Skocz do zawartości

[v-ki]Avid SD3 vs. SD5 vs. SD7

Mefisto

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tak się zastanawiam jaka jest naprawdę różnica między poszczególnymi hamulcami Avida sd 3/5/7.

Z tego co słyszałem 5-ki i 7-ki to praktycznie to samo tyle, że różnią się klackami. Jednak jak na moje oko 5 są do złudzienia podobne do 3-ek... Domyślam się, że muszą różnić się one między sobą czymś więcej niż tylko klockami, numerkiem i drobnymi elementami designu. Mocniejsza sprężyna? Sztywniejsza konstrukcja?

Pytam się teoretycznie ale też praktycznie gdyż obecnie mam sd 3 ale nie jestem w pełni usatysfakcjonowany z ich pracy i zastanawiam się czy bawić się w wymianę klocków czy wymienić je od razu na sd 7?

Napisano

na pewno trojki sa najciezsze, byc moze mniej sztywne od reszty, siodemki maja wymienne okladziny w oryginalnych klockach:) to tyle co wiem, co polecam, to wymiane klockow na takie z wymiennymi okladzinami wlasnie, kupilem accenta three function i nie wymagam nic wiecej od v'ek naprawde:) dwoma palcami sciskajac przednia klamke nawet odchylajac sie do tylu jestem w stanie uniesc kolo bez wysilku;)

Napisano

hmm, no różnice są w wadze i zdaje sie w konstrukcji ramion, ale szczerze mówiąc ta tabelka niewiele mi mówi. Zupełnie nie wiem co oznaczają użyte tam oznaczenia: 20R, RW 2, CP steel hardware itp. a już zupełnie Exclusive noodle boot :)

Napisano

20R - jednoczęściowe klocki o rozgraniczeniu na prawe i lewe - zapewne lepsze niż te w SD3.

RW2 - klocki Rim Wrangler 2 - z wymiennymi okładzinami.

CP steel hardware - chodzi o to, że jakieś śruby czy podkładki są stalowe, a nie aluminiowe, ale do czego się odnosi CP nie wiem, być może do Cartrigde Pad czyli klocka.

Exclusive noodle boot - noodle boot to ten gumowy rękawek będący uszczelką na linkę, ale czemu jest exclusive to już nie wiem.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Tak mi się zdaje, czy te 4g różnicy to właśnie te stalowe śrubki zamiast aluminiowych, a poza tym, to tylko różnicą jest to, że SD3 są OEM, a SD5 nie tylko?

Gość R3surrection
Napisano

seryjne klocki w avidach to żenada.

Gość R3surrection
Napisano

też tam są wranglery 2.... dla mnie porażka. Od razu wsadziłbym clarska albo BBB. W sumie najlepiej sd5+dobre klocki

Napisano

Z własnych obserwacji: SD3 i SD5 to konstrukcyjnie praktycznie to samo, różnią się klockami (jak ktoś słusznie zauważył i te i te są kiepskie). Poza tym oba hamulce mają długie, twardniejące gumki/rękawki ochronne na linkę, których należy się jak najszybciej pozbyć (w trosce o swoje zdrowie).

SD7 i SL to już ciut inna konstrukcja: minimalnie inny kształt ramion, inne mocowanie linki i lepsze sprężyny (na pewno dłużej wytrzymują) niż w sd3/5. O klockach się nie wypowiadam, zmieniłem je na czerwone klarksy :), same SD7 i SL wydaj mi się baaaaardzo podobne, imo różnią się śrubkami i kolorem ;)

pozdro

Napisano

Ja jestem zadowolony z Wranglerów. Już 3 ich komplet użytkuję. Myślę, że ich skuteczność jest mocno zależna od obręczy z którą współpracują.

Gość R3surrection
Napisano

ehh kup pan klarksy i porównaj chodzą jak średnie tarczówki( oczywiście na sucho)

Napisano

Ja użytkuje SD7 razem z klockami BBB i są to najlepsze v-ki jakie kiedykolwiek miałem. Aczkolwiek myślę już powoli nad tarczami, wczoraj się bawiłem rowerem z hamplami juicy 3 i pięknie to chodzi;D

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...