Skocz do zawartości

[ból mięśni] Ostry, kłujący ból mięśni ud...

kamfan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

...mam taki problem ktory sie powtarza prawie w kazdym sezonie. W zaleznosci od sesji na studiach :) robie w sezonie od 5kkm do 10kkm Sytuacja wyglada nastepujaco, jezdze sobie normalnie wedlug planu treningowego np. przez 2 tygodnie, nogi mnie ani troche nie bola. Robie przymusowa przerwe przez 3-4 dni. I podczas 4 dni rano wstaje schodze szybko z 4 pietra na pole i nagle zaczyna mnie cos kluc w miesniach ud (lub wsiadam na rower i po pierwszych metrach tak samo). Bol sie robi mega ostry jak ide, zatrzymuje sie na chwile odczekuje 5 min i calkowicie przechodzi. W tamtym sezonie mialem dużo gorzej (zazwyczaj bol zaczyna sie w okresie gdy robie przerwe od roweru), taki bol ktory pojawil sie po ok 150 m od tego jak wsiadlem na rower (dzien wczesniej nogi mnie w ogole nie bolaly, miesnie przynajmniej w moim odczuciu nie byly przetrenowane) utrzymywal sie przez 2 tygodnie. Najdziwniejsze bylo to, ze przez te 2 tygodnie przez ktore meczyl mnie ten bol jak chodzilem to nic mnie W OGOLE nie bolalo dopiero jak wsiadalem na rower to prawie od razu pojawial sie bardzo ostry bol. Chcialem go "rozjezdzic" to tak sie nasilil ze nawet nogi nie moglem lekko ugiac, bo tak bolalo. Pozniej czulem go caly czas przez ok 5 dni z takim samym uciazliwym nasileniem. Nastal nastepny dzien bol nagle calkowicie ustal. Bylem u lekarza lekarz powiedzial "zakwasy, bo zrobil Pan dzien wczesniej 150km" jak mu tlumacze ile jezdze to zmienia zdanie "nadwyrezenie miesni" tylko, ze nadwyrezenie takich objawow chyba nie ma... bardzo prosze o opinie zwlaszcza osob, ktore mialy podobny problem

Napisano

Ja miałam kiedyś dość zbliżony problem z mięśniami ramion. Wynikał on właśnie z mocnego przeciążenia podczas treningu do wspinaczki. Na szczęście mięśnie nie okazały się naderwane, tylko rzeczywiście porządnie przeciążone nieumiejętnie wykonywanym ćwiczeniem i po kilku dniach mi przeszło.

Może jeździłeś na zbyt dużym przełożeniu bez odpowiedniej rozgrzewki albo odnawia ci się jakaś dawniejsza kontuzja?

Napisano

Gdzie konkretnie boli. Uda to kawał mięcha i kilkanaście mięśni. Przyśrodkowo / bocznie; proksymalnie /dystalnie; ku przodowi/ tyłowi; przy przyczepie ( tzn. tam gdzie ścięgno łączy się z kością a nie przy pojeździe bezsilnikowym z dyszlem) czy w brzuścu. Przyczyn wiele: zwyrodnieniowe przyczepów, krwiaki śródmięśniowe, stany zapalne ścięgien, więzadeł. USG prawdę Ci powie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...