).

Napisano

Miałem na myśli x317.

Z lekkich obręczy znalazłem też SunRims DS2-XC - nie są drogie (ok 80 zł za sztukę) i ważą wg rowerowawaga.pl 424 g. Pytanie za 100 pkt - czy one nadają się do normalnej turystyki czy to raczej bezkompromisowa obręcz do zastosowań zawodniczych?

Napisano

Tutaj raczej nie dostaniesz odpowiedzi, ehh.. Według mnie złóż sobie kółka na mavicu 317 ! Ważą realnie 438g + szprychy dt competition lub cos lepszego i masz fajne kółko, tylko 32 szprychy weź !

• 2 miesiące temu...
Napisano

We wrześniowym numerze MR (suma sumarum błędów w nim jest masakrycznie dużo) piszą, że obręcz jest godna uwagi.

Tylko czy ich słowom można wierzyć?

Jeszcze jedna prośba - czy ma ktoś może do wglądu bikeboard 06/2007?

Jest tam prezentacja obręczy xd-lite więc byłbym wdzięczny za informacje o nich.

Napisano

Tak planuję przez zimę sobie złożyć tylne koło pod tarcze i mam właśnie podobny dylemat...

Nawet na mtbr.com nie ma za dużo opinii, ale za to są bardzo dobre.

Praktycznie jestem na nią zdecydowany, ale czasem jeszcze się zastanawiam nad Mavic'iem xm317 disc, podobna waga, większa dostępność oraz trochę tańszy, ale za to wszędzie go pełno ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...