Skocz do zawartości

[pieniądze] wymiana słowackich Koron

roswell

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Dziś przy okazji porządków znalazłem prawie 600 koron (czyli w przeliczeniu ok 60zł), które leżały od czasów ostatniego wyjazdu.

Wiadomo, że od początku 2009r Słowacja korzysta z Euro, jednak mam pytanie czy można je jeszcze w jakiś sposób wydać lub wymienić. Trochę mi szkoda, aby te pieniądze się zmarnowały, tym bardziej, że do granicy słowackiej mam tylko 50 km.

Z góry dzięki za odpowiedzi.

Napisano

Też mam taką nadzieję, czekam jednak aż ktoś to potwierdzi, bo nie chcę mi się jechać na taką wyprawę w niepewności :)

Napisano

http://www.nbs.sk/sk/informacie-pre-media/...januari-2009/bc

Wersja polska:

- wymiana monet w walucie SKK w bankach innych niż NBS przewidziano do 30.06.2009

- wymianę banknotów w walucie SKK w bankach innych niż NBS przewidziano do 31.12.2009

- Narodni Banka Sovenska będzie przyjmowała monety w walucie SKK do 31.12.2013

- Narodna Banka Slovenska będzie przyjmowała banknoty w walucie SKK bez ograniczenia czasowego.

- do 19 stycznia 2009 wymiana SKK na euro w słowackich bankach była bezpłatna, natomiast od 20 stycznia 2009 banki mogą wprowadzić ograniczenia dotyczące bezpłatnej wymiany SKK do 100 sztuk banknotów i monet.

Napisano

No to wielkie dzięki, czyli po prostu w dzień roboczy wyjeżdżam, szukam pierwszego lepszego banku i wymieniam kasę na euro :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...